VSK utklassade Sirius på Vikingavallen

I ett snöigt Täby vann VSK Fotboll med 3-0 mot Allsvenska IK Sirius i den andra gruppspelsomgången i Svenska Cupen. Ahmed Awad gjorde sin första start i Grönvitt och krönte det med två mål och en assist.

VSK visade omedelbart en tydlig revanschlusta från matchen mot IFK Göteborg för en vecka sedan. Ledningsmålet kom redan i minut fyra efter ett mönsteranfall. Genom en bollvinst högt upp i planen fick Ahmed Awad tag på bollen, han spelade i sin tur fram Filip Tronét med en delikat genomskärare, ytteranfallaren förvaltade chansen med att bomba in bollen i nättaket från halvdan vinkel.

Efter målet fortsatte de grönvita manskapet att producera chanser genom bland annat Douglas Karlberg. Strax efter ledningsmålet rann anfallaren igenom Sirius försvar och fick iväg ett avslut, den gången stod IK Sirius målvakt Jonathan Viscosi för en bra paradräddning. Sirius hade två snarlika målchanser under den första halvleken då man fick öppna skottlägen vid straffområdeslinjen, båda gick dock en bra bit över.

Istället var det VSK för hela slanten, 0-2 skulle komma i minut 34 från startdebutanten Ahmed Awad. VSK vann återigen bollen högt upp i planen vilket gav Emil Skogh chansen att komma runt på vänsterkanten och frispela Ahmed Awad som enkelt kunde rulla in 2-0 för bortalaget. VSK Fotboll gick därmed in i halvtidsvilan med en tvåmålsledning.

VSK inledde den andra halvleken på samma inslagna väg som under de första 45 minuterna. Efter fem minuter blev Filip Tronét tilldelad straff efter att ha blivit nergjord efter ett skottförsök. Ahmed Awad förvaltade straffen genom att kyligt placera in bollen i målvaktens vänstra hörn. Målet innebar Awads andra för matchen.

Resten av halvleken blev lite av en transportsträcka. VSK spelade runt bollen effektivt med innermittfältsduon Pedro Ribeiro och Jonas Hellgren i spetsen, laget stängde därtill ned IK Sirius anfallsförsök helt och hållet. De helsvarta laget från Uppsala hade förtvivlat svårt att ta sig till målchanser under hela matchen och det blev inte lättare när Axel Björnström i minut 76 blev tilldelad sitt andra gula kort i matchen och därmed utvisad.

Med en man mer på planen kunde VSK Fotboll enkelt spela av resten av matchen och man hade även bud på fler mål, bland annat hade Emil Skogh ett skott i virket. Några fler mål blev det dock inte och resultatet skrevs 3-0 till VSK Fotboll.

I och med segern har VSK Fotboll nu chansen att ta sig vidare till slutspelet i Svenska Cupen. Parallellt med matchen mellan Sirius och VSK vann IFK Göteborg mot Sollentuna med 2-0 på bortaplan. Detta betyder att Göteborgslaget har sex poäng efter två spelade matcher, VSK och Sirius har tre och Sollentuna har noll inspelade poäng.

I den sista gruppspelsmatchen ställs VSK Fotboll mot Sollentuna FK. Matchen spelas 2020-03-07 klockan 12.30 på Iver Arena.

Text: Hampus Lundskog