Ordföranden har ordet: Nyhetsbrev för våren 2024

VSK Fotboll närmar sig första halvåret som allsvensk förening på många år. Mycket har hänt i klubben under de här sex månaderna och jag vill ägna detta nyhetsbrev till att uppdatera er alla om allt positivt som hänt och som fortsätter att hända i VSK Fotboll.

Jag börjar med det sportsliga. Det har förstås inte undgått någon och herrlaget just nu parkerar på nedflyttningsplats i Allsvenskan, trots förnämligt spel och många målchanser. Här konstaterar jag bara att den sportsliga ledningen jobbar på med att förstärka laget och vi har redan sett frukten av det arbetet med inlåningen av Daniel Ask och värvningen av Elyas Bouzaiene.

Se mer: Managern berättar om kommande värvningar

Hos damlaget som är favorittippade i sin division 2-serie, har inledningen varit något tuffare än förväntat. Laget parkerar just nu på en fjärde plats, dock med goda förhoppningar om att kunna klättra i tabellen under sommaren och hösten.

Även om det sportsliga inte gått helt som tänkt måste jag ändå säga att många andra saker har hänt i klubben de senaste sex månaderna som är väldigt positiva. Resten av det här nyhetsbrevet handlar om det och hur vi alla som är engagerade varje dag jobbar för att VSK Fotboll ska bli bättre på det vi gör.  

Våra arrangemang – vi hoppas ni kan uppleva skillnaden

Att gå från Superettan till Allsvenskan är ett mycket större steg än vad man först kan tro, det gäller inte minst kraven på klubben runt våra matcharrangemang. Det har varit en sann utmaning att få till allt på och runt arenan inför den allsvenska premiären. Naturligtvis har långt ifrån allt varit perfekt i hur vi arrangerar våra hemmamatcher, men stora steg har ändå tagits och jag och klubben hoppas så klart att ni kan se våra ansträngningar för att göra våra matcharrangemang till något bra och minnesvärt för er.

Jag och styrelsen vill rikta ett stort tack till hela organisationen som verkligen klivit upp och tagit sig an utmaningen och sett till att det blir så bra det kan. En särskild eloge vill jag ge till tf klubbchef Johan Immelgård som verkligen kastades rakt in i hetluften men som på ett förtjänstfullt sätt löst alla de myriader av utmaningar som funnits.

Nu när matchorganisationen satt sig kan vi blicka framåt och uppåt och jag hör redan prat från organisationen om nya spännande utvecklingsområden runt våra matcher i höst.

Marknadsarbetet – det går bra nu…

VSK Fotboll växlande inför den allsvenska säsongen upp sitt marknadsarbete ordentligt med tillskapandet av ett säljteam. Vi kan nu stolt rapportera att arbetet burit mycket god frukt och att teamet idag är mycket nära att nå de tuffa säljmål som sattes upp under förra hösten. Företagen i Västerås med omnejd har med all önskvärd tydlighet visat att VSK Fotboll är en stor angelägenhet i staden. Men än är vi inte helt i mål utan nya säljkampanjer kommer lanseras inom kort för att nå målet. Jag vill med detta sagt rikta ett stort och varmt tack till alla våra partners som är med och stöttar oss på vår resa i år och in i en allt ljusare grönvit framtid.

Stödet från läktaren – sensationellt!

En lika viktig intäktskälla som stödet från våra partners är att vi attraherar publik till våra 15 hemmamatcher i Allsvenskan. Och här är det faktiskt lite otroligt – trots det tuffa sportsliga läget har publikstödet inte sviktat, tvärtom faktiskt. Ni västeråsare har slutit upp bakom laget på ett sätt som överträffat allt vi på förhand räknat med, helt fantastiskt är det!

Med sex spelade hemmamatcher har vi just nu ett publiksnitt på 5 728 personer. Det är över vår beräknade publikkalkyl. En kalkyl som noga räknats fram utifrån vad tre jämförbara klubbar haft i publiksiffror mot just de lag vi mött på hemmaplan så här långt.

I Unibets kampanj ”Publikstödet” ligger vi just nu på femte plats av 32 klubbar. Vår publik har ökat med 53% jämfört med förra säsongen, det är som sagt fantastiskt!

Läs mer: Publikstödet från Unibet

Det går inte att prata om läktarstöd utan att nämna den otroliga stämning som numera skapas av all vår publik på hemmamatcherna. Det är ett helt makalöst drag på alla läktarsektioner trots att resultaten sällan gått vår väg. Här har våra supportrar på hemmastå och all annan publik verkligen bjudit till. Nu är vi en allsvensk klubb i läktarstöd och på en nivå där det är värt att gå på våra matcher även om man inte håller på något av lagen som spelar, bara för ”stämningens” skull.

I samma anda måste stödet på bortaplan som laget fått också lyftas fram. Det går bara att säga det här på ett sätt – VSK Fotbolls bortafölje har varit sensationellt, både till storlek och till graden av stöd man levererat. För mig som gammal supporter är det med stolthet och närmast med tårar i ögonen jag betraktar den grönvita och ljudliga vägg som numera tonar upp sig på bortaståsektionerna, även på de mest långväga bortamatcherna. Det är faktiskt helt otroligt.

Tack alla för ert stöd på våra matcher – det betyder så mycket för spelarna och för klubben.

God ekonomi – stabilitet och kontinuitet

I väntan på en detaljerad ekonomisk halvårsrapport kan vi ändå konstatera att VSK Fotbolls ekonomi under förstå halvåret stått sig stark. Vi följer i stort budget och har även lyckats skapa nödvändigt eget kapital genom spelarförsäljningar.

Som nämnts går marknadsarbetet bra och publiktillströmningen ligger över vår kalkyl. Detta sagt så bygger ett bra ekonomiskt helårsresultat på att våra partners fortsätter stötta oss i de kampanjer som lanseras under sommaren och att publiken fortsätter strömma till våra hemmamatcher i samma utsträckning som varit fallet under våren. Vi behöver allas fortsatta stöd för klara av det här.

Det är förstås många som undrar vilken ekonomi det finns för att värva spelare i sommarfönstret. För att reflektera runt det börjar jag med att säga att klubbens ledstjärnor är stabilitet och kontinuitet. I praktiken innebär det att vi i styrelsen inte är beredda att använda det egna kapitalet till driften av verksamheten, mer än i nödfall.

Ska klubbens kostnader för till exempel spelarlöner öka måste intäkterna följa med uppåt, det är den enkla sanningen. Det egna kapital som klubben nu skaffat sig genom spelarförsäljningar kan användas till ”investeringar”, det vill säga saker (inklusive transferkostnader för spelare), där styrelsen tror att det finns en avkastning att hämta längre fram i tiden. 

Allt detta sagt är det både styrelsens och så klart den sportliga ledningens ambition att öka kvalitén ytterligare i herrtruppen under sommarfönstret. Men som sagt, vi behöver hjälp för att lyckas med det för att inte äventyra föreningens långsiktiga ekonomi.

Barn- och ungdomsverksamheten – den växer så det knakar

Det är idag rekordmånga tjejer och killar som spelar och vill spela fotboll i VSK Fotboll, vilket är mycket glädjande. Begränsningen nu för att kunna ta emot alla som vill spela är att vi har för få planer och träningstider att erbjuda. Det är en situation VSK Fotboll inte kan göra något åt på kort sikt men vi jobbar tillsammans med kommunen för att hitta långsiktiga lösningar.

VSK:s barn- och ungdomsverksamhet är inte bara lagen i olika åldersgrupper, utan vi har en rad andra aktiviteter för att skapa nyfikenhet och intresse för fotboll i de västra delarna av Västerås.

Genom VSK Slussen är målet att få ungdomar ute på Skälby/Bäckby/Råby som idag inte spelar i en förening att ändå kunna spela fotboll under organiserade former.

Fotbollslekis har varit igång i snart en månad och under Linn Nimäläs (VSK Dam) och Noah Sjöbloms (Akademi) mentorskap förbereds just nu föräldratränare att driva verksamheten vidare från och med i höst. Totalt rör det sig om ca 50 flickor och pojkar som har påbörjat sina fotbollskarriärer under våren.

För att utveckla barn- och ungdomsverksamheten har vi under våren jobbat med att skapa bättre faciliteter och utrymmen på Skälby IP, något som uppskattats och skapat engagemang bland barn, ledare och föräldrar. Denna verksamhet skulle inte vara möjlig om det inte vore för alla fantastiska ledare som varje dag ställer upp för sina egna och andras barn. Jag vill därför rikta ett extra stort och varmt tack till er föräldrar som i olika ledarroller lägger ner enormt med tid och engagemang för att göra det möjligt för flickor och pojkar att ha en gemenskap och spela fotboll i VSKs regi. 

Stadens klubb – enormt intresse där ute

VSK Fotboll har en uttalad strategi att vara hela Västerås klubb i så motto att vi vill betyda något för så många människor som möjligt i staden. Ett led i den strävan är att vi sedan flera år satsat på att besöka stadens skolor. Spelare, ledare, styrelsemedlemmar och supportrar träffar barn och spelar fotboll, snackar och inte mist, skriver autografer.

Alla som varit med vid ett sånt tillfälle kan vittna om det oerhörda engagemang, kärlek och idolskap som möter våra spelare när de träffar barnen. Det är ärligt talat helt fantastiskt vilken respons vi möter därute. Till hösten kommer vi utöka verksamheten ytterligare där vi inte bara vill spela fotboll med barnen utan träffa äldre barn på vanliga lektioner där våra spelare får berätta om de erfarenheter man har från sina uppväxter i jordens alla hörn och hur man tar sig till elitnivån inom fotbollen trots små förutsättningar.

Akademin börjar hitta sin nya form under Gustavs ledning

Gustav Høgmo Utstøl har nu varit akademichef VSK Fotboll i drygt ett halvår och alla vi som verkar inom VSK Fotboll har upplevt vilket lyft det blivit under Gustavs varma, målmedvetna och systematiska ledarskap.

Nyligen genomförde det årliga certifieringsmötet av klubbens akademiverksamhet. Nu vet vi inte resultatet av den och hur många stjärnor klubben tilldelas (1-7). Oavsett antalet stjärnor vi slutligen landar på vill jag ta tillfället i akt att citera SEF:s akademicertifierare, som efter mötet skrev följande till mig:
”Gemenskap, ansvar och glädje rakt igenom. Vill också addera kärlek och proffsighet. Ett jättebra besök!”
För mig är dessa ord ett betyg bättre än någon rankingsiffra och som stimulerar och motiverar oss alla att målmedvetet fortsätta på den resa vi är på.

I akademin har vi också skrivit de första kontrakten med akademispelare, det förstås för att vid eventuella övergångar till andra klubbar få ersättning för det arbete klubben gjort med att utveckla spelaren.

Stort tack Gustav och hela teamet med fantastiska akademitränare för ert dedikerade arbete!

Andra roliga saker

En del av er har säkert både sett och hört att vi med egna medel renoverat och byggt om ett omklädningsrum på Hitachi Energy Arena till vårt damlag. Det har varit viktigt för oss i klubbledningen att inte hamna i en situation där damerna kommer i kläm på grund av att det ställs särskilda krav på herrverksamheten när vi finns i Allsvenskan. Nu har vi fått till en jättefin lösning där damernas omklädningsrum inte bara är det mest funktionella på arenan utan också det snyggaste utan någon som helst konkurrens.

Läs mer: Damernas omklädningsrum blir finast på arenan

Som alla nog har sett har vi uppgraderat vår hemsida. Det finns många anledningar till att den gjorts om. En viktig sak är att den nya är helt mobilanpassad, vilket den gamla inte var. Strukturen på sidan har också gjorts om för att göra den enklare att navigera men också för att vi som klubb ska kunna exponera våra läsare för information runt matcher och annat på ett enklare och tydligare sätt. Arbetet är inte slutfört utan utvecklingen fortsätter under året.

Organisationen växer – arbetet förändras och vi kämpar på

Vid årsmötet i mars så fick den sittande styrelsen mandat att fortsätta sitt långsiktiga arbete mot att utveckla en hållbar elitfotbollsförening, något som vi i styrelsen är både stolta och glada över. Systematiskt, hårt och tålmodigt arbete har varit ledstjärnor under de senaste åren och vi är idag väldig nöjda med den utveckling som skett och sker på många olika plan i föreningen. Samtidigt nöjer vi oss inte, vi vill och ska fortsätta att utvecklas enligt den treårsplan som vi sjösatte förra året.

Även själva styrelsearbetet har utvecklats i takt med att vi har kunnat anställa ett flertal kompetenta personer som idag jobbar inom föreningen. Fokus har, precis som vi beskrivit i treårsplanen, gått från att vara operativt till strategiskt. Det betyder inte att enskilda styrelseledamöter helt har slutat arbeta operativt men det är en stor skillnad jämfört med för ett år sedan.

Viktigt inför framtiden är att den organisation som under kort tid byggts upp och som idag består av sju heltidsanställda personer på kansliet, många timanställda och flera viktiga ideella krafter kan fortsätta sitt arbete med att utveckla föreningen under kommande år. Detta oavsett serietillhörighet.

En fotbollsförening som VSK Fotboll har nämligen en så mycket viktigare roll i samhället än att bara erbjuda elitfotboll. Det är något vi upplever varje dag i våra möten med barn och ungdomar, ledare, supportrar, skolpersonal och partners.

Även om fotbollen är vår kärnverksamhet är vår fasta övertygelse att VSK Fotboll över tid ska vara en ansvarstagande och sammanhållande kraft i Västerås, som på många sätt bidrar till att människor i samhället mår bra och utvecklas. Ska vi vara stadens klubb innebär det för oss att tillsammans med andra ta ett större ansvar för människor i och utanför klubben. Det är något vi jobbar hårt med idag och kommer att fortsätta med under kommande år.

Med dessa ord hoppas jag ni fått en uppdatering om vad som hänt i klubben under senaste tiden och är det något ni undrar över går det som alltid bra att kontakta mig eller någon annan i organisationen.

Tack för att du är en del av vår Grönvita familj!

Magnus Breitholtz
Ordförande VSK Fotboll

Nå Magnus på: ordforande@vskfotboll.nu