Grönvit offensiv – så ska damlaget också nå eliten: ”Bygger på och utanför planen”

VSK Fotboll siktar på att bli en elitklubb – också på damsidan. Markus Lindberg har fått uppdraget att leda satsningen uppåt. ”Vi bygger ett starkt team på och utanför planen”, säger managern och huvudtränaren.

Huvudtränare Markus Lindberg.

VSK Fotbolls herrlag tog efter drygt 26 säsonger steget upp i allsvenskan i höstas men klubbens ambition är att båda grönvita representationslagen ska tillhöra elitfotbollen.

Nu spelar damlaget i division 2.

– Vi har inget krav från styrelsen att gå upp i år men över tid är målsättningen att vara ett elitlag, säger Markus Lindberg som i vintras lämnade pojkakademin i VSK Fotboll och likt herrlagets Kalle Karlsson har en managerroll och huvudtränaransvar.

LÄS OCKSÅ: Handla merch och souvenirer i vår nya webshop

Grönvitt investerar mer i damtruppen än tidigare och har också startat en flickakademi för att utbilda fler spelare.

Markus Lindberg ser mycket positivt på den ökade satsningen inför femte säsongen i seriespelet.

– Damtruppens ökade ekonomiska resurser har bland annat gjort det möjligt att anställa mig (på halvtid). Vi har också kunnat ta in duktigare och mer erfarna spelare som kan hjälpa oss att ta steget upp. Jag har också fått möjlighet att bygga ett starkt ledarteam som är med och utvecklar spelarna.

Elin Antonsson har senaste åren varit ett vasst anfallsvapen för VSK Fotboll i division 2. Nu har truppen stärkts med spelare från Västerås BK 30 och Gideonsbergs IF.

Västerås BK 30:s beslut i vintras att lägga ned sitt lag i division 1 har inneburit att Grönvitt förstärkts med Wilma Hedenström, Jennifer Holmström, Moa Karlsson, Linn Niemelä, Sargonia Solaka och målvakten Agnes Vilén.

Samtidigt anslöt Gideonsbergs IF:s lagkapten Maria Fjellman.

– Nu har vi en stark och bred trupp som passar in i vår mall. Det är dessutom viktigt med tanke på att skador, sjukdomar eller jobb kan påverka, säger Markus Lindberg som övriga arbetstiden är fotbollstränare på Widénska gymnasiet i Västerås där han bland annat är kollega till före detta landslagskeepern och numera assisterande VSK-tränaren Hedvig Lindahl.

LÄS OCKSÅ: Klart: Hedvig Lindahl ansluter till VSK som assisterande tränare

VSK Fotboll föll på mållinjen mot Bele Barkarby säsongen 2022 – och 2023 var rutinerade Gideonsbergs IF för starkt och vann serien.

Många grönvita hoppas nu att det ska bli tredje gången gillt, serieseger och uppflyttning till division 1.

– Jag vet inte så mycket om de andra lagen eftersom det inte går att scouta på samma sätt som i exempelvis herrallsvenskan. Men min bedömning är att det kommer att stå mellan två-tre lag. Hertzöga (Karlstad) ska vara bra och Sturehov (Örebro) sägs också ha ett bra lag.

Vad talar för Grönvitt?
– Jag tycker att det har hänt jättemycket sedan premiärträningen på Hitachi Energy Arena och första försäsongsmatchen i vintras. I början var vi lite rädda att hålla i bollen men nu liknar vi ett lag som vill kunna använda bollen i vårt anfallsspel. Vi ska vara passningsskickliga och medvetet och systematiskt skapa målchanser.  Vi producerar mycket och jobbar på att bli mer effektiva för att göra fler mål. Sedan ska vi förstås vara organiserade defensivt och klara av olika sorters försvarsspel. Vi ska kunna hantera ett högt och ett lågt försvarsspel. Det ska helt enkelt vara jobbigt att möta oss.

LÄS OCKSÅ: Allsvenskan: VSK Fotboll–Halmstads BK 13/4 17.30 – här är allt du behöver veta

Vilka andra styrkor vill du lyfta fram?
– Vi har en grupp som vill göra något tillsammans och har ambitionen att hela tiden bli bättre. Alla spelare har olika roller. Alla ska göra sitt jobb inom vår spelidé. Det är viktigare än att en enskild spelare lyser, säger Markus Lindberg.

Grönvitt inleder borta och inomhus (!) mot Karlstad Fotboll lördag eftermiddag (kick off 15.00) och har en väsentligt hårdare konkurrenssituation i år än i fjol.

– Nu är det upp till alla individer om man ska vara med i startelvan och truppen.

Thea Nilsson har varit lagkapten sedan Grönvitt startade damlaget ihop med Västerås BK 30 inför 2020 men i år finns en kaptensgrupp om fyra spelare.

Thea Nilsson har varit lagkapten sedan VSK Fotbolls startade damlaget 2020. 2024 delar hon ansvaret med bland annat Maria Fjellman (längst till vänster).

Maria Fjellman, Sargonia Solaka och Safia Abdukladir Abshir ska också dela på uppdraget och vara viktiga länken mellan ledarna och spelarna.

– Jag har aldrig jobbat med fyra lagkaptener tidigare så det här systemet är nytt. Thea har alltså varit kapten tidigare, Maria var det i Gideonsberg och Sargonia i BK 30. Jag tog även med ”Saffe” i kaptensgruppen eftersom hon har varit med på VSK:s hela resa och har stor förståelse för gruppen och fotboll, resonerar Markus Lindberg.

Herrlagets allsvenska avancemang har som bekant skapat fotbollsfeber i Västerås och det påverkar damverksamheten, pojk- och flickakademierna och ungdomsverksamheten starkt positivt.

LÄS OCKSÅ: Damernas genrep: Trots dominans bara oavgjort

Markus Lindberg kom till Västerås och VSK Fotbolls återstartade akademi 2017 och har sett den grönvita progressionen.

– Det finns fantastiska människor i klubben som gör otroliga insatser.

Dialogen är dessutom tät med herrlagets manager Kalle Karlsson och assisterande tränarna Alexander Rubin och Johannes Petersson.

– Vi bollar en hel del vilket är otroligt givande, säger Markus Lindberg med ett leende.

VSK Fotbolls trupp 2024
1 Eila Viitala
2 Julia Holmström
3 Tyra Magnusson
4 Jennifer Holmström (ny från Västerås BK 30)
5 Maria Fjellman (ny från Gideonsbergs IF)
6 Thea Nilsson
7 Mathilda Juhlin
8 Elin Antonsson
9 Tilda Hellén
10 Safiya Abdulkadir Abshir
11 Sara Eriksson
13 Nathalie Brorson
14 Vilma Torseng
15 Moa Karlsson (ny från Västerås BK 30)
16 Evelina Sjöstrand
17 Linn Niemelä (ny från Västerås BK 30)
18 Sargonia Solaka (ny från Västerås BK 30)
19 Alva Köpsén
20 Elvira Peterson
21 Zelda Stadsdahl
22 Wilma Hedenström (ny från Västerås BK 30)
23 Julia Lindholm
24 Elsa Sund
26 Sally Messing
30 Agnes Vilén (ny från Västerås BK 30)

VSK Fotbolls ledare 2024
Manager/huvudtränare: Markus Lindberg
Assisterande tränare: Emelie Holmström
Assisterande tränare: Hedvig Lindahl
Övergångstränare: Eric Messsing
Målvaktstränare: Jesper Friberg
Lagledare: Tony Nilsson
Analytiker: Joel Bäckström
Fysioterapeut: Monica Ognjenovic