Spelarporträttet: Douglas Karlberg

Foto: Alexander Arntsen

Douglas Karlberg har inlett säsongen med positiva vibbar och är nu inne på sin tredje säsong i VSK Fotboll. Fjolåret var för honom själv en besvikelse – nu är han ute efter revansch. Här berättar 22-åringen om det tunga fjolåret, hans mest centrala karaktärsdrag och sina förväntningar inför kommande säsong.

Douglas Karlberg är uppvuxen på Hamre i Västerås. Fotbollsspelandet har alltid funnits för honom men något favoritlag att se upp till utöver VSK har han aldrig haft. Douglas förklarar sin passion till fotbollen som ett inre driv.

-Jag har alltid gått runt och kickat på en boll, men det är lite oklart vart intresset att spela egentligen kommer ifrån. Jag älskar att lira fotboll och har alltid gjort, säger Douglas.

Anfallaren menar på att kärnan i hans drivkraft är att nå framgång. Han vill vara framgångsrik, oavsett vilket område han fokuserar på.

-Jag är målinriktad som person och jag har en ambition att alltid vara väldigt bra på det jag gör oberoende av vilken serie jag spelar i, säger Douglas och fortsätter:

-Jag har en stark vilja, vilket är en av mina främsta framgångsfaktorer. Genom åren har jag lagt ner väldigt mycket tid på träning och varit noga med sömn, kost och andra viktiga parametrar. Jag är aldrig ute och festar och har inte gjort det på väldigt många år. En del tycker att jag har missat mycket på grund av det, men jag känner istället att jag vunnit en hel del med tanke på att jag är där jag är idag, berättar Douglas.

Foto: Åke Hedvall

Utöver viljestark och målinriktad beskriver Douglas sig själv som en skämtsam person. Han gillar att skoja och lätta upp stämningen i många olika sammanhang.

-Jag är en skämtsam person för det mesta, vilket jag hoppas är uppskattat här i klubben, annars får jag sluta upp med det haha. Under ungdomsåren kunde skojandet dock bli lite för mycket ibland men idag har jag lärt mig när det är läge att skämta, förklarar Douglas och fortsätter:

– Under mina ungdomsår kunde jag vara lite clownaktig på fotbollsträningar och inte lika motiverad som jag är idag. När jag skiftade från ungdomsfotboll till seniorfotboll bestämde jag mig för att fotboll är något jag vill satsa på och insåg att jag var tvungen att förändra mitt beteende, berättar Douglas.

Foto: Alexander Arntsen

Skiftet mellan ungdomsfotboll och seniorfotboll blev Douglas Karlbergs största dörröppnare in i elitfotbollen. När den dåvarande tonåringen insåg att kraven var betydligt högre var det dags att skärpa till sig.

-När jag blev uppflyttad till A-laget i Skiljebo SK och in i seniorfotbollen kom jag till insikt att jag ville göra en riktig kraftansträngning för att bli elitfotbollsspelare. I samband med det kom jag fram till att jag faktiskt hade goda chanser att nå min målsättning, jag fick en stark tro på mig själv vid den tiden, berättar Douglas.

Idag är Douglas Karlberg elitfotbollsspelare och har precis börjat sin tredje säsong i den grönvita tröjan. Fotbollsmässigt har hans tid i Sportklubben varit upp och ner med dels en skytteligavinst för två år sedan, men också ett tyngre år i fjol.

-Min fotbollssatsning flöt på väldigt bra fram till förra året då jag tyvärr hade ett skadedrabbat år. Jag fick också spendera en hel del tid på bänken när jag inte var skadad. Jag hanterade det genom att försöka hålla drivkraften uppe och bara köra på, jag hade tron på att det skulle vända någon gång och jag hoppas och tror att det blir i år, berättar ”Dogge”.

Anfallaren har inlett säsongen 2020 med att göra två mål på tre matcher, med bud på fler. Han berättar att han trivs mycket bra i klubben och att hans största mål nu är att ta en startplats i laget.

-Jag har en mycket god relation till VSK Fotboll och jag är väldigt glad att jag får spela här i klubben. Jag trivs otroligt bra med staden, laget och supportrarna. Nu inför kommande säsong siktar jag på att bidra så mycket som möjligt med mål, assist och hårt arbete, säger anfallaren.

Douglas hoppas och tror att laget går en bra säsong till mötes.

-Jag tror vi har goda chanser till en bra placering i Superettan i år, vi har bättre förutsättningar till bra prestationer på planen jämfört med i fjol. Nu har vi erfarenhet från Superettan, vi har värvat nya spelare, vi har utvecklat föreningen och vi har ny tränarstab. Alla dessa delar ihop gör att jag får en väldigt positiv känsla, avslutar Douglas Karlberg.

Foto: Åke Hedvall

Douglas sju favoriter
Favoritfilm/serie: Inception
Favoritmusik: Mwuana
Maträtt: Husmanskost
Bra tackling, assist eller mål: Mål!
Favoritlag #2: Bara VSK.
Resmål: Tokyo
Favoritspelare genom tiderna:Zlatan Ibrahimović

Text: Hampus Lundskog