VSK-räddaren drar sig tillbaka – hyllas av klubben: ”Anledning att vara djupt tacksamma”

Peter Lundqvist var en av de viktigaste personerna när VSK Fotboll räddades.

Nu trappar den tidigare styrelseledamoten ned engagemanget i klubben.

– Alla har anledning att vara djupt tacksamma över ”Lunkans” insatser, säger sportsligt ansvarige Ado Sadzak.

 

VSK Fotboll var inne i en djup ekonomisk och sportslig kris inför verksamhetsåret 2014 och klubbens valberedning hade stora problem att få ihop en styrelse.

Peter Lundqvist ställde dock upp.

– Vi hade knappt en spelartrupp, organisationen var obefintlig och vi tvingades att lösa utmaningar dag för dag. Det var svårt att betala löner till spelarna och träningar ställdes in eftersom vi inte kunde betala planhyror, säger ”Lunkan” om läget för drygt fem år sedan.

Grönvitt lyckades rädda kontraktet i säsongens sista match – mot Sylvia.

En stor skara supportrar bar fram spelarna på Nya Parken i Norrköping.

– Supportrarna har varit fantastiska i motgång och medgång och jag tror inte att vi hade klarat det här utan deras engagemang.

Sportsliga inledningen på säsongen 2015 var lika svag som året innan men samtidigt började det hända positiva saker utanför fotbollsplanen.

Mesta mästarna VSK Bandy och VSK Fotboll inledde ett närmare samarbete och supportern Anders Tengström initierade och drev den framgångsrika insamlingskampanjen VSK Swish.

– VSK Swish var ovärderligt för oss och efter sommaren fick vi ekonomiska möjligheter att förstärka truppen och beta av gamla skulder. Det kändes helt otroligt när vi säkrade kontraktet i sista omgången inför nästan 4 000 mot Södertälje, säger Peter Lundqvist.

VSK Fotboll närmade sig absoluta toppen i division 1 norra 2016 och 2017 och säkrade som bekant avancemanget till superettan i november.

Peter Lundqvist lämnade styrelsen i samband med förra årsmötet och nu slutar han även som scoutingansvarig.

– Det har varit otroligt mycket jobb de här åren och nu nöjer jag mig med att följa matcherna från läktaren.

Har du några önskemål på eller möjligen råd till VSK Fotboll?

– Jag vill att VSK Fotboll ska fortsätta att satsa på och utveckla unga spelare, vårda kontakterna med andra klubbar i Västerås och länet och ha en ödmjuk inställning till alla sponsorer som har möjliggjort de senaste årens satsningar, säger Peter Lundqvist.

 Ado Sadzak har jobbat nära Peter Lundqvist de senaste åren och är ”otroligt imponerad och tacksam” över insatserna för VSK Fotboll.

– Jag blir rörd när jag tänker på allt som Peter Lundqvist har gjort för VSK Fotboll – utan att få en enda krona i ersättning. Det är en fantastisk och omtänksam människa som tog en stor roll under en av de tyngsta perioderna i klubbens historia. Det är riktigt tråkigt att Peter slutar men om vi behöver hjälp med något så är jag övertygad om att han ställer upp.

Peter Lundqvist ”kontrar” med att hylla Ado Sadzak – och många andra.

– Vi arbetade otroligt tajt tillsammans under åren som det var tufft. Glöm inte att det är vi alla tillsammans som har gjort detta möjligt och det är vi som vinner och vi som stöttar när det behövs.

Anders Tengström började jobba med Peter Lundqvist när han lanserade VSK Swish för den dåvarande styrelsen i början av 2015.

– Det är ingen överdrift att säga att VSK Fotboll hade haft svårt att klara de utmaningar som klubben hade om inte Peter Lundqvist lagt ned hela sin själ i att fixa med allt som det måste ordnas med. Man får inte glömma att ”Lunkan” och övriga i styrelsen fick ta över en klubb i total kris. Absolut ingenting fanns kvar. Allt var borta, ingen ville ha med klubben att göra eftersom det inte fanns några pengar utan bara skulder. Man fick bokstavligen börja från noll. Peter var tvungen att fixa allt: spelare, bostäder, pengar, mat, tejprullar till benskydden. Han ordnade verkligen med allt åt laget och klubben de här åren. Nu när den står på en helt annan grund är det kanske svårt att förstå hur illa det egentligen var.

Var hade VSK Fotboll varit utan Peter Lundqvists i det närmaste dygnet-runt-arbete?

– VSK Fotboll hade inte varit här i dag, det är något som jag vet helt säkert. Alla vi som håller klubben nära hjärtat är skyldiga Peter ett väldigt stort tack för hans fantastiska och helt ideella arbete för VSK Fotboll de här fem åren. Det går inte att mäta i pengar, säger Anders Tengström.

 

 

Thomas Ohlén