”Vi hoppas på proppen ur mot VSK”

Efter bortasegern senast mot Halmstad hoppas Östers IF:s tränare Christian Järdler att poängkontot ska fyllas på ytterligare mot VSK. – Ja, mot exempelvis Norrby hade vi 22 avslut, inklusive en i stolpen. Vi hoppas på proppen ur mot VSK, säger han.

Christian Järdler, tränare Östers IF.


Östers IF:s tränare Christian Järdler känner till Västerås och Västerås SK väl. – Jag har faktiskt min svärmor i Västerås. Det är en fin stad med väldigt goda förutsättningar för fotboll. Närt man står på Rocklunda ser man arenorna åt ena hållet och planer som fortsätter bort i horisonten åt det andra, säger han.

När han summerar de inledande sex omgångarna kan en ton av frustration anas mellan raderna. – Ja, det är blandade känslor kring inledningen. Vi känner att vi har spelat bättre än de poäng vi har fått. I tre av sex matcher har vi antingen åkt på en kvittering eller förlust på övertid. Prestationerna har varit bra och vi är hyfsat nöjda, framförallt med försvarsspelet.

Du hade önskat mer framåt, förstås?
– Ja, där har vi inte varit lika effektiva. Mot Norrby hade vi 22 avslut, inklusive en i stolpen. Vi hoppas på proppen ur mot VSK, trenden är positiv med bra spel och vinst senast mot Halmstad, där vi till skillnad mot tidigare matcher var laget som fick göra ett sent mål och dra det längsta strået i en jämn match.  

Hur tänker du kring dagens match mot VSK?
– Västerås är bra. Vi ser ödmjukt på detta som en tuff match. Man ser att de valt att bygga vidare med laget som vann division ett och att spelarna vet vad de ska göra. Superettan är ett hack upp för många av VSK:s spelare, ändå har laget vunnit två av tre bortamatcher. Det är ett lag som vet hur man hanterar bortaspel. 

Vilken matchbild ser du framför dig – anpassar ni spelet efter VSK på något sätt?
– Oavsett motstånd försöker vi att vara ett bollförande lag. Vi är medvetna om att vi måste hitta en god balans mot VSK eftersom de har farliga omställningar. Fyra av VSK:s sju mål har kommit efter centrala bollvinster och kontringar på sidorna. Vi kommer att försöka att ta initiativet idag, sen får vi se om det är ett kompakt, lågt spelande VSK vi möter eller inte och spela efter det. 

Gör du några förändringar i startelvan sedan segermatchen mot HBK senast? 
–  Vi kommer att göra förändringar, dels kopplat till spelet, dels kopplat till att vi ska spela tre matcher på sju dagar och behöver rotera spelare. 

Till sist, hur ser skadeläget ut för er?
– Dragan Kapcevic gick av träningen med en vadskada i torsdags och är inte med i matchtruppen. Victor Eriksson är borta. Och Simon Helg är ju borta sedan tidigare – den spelare som gjorde flest poäng för oss ifjol, vilket vi känt av i år.