Västerås SK – 115 år av minnen

Västerås SK fyller 115 år i dag. I historien finner vi minnen av glädje, svett och tårar i sann idrottsanda. Och supportrar med stora hjärtan för den grönvita färgen. Esbjörn Larsson är en av dem som har en lång historia inom VSK.

Det är en tidig morgon. Gräsplanen är vit och i luften faller snöflingor sakta ner. I skrivande stund är det dagar innan träningsmatch och Esbjörn Larsson har kommit in på kontoret. Han är glad, trots att han bär balansen på två kryckor är han pigg och pratar gott på om fotboll. Årtal. Vinster. Divisioner.
Det var när Esbjörn var tretton år som han först snörade på sig fotbollsskorna.
– Ja, jo jag spelade ett tag men den (berättelsen) är ingenting egentligen, skrattar han och syftar på alla andra roller han haft inom VSK Fotboll genom åren. Esbjörn har jobbat med bland annat styrelsearbete på ungdomssektionen år 1959.
– Jag slutade 2003. Efter 50 år bestämde jag mig att det fick vara nog, skrattar Esbjörn och blickar ut över den stora gräsplanen.

Han har tagit plats på den orangea stol på läktaren där han alltid sitter. Platsen är enkel att ta sig till via hissen som Esbjörn gärna tar för att stödja sig med kryckorna. Men någon hjälpande hand när vi sen ska ta oss ner för trappen kommer han inte vilja ha. Det är en envis man med mycket glädje. Negativa saker vill han inte fokusera på, som att han drabbades av en stroke en gång i tiden.
– Nej, det viktigaste nu är att se framåt – vi kommer ju få se fantastisk fotboll i sommar.
I juni åker han tillsammans med VSK till Halmstad när klubbarna möter varandra. Det ser han fram emot.

Jag frågar Esbjörn vilket hans starkaste minne är från arenan. Han tänker efter, bläddrar i sitt minnesarkiv och ler.
– När VSK vann mot Södertälje, när vi höll oss kvar i division 1 år. Då märkte man hur många som var med och hjälpte till, berättar Esbjörn om engagemanget i klubben.

Kärleken till idrott är stark.
– Fotbollen nummer ett, bandyn nummer två, berättar Esbjörn. Han pratar även om vikten i gemenskapen som en stor faktor till varför han uppskattar VSK som förening.

– Det är viktigt att träffas utanför planen supportrar och spelare sinsemellan. Det är trevligt när spelarna kommer och möter sina supportrar, säger Esbjörn:
– Det gör så mycket.

Det finns ett stort hjärta hos Esbjörn, hans omtanke för både klubb och spelare visar sig när han nästan avbryter dig själv i berättandet:
– Du, är spelarna duktiga på att klä sig nu när de tränar? Jag vill inte att de ska bli sjuka eller dra på sig onödiga sträckningar.

 

Ida Björnström