Spelarporträttet: Emil Skogh

Foto: Alexander Arntsen

Emil Skogh har precis påbörjat sin andra säsong i VSK Fotboll. Efter några tyngre fotbollsår avslutade den allsidige poängspelaren säsongen 2019 med bravur, det är något han vill bygga vidare på nu. Här berättar han om omstarten som räddade hans elitkarriär, vikten av att ha självförtroende och hans främsta framgångsfaktor.

Emil Skogh har sedan 2010 representerat nio olika klubbar runt om i Sverige och Norge. 26-åringen blev däribland utlånad från AIK flera gånger och i Örgryte IS fick han en blindtarmsinflammation vid värsta tänkbara tillfälle. Emil har aldrig gett upp trots motgångarna. Istället har han börjat om i lägre divisioner, jobbat hårdare i gymmet och tagit hjälp från externa tränare.

­– Jag trivs otroligt bra med att ha fotboll som yrke, det är något jag alltid drömt om. Jag har en drivkraft att aldrig ge upp drömmen om att ha fotboll som min huvudsysselsättning. Jag är absolut ingen extrem fotbollstalang, det är hårt jobb och egen träning som tagit mig hit där jag är idag, berättar Emil.

Emil beskriver sitt mest centrala karaktärsdrag som en seriös person som aldrig fuskar. Han vill alltid göra ett hundraprocentigt jobb som ger honom de bästa möjliga förutsättningar.

– Fotboll är mitt jobb, då vill jag komma hit och göra ett bra jobb. Det ska inte stå och falla på att jag är oseriös eller tappar fokus på träning, jag lägger ner mycket tid på extraträning i gymmet och vill alltid bli bättre, förklarar Emil.

Foto: Alexander Arntsen

Mittfältarens inställning till fotbollen förändrades efter sin tid i AIK där han blev utlånad hela fyra gånger. Efter sin fjärde utlåning till Kongsvinger IL stod den dåvarande 21-åringen inför valet att bli utlånad ännu en gång eller börja om i sin hemstad Norrtälje. Valet blev att börja om i BKV Norrtälje där ett telefonsamtal efter en träning förändrade allt.

– Janne Stahre från Stahre Academy hörde av sig till mig, hade han inte gjort det hade jag inte varit där jag är idag. Vi hade en dialog där han kommunicerade vad jag behövde förbättra för att spela på en högre nivå vilket vi sedan tränade mycket på, berättar Emil och fortsätter:

– Det är helt klart min största dörröppnare till elitfotbollen. Jag hade aldrig tränat individuellt på det sättet förut. Jag utvecklade väldigt mycket i mitt spel som genererade i resultat på planen väldigt fort, vilket ledde till att större klubbar blev intresserade, säger Emil med ett leende.

Han ser tillbaka på sin tid i Norrtälje som en lycklig period i karriären där han utvecklades mycket, både på och utanför planen. Men det är också den tiden i karriären som varit mest utsatt.  

– Att ta mig tillbaka till elitfotbollen när jag började om i Norrtälje är helt klart min största utmaning i karriären, det kan vara svårt att göra sig ett namn i fotbollssfären igen efter att man ”misslyckats”. Det är inte många som tittar på en 22-åring som börjat om, berättar Emil.

Foto: Alexander Arntsen

Att vara lycklig i det övriga livet är något 26-åringen betonar är viktigt för hans framgångar på fotbollsplanen, men även ett starkt självförtroende är en viktig del för att lyckas. Just självförtroende är något han hade gott om när han blev värvad till Örgryte IS efter sin tid i Norrtälje, men sen kom bakslaget.

– Starten i ÖIS var väldigt bra. Jag hade tränat mycket, var i god form och hade en given startplats i laget. Sedan drabbades jag av en inflammerad blindtarm efter två seriematcher i Superettan som höll mig borta från fotbollen. Jag hade flyttat till Göteborg och hade inte så mycket vid sidan om fotbollen. Mitt självförtroende fick sig en rejäl törn under den tiden, säger Emil.

Emil har en god självinsikt kring sin största motståndare, självförtroendet, men det är också något som är svårt att kontrollera. Han menar på att han lärt sig mycket från sina tyngre perioder i livet – men det är fortfarande något han jobbar med kontinuerligt.

– Alla ser hur jag spelar när jag har självförtroende, jag är en helt annan person, så det är väldigt viktigt för mig. För min del handlar det oftast om skador eller när jag hamnar efter i träning som tär på mitt självförtroende. Jag har dock lärt mig väldigt mycket för att ta mig tillbaka, förklarar Emil och fortsätter:

– Jag ska bara köra mitt eget race och inte jämföra mig själv med andra så mycket, jag vet vad jag är bra på och jag behöver bara fokusera på det mer när jag är inne i en tyngre period, konstaterar han.

Foto: Alexander Arntsen

Idag är det tydligt att Emil Skogh är på rätt spår igen, i de vackraste av färger. Emil stormtrivs i Västerås och skulle han få välja själv stannar han kvar i staden under en lång period.

– Just nu har jag inga tankar på att byta klubb, jag trivs enormt bra här. Det är tydligt att föreningen vill framåt och klubben har en bra supporterskara som inspirerar, det är precis en sådan klubb jag vill tillhöra, säger Emil och fortsätter:

– Gruppen vi har i omklädningsrummet är också väldigt tilltalande, vi har himla kul ihop och alla strävar efter samma sak. Även privatlivet är viktigt för mig för att jag ska prestera på planen, jag trivs bra här i Västerås! Jag bor på Vega som ligger ett stenkast från Solid Park och min familj är bara en dryg timme bort. Jag kan tänka mig att tillhöra VSK Fotboll under en lång tid framöver, säger Emil.

Det var också tydligt under slutet på säsongen 2019 att Emil Skogh hade hittat rätt igen. Nu vill Emil fortsätta på det spåret säsongen 2020 och ta ytterligare kliv.

– Säsongen 2020 vill jag få mer speltid så jag har chansen att göra fler mål, för det vet jag att jag är kapabel till. Det var skönt att få bevisa i slutet på förra säsongen att min poängproduktion inte handlar om mig så mycket, utan mer om var jag får spela och hur vi väljer att spela matcherna, säger Emil och fortsätter:

– När jag väl fick förtroende och vi gjorde några justeringar fick jag visa mitt rätta jag och bidrog snabbt i spelet. Hade jag fått fem till tio matcher till i samma system hade jag blivit ännu bättre och gjort ännu mer mål. Det är den känslan jag tar med mig in i 2020, Det vill säga att jag är kapabel till att bidra i stor utsträckning för laget, avslutar Emil Skogh.

Foto: Alexander Arntsen

Emils sju favoriter

Favoritfilm / serie: Breaking Bad

Musik: Blandat

Mat: Tacos

Favoritlag #2: Manchester United

Resmål: USA

Tackling, assist eller mål: Mål!

Favoritspelare genom tiderna: Cristiano Ronaldo

Text: Hampus Lundskog