Västeråsare tycker till om VSK och Allsvenskan

Allsvenskan är i gång och VSK har spelat sin första match under comebacksäsongen. Som bekant blev det förlust trots en stark insats mot AIK på Friends Arena. Nu är den matchen avhandlad och siktet riktas i stället mot hemmapremiären då IF Elfsborg gästar Hitachi Energy Arena. Klockan 16:30 på söndag smäller det. Inför en förmodad rekordpublik lär det bli en minnesvärd eftermiddag.

Lagom till matchen har vi pratat med några kända och okända västeråsare för att få deras syn på avancemanget och vad det kan betyda för vår stad.

Följande frågor ställdes:

  1. Hur känner du inför VSK:s avancemang
  2. Vad tror du att det kan betyda för Västerås som stad?

Ellen Göthlin, kulturbärare i VästeråsIrsta som precis avslutat sin handbollskarriär

1. Som VSK-supporter tycker jag såklart det är otroligt kul att klubben avancerat till Allsvenskan. Det är en fantastisk prestation och ett härligt bevis på det hårda arbete som spelare, tränare och hela organisationen har lagt ner. Det ska bli härligt att följa VSK:s resa.

2. Jag tror att VSK:s avancemang kan få positiv effekt på hela staden. Förhoppningsvis kan det leda till att Västerås Stad satsar mer på idrotten.  Det kan locka fler ungdomar till att delta i olika aktiviteter vilket är positivt både för ungdomarnas hälsa men även för samhället.

Ellen Göthlin

Ove Eriksson, Skribent på Sala-Heby Fotboll

1. Som inflyttad fotbollsnörd har jag inte så mycket koll på historien om VSK. Men jag har förstått att det är eftertraktat att vara tillbaka i allsvenskan. Jag tror på Kalle Karlssons fingertoppskänsla och efter mitt besök på Friends i helgen känner jag att det kan bli riktigt bra, Det blir viktigt att ersätta Åslund bra men VSK kan bli ett mittenlag om man spelar som mot AIK.

2. Västerås är en av Sveriges största städer och ska ha ett allsvenskt lag. Snacket är i gång ordentligt på stan. När jag är ute med hunden och träffar andra så snackar vi inte vädret utan det är VSK. Det blir ett lyft för staden och ger klirr i kassan hos många.

Ove Eriksson

Daniel Fiorini, före detta fotbollsspelare med två sejourer i VSK bakom sig.

1. Var nog mest en stor lättnad även om jag såg hur stabilt det sett ut under säsongen fanns ändå oron om en rad matcher med poängtapp. Det visar på vilket fantastiskt jobb Kalle och alla i klubben gjort och äntligen är den där den hör hemma.

2. Det här är stort för staden och det tycker jag märks. En match i taget som klyschan säger men kan laget bli ett stabilt allsvenskt lag så kommer det visa sig bli gynnsamt för Västerås. Andra sporter i alla ära men fotbollen är stor och kan sätta de minsta städerna på kartan.

Daniel Fiorini

William Pettersson, ung men redan hängiven VSK-supporter

1. För mig känns det jättebra att VSK har gått upp i allsvenskan. Klubben har inte spelat i allsvenskan sedan 1997 och jag som hejat på klubben i nästan 10 år, sedan division 1, är jätteglad över det. Vi är där vi ska vara.

2. Förhoppningsvis får vi en riktig arena om vi klarar oss kvar och det tror jag vi gör. Tror också det kommer lika mycket folk nu som under de sista omgångarna förra året i Superettan. Med mer folk på arenan blir det självklart också mer folk i rörelse runtom i Västerås. Det är jättekul. En fotbollsgemenskap.

William Pettersson

Anna Bergfeldt Åström, sedan länge inflyttad västeråsare och lärare på Fredriksbergsskolan

1. Eftersom jag inte är en sportfåne är jag inte så insatt, men självklart är det alltid kul när det går bra för ett lag och de når en högre position i sin sport.

2. Jag tror det återigen gör Västerås till en större sportstad. Förhoppningsvis blir fler barn/unga inspirerade och börjar spela.  Idag är det viktigt att få ungdomar aktiverade så de inte fastnar framför mobilen eller dataskärmen.

Anna Bergfeldt Åström

Martin Landström, assistkung i VSK Bandy

1. Det är otroligt roligt att VSK Fotboll tagit sig upp till allsvenskan. Att få se allsvensk fotboll är vi många som ser fram emot!

2. Jättemycket, tror och hoppas jag. Som idrottare själv så önskar man ju alltid bättre förutsättningar och det är ju ingen hemlighet att många av elitlagen på Rocklundaområdet önskar bättre arenor och förutsättningar för att bedriva sin verksamhet. Jag hoppas den allsvenska fotbollen kan öppna dörren för lite extra satsningar på elitidrotten i stan.

Martin Landström