U19: Första säsongen börjar lida mot sitt slut – viktigaste matcherna kvar

Säsongen för U19 börjar lida mot sitt slut men de återstående matcherna är de viktigaste på säsongen då man ska kvala sig kvar i division 1 Svealand. – Vi går in som favoriter, säger tränaren Fredrik Ramström.

Fredrik Ramström

Det återstår tre seriematcher för U19 som ligger på fjärde plats. Ettan i serien, för närvarande IK Sirius, spelar U19 Allsvenskan kommande säsong. Tvåan, för närvarande IK Frej, är direktkvalificerade för U19 division 1 kommande säsong. Resterande lag får kvala sig kvar i serien.

Det var efter förra säsongen VSK gick ut med att man skulle starta upp ett U19-lag, något VSK Fotbolls manager Johan Mjällby efterfrågat under säsongen.

– Ska man vara med och konkurrera så behöver man en ungdomsverksamhet. Det handlar om att fostra egna spelare och ha en röd tråd. Det är inget hokus-pokus att få fram bra fotbollsspelare, det handlar om att träna mycket, matcha i bra serier och ha motivationen att bli en elitspelare, sa Fredrik Ramström då.

Nu är snart första säsongen med U19 färdigspelad och Ramström blickar tillbaka på en bra säsong.

– I stort så är jag jättenöjd med hur vi har fått till verksamheten och hur vi har presterat. Serien vi hamnade i har varit bra för den här spelargruppen. Det har varit många jämna matcher, matcher där vi har varit spelförande och matcher där det andra laget varit bättre än oss. Det är bra när man fostrar spelare, att de får känna på alla varianter vad gäller motstånd.

Bild från när U19 vann med 5-0 mot Dalkurd FF.

För att få ihop ett lag la VSK ut en öppen inbjudan för spelare att provträna. Totalt var det 40 spelare som ville prova på och ur denna grupp togs 23 spelare ut.

– I stora delar har vi hittat spelare som verkligen vill någonstans med sin fotboll och som har tränat hårt och mycket. Jag är jättenöjd med spelarna som anslöt till laget.

U19 har 15 poäng upp till andraplatsen och har med tre omgångar kvar siktet inställt på att kvala sig kvar till nästa år.

– Kvalet är regionalt och spelas i oktober. Vi behöver vinna över VIK och BK30 för att vara kvar i serien och vi går in som favoriter, men det ska spelas om det.

Under säsongen har flera spelare från U19 fått chansen i A-laget och då framförallt i Widerlöv cup. Det gäller Adam Gyllsten, Alvin Lööf, Felix Larsson och Jonathan Eek.

Adam har spetskvalitet i sin snabbhet och han liknar en ung Stefan Bärlin vad gäller löpsteget. Lööf är en energisk innermittfältare som alltid ger allt. Felix är en explosiv spelare som spelat i alla lagdelar under året, han passar bäst som mittback med sin snabbhet, nick- och duellspel. Eek är en löpstark ytterback som bidrar till många assist.

Ikväll spelar U19 borta mot IFK Uppsala i division 1 Svealand.
Håll utkik på hemsidan efter sista seriematchen den 14 oktober för datum och spelplatser för kvalet till division 1 Svealand.

Dan Kiwii Persson