Läs mer..." />

Spelarporträttet: Pedro Ribeiro

Pedro Ribeiro är ett av fem nyförvärv i VSK Fotboll inför säsongen 2020. Innermittfältaren kommer närmast ifrån Täbybaserade IK Frej där han gjorde sin debutsäsong inom svensk fotboll 2019. Dessförinnan tillhörde han amerikanska MLS tillsammans med spelare som Kaká, Thierry Henry och Andrea Pirlo. Här berättar 29-åringen om uppväxten i Brasilien, den utmanande flytten till USA och hans inledande tid hos VSK Fotboll.

Pedro Ribeiro är uppvuxen i Belo Horizonte, en storstad i sydöstra Brasilien. Han beskriver sig själv som en vänlig person som uppskattar en omgivning som bryr sig och tycker det är viktigt att vara konsekvent.

– Jag är uppfostrad av två mycket omtänksamma människor och jag har alltid strävat efter att vara likadan själv. Jag tror att vänlighet bidrar till ett inre lugn och lockar till sig goda människor i ditt liv. Att omge sig med bra människor tror jag är en av de viktigaste parametrar för att själv kunna växa som människa och leva ett meningsfullt liv, säger Pedro och fortsätter:

– Utöver att vara vänlig och omtänksam har jag som mål att försöka vara så konsekvent som möjligt i allt jag gör. Det är mycket mer krävande och komplicerat att alltid vara bra på det du gör jämfört med att vara bra under endast en kortare period. Detta gäller inte bara när det kommer till prestation utan också att konsekvent jobba målinriktat från olika perspektiv, till exempel hur du hanterar dig själv samt uppskattar och visar kärlek till människor i ditt liv, säger Pedro.

Att utöva idrott kom naturligt under Pedros uppväxt eftersom båda hans föräldrar hade yrken med stort inslag av fysisk träning. Som ung tävlade han i alla möjliga idrotter så som simning, handboll, basket och volleyboll. I slutändan landade han, som många andra unga brasilianare, i fotboll.

– I Brasilien drömmer alla barn om att kunna livnära sig på fotboll och jag var inget undantag. Att ha fotboll som yrke är ingenting jag tar för givet och av den anledningen försöker jag njuta och lära mig så mycket jag bara kan medan jag fortfarande lever min dröm, säger Pedro.

Pedro menar på att han aldrig hade varit där han är idag om det inte vore för hans föräldrar. Genom att se föräldrarnas passion och kämpaglöd för sina yrken trots att de inte hade de bästa förutsättningarna inspirerade de Pedro Ribeiro som ung. Föräldrarna lärde Pedro och hans bror innebörden av att ha kärlek och passion för det man gör.

– Jag är skyldig allt jag har uppnått till min familj, de uppoffringar de gjorde banade väg för mig och min bror i livet. Om du växer upp i Brasilien ser du vad bristen på familjestöd och stabilitet kan orsaka, jag har sett många exempel på detta. Min familj är och kommer alltid vara det viktigaste i mitt liv, berättar Pedro.

Under Pedro Ribeiros uppväxt kom utbildning alltid i första hand och idrott i andra hand. Detta hade en stor inverkan på de beslut han tog under uppväxten, beslut som ledde honom dit han är idag.

– Under tonåren hade jag vissa personliga utmaningar som ledde till att jag slutade med fotbollen tillfälligt och fokuserade helt och hållet på min utbildning. Jag blev antagen till ett väl ansett universitet i min hemstad där jag studerade idrottsfysiologi. Efter mitt andra år på utbildningen startade min kusin ett företag med målet att skicka brasilianska studentidrottare till amerikanska universitet, då tog jag beslutet att återuppta fotbollen igen, säger Pedro och fortsätter:

– Jag och mina föräldrar såg det som en bra möjlighet att skaffa sig en utbildning och samtidigt få utöva min favoritidrott. Jag drog igång processen och kort därefter blev jag erbjuden ett fullständigt stipendium på Coastal Carolina University, två månader senare satt jag på ett flygplan till USA, berättar Pedro.

Pedros flytt till USA innebar att han lämnade sitt hemland för första gången i sitt liv – Han menar på att flytten hemifrån är en av hans största utmaningar han gjort i sitt liv.

– Jag var väldigt exalterad över möjligheten jag fick men det var också en av de svåraste omställningarna i mitt liv. Jag flyttade med en begränsad kunskap i det engelska språket och jag saknade min familj och vänner enormt mycket, de första månaderna funderade jag varje dag på att åka hem, säger Pedro och fortsätter:

– Idag är jag väldigt glad över att jag stannade kvar i USA, om jag inte hade gjort det skulle jag inte vara den personen jag är idag. Att lämna hemmet vid 18 års ålder var svårt men det har gett mig så otroligt mycket här i livet och jag skulle inte vilja byta ut det mot något annat, berättar Pedro.

Pedro spenderade fyra år på universitetet i South Carolina och totalt åtta år i USA. 2014 blev han värvad av MLS-laget Philadelphia Union. Han beskriver den flytten som en dröm som gick i uppfyllelse.

– Där och då öppnades dörren till den professionella fotbollsvärlden för mig. Att gå från collegefotboll till MLS var dock en stor omställning och min första riktiga yrkeserfarenhet, de första åren försökte jag ta lärdom från alla omkring mig, berättar Pedro och fortsätter:

– Under åren som jag spenderade i MLS tillhörde jag Philadelphia Union och Orlando City. Jag fick möjligheten att spela mot och med spelare som Kaká, Thierry Henry och Andrea Pirlo som var mina hjältar som ung. Det var otroligt utvecklande och helt fantastiskt! Tiden i USA bidrog också till betydelsefulla relationer med människor från olika delar av världen, jag träffade även min flickvän, Fia, som jag vill bilda familj med, berättar Pedro.

Fia var även en stor anledning till övergången till IK Frej 2019. Hon kommer nämligen från Sverige och är också fotbollsspelare. När Fia flyttade tillbaka till hemlandet från USA började de tillsammans diskutera en flytt för Pedro.

– Vår relation startade 2013 och sedan dess har det funnits en tanke och önskan att en dag flytta till Sverige och spela fotboll, i fjol blev den tanken verklighet. Jag förälskade mig i Sverige från första gången jag besökte landet. Jag kan identifiera mig med den svenska livsstilen, det enda minuset är kanske vädret, säger Pedro med ett skratt.

Efter en säsong i IK Frej har nu brasilianaren anlänt till VSK Fotboll, han beskriver att den inledande perioden i klubben har varit bästa möjliga och han har stora förhoppningar inför säsongen.

– Att komma in i en ny klubb där många har spenderat tid tillsammans under flera år kan vara en utmaning men här har det varit lätt. Sedan dag ett har jag fått ett bra mottagande och det känns som att jag känt grabbarna i laget hur länge som helst. Att bygga laganda och vinnarattityd på och utanför planen är otroligt viktigt för att nå framgång vilket VSK har lyckats skapa med en grupp av spelare och personal som tillsammans jobbar för det, berättar Pedro och fortsätter:

– Jag ser verkligen fram emot säsongen 2020. Vi är fortfarande i ett tidigt skede av säsongen men jag har en god känsla av att vi kan göra riktigt bra ifrån oss i Superettan. Vi har en fantastisk mix av spelare med olika karaktärer i truppen och jag kan inte vara gladare över att få möjligheten att göra det jag älskar tillsammans med dem, avslutar Pedro.

Pedros sju favoriter
Favoritfilm / serie:
Once Upon a Time in Hollywood / The Office
Musik: House
Mat: Feijoada
Favoritlag #2: Atlético Mineiro
Resmål: Brasilien
Tackling, assist eller mål: Assist
Favoritspelare genom tiderna: Ronaldo Fenomeno

Text: Hampus Lundskog