Spelarporträttet: Karwan Safari

Försäsongen 2020 har dragit igång för VSK Fotboll. För Karwan ”han gör vad han vill” Safari blir det den sjätte säsongen i föreningen. Än så länge har anfallaren bidragit med över 50 mål som hjälpt laget i tuffa bottenstrider, uppflyttningar och andra nyckelmatcher. Här berättar han om drivkraften att motbevisa folk, målgesten och kärleksförklaringen till föreningen och supportrarna.

Fotboll har alltid varit något betydande i Karwans Safaris 27-åriga liv. Han kom till Sverige som ettåring med sina föräldrar och fem äldre syskon, syskon som spelat fotboll i hemlandet Irak. Familjens bakgrund till fotboll i hemlandet innebar därmed att det inte var hockey eller innebandy i fokus, det var fotboll som gällde, vilket självklart påverkade Karwan. 

– Fotbollen betyder väldigt mycket för mig, jag började spela när jag var fem år och sen dess har sporten format mig som människa. Fotbollen, tillsammans med min familj, är som är en grundpelare i livet för mig, berättar 27-åringen.

Karwan menar att hans talang för fotboll alltid har funnits där, men att det krävts hårt jobb för att nå dit han vill. Just detta är en vetskap han levt efter och lärt sig genom sin uppväxt. 

– Något som hjälpt mig i min karriär är vetskapen om att allt inte är lätt i livet, du måste kämpa för det du vill och inte ge upp. Denna filosofi kommer ifrån att jag vet hur mina föräldrar växte upp, hur de offrade hela sina liv genom att flytta för att vi barn i familjen skulle kunna få en utbildning. På det sättet offrade mina föräldrar deras nära och kära i hemlandet för att vi skulle kunna ha det bra. Hade inte min familj funnits där för mig hade jag inte varit där jag är idag, förklarar anfallaren.

Karwan har därför arbetat hårt genom hela sin karriär, men vid ett tillfälle var han tvungen att lägga i en extra hög växel, då han och en tidigare tränare inte kom helt och hållet överens.

– Jag hade en konflikt med Johan Mjällby ett tag när han värvade lite spelare inför hösten. Han såg igenom mig då, innan var jag väldigt viktig för honom men när han värvade de spelarna kändes det som att jag blev osynlig i hans ögon ett tag. Jag hamnade då i en situation där jag blev tvungen att ta i lite extra, efter det har vår relation förbättrats. Jag och Johan har en god kontakt även idag, berättar ”Karre”.

Anfallaren kom till VSK under den så kallade ”drömhösten” 2015 då sportklubben klarade sig kvar i Division 1 i sista omgången. Detta med stor hjälp av Karwan Safari, då han stod för sju mål på tolv framträdanden. Övergången till VSK var dock omdiskuterad och hade inte ett specifikt moraliskt stöd funnits där hade övergången troligtvis inte blivit av.

– Folk sa att jag var dum i huvudet att jag ens övervägde att gå till VSK när de låg i botten av Division 1 och det ryktades om konkurs. Det var Johan Svensson som fick mig att komma hit, han fanns där som rådgivare, moraliskt stöd och som vän, vilket han gör även idag. Han har varit en stor dörröppnare för mig i fotbollsvärlden, berättar Karwan.

27-åringen erkänner att motivationen att motbevisa folk också var en bidragande faktor när han skrev på för VSK. Han berättar just att motbevisa folk är hans mest centrala karaktärsdrag, något som finns med honom både privat och i fotbollslivet.

– För mig blir det roligare att göra något om någon säger att du inte har kapaciteten att klara av det, det är något som triggar igång mig. Jag kan sitta och gnugga på en uppgift i evigheter bara för att motbevisa en person som sagt att jag inte klarar av det. Så det var så klart en bidragande faktor när folk sa att jag var dum i huvudet som övervägde att komma till VSK under den perioden, berättar anfallaren.

Sen Karwan kom till VSK har han definierats som en målskytt och att detta är hans framstående framgångsfaktor, enligt honom själv är det dock någonting annat som präglat hans fotbollskarriär.

– Det är såklart nära till hands att kolla på hur många mål jag gjort och mena på att det är det jag gör bäst. Jag anser dock att min största framgångsfaktor är min spelförståelse och att jag gör mina lagkamrater bättre. Detta kanske inte är något som syns från läktaren men skulle du fråga mina lagkamrater så tror jag att de kommer intyga att det är lätt att spela med mig och att jag underlättar för dem, berättar anfallaren.  

Karwans relation till VSK har alltid varit välmående menar han själv. När han kom till föreningen gick klubben igenom en tuff period och han sågs direkt som en spelare som kunde vända på trenden.

– Året efter ”drömhösten” skulle supportrarna välja två ”swish-spelare” som de ansåg var mest värda att vara kvar. Då blev jag, tillsammans med Simon Johansson, utvalda av fansen. Det gjorde att jag kände en stor uppskattning från supportrarna och det vill jag visa på planen, vilket jag tror fansen ser. På senare tid har jag till och med fått en egen sång, det är därför jag har händerna bakom öronen på matcherna ibland, jag vill höra sången så ofta som möjligt, berättar anfallaren med ett leende.

Idag anser han att den tuffa perioden för VSK är ett minne blott, han menar på att resan från den dagen han kom är en spikrak trappa uppåt och att så gott som allting i föreningen har blivit bättre och proffsigare.

– Min relation till VSK är väldigt, väldigt bra och jag tror den är ömsesidig från de allra flesta också. När jag kom hit fanns inga ”vigge-pengar”, de spelare som kommit på senare tid har kommit på grund på grund av pengarna från den affären. Det är tack vare våra fans vi hade en okej ekonomi fram tills dess. Jag älskar den här klubben och mår väldigt bra av att vara här, berättar Karwan Safari.

Karwans mål med fotbollen idag är att fortsätta med sitt hårda arbete och besegra sin svåraste motståndare, sig själv.

– Jag vill bli så bra som möjligt utan att glömma bort vart jag kommer ifrån. Jag ger sällan mig själv en klapp på axeln, jag har trots allt gjort mer än 50 mål i den här klubben, jag kanske ska stanna upp och konstatera att jag gjort något bra eller något i den stilen, avslutar Karwan.  

Karwans sju favoriter

Favoritfilm/serie: Nyckeln till frihet

Musik: Kurdisk

Mat: Kebab

Favoritlag #2: FC Barcelona

Resmål: Dubai

Tackling, assist eller mål: En bra tackling, händer så sällan.

Världens bästa fotbollsspelare: Lionel Messi