Oavgjort mot GAIS efter händelserik tillställning på Iver Arena

Pedro Ribeiro

I en högdramatisk, svängig och chansrik tillställning i den fjärde omgången av Superettan blev det oavgjort mellan VSK Fotboll och GAIS. Efter en match med hällregn och ett tillfälligt avbrott lyckades bortalaget hämta upp ett tvåmålsunderläge på Iver Arena.

Efter det oavgjorda resultatet mot Östers IF för en dryg vecka sedan väntade ett GAIS med tre poäng i bagaget på hemmaplan. Thomas Askebrand gjorde tre förändringar i startelvan från krysset för en knapp vecka sedan. Karwan Safari var idag återhämtad från sin skada och gjorde sin första start för Grönvitt denna säsong, vilket förpassade Douglas Karlberg till bänken. Emil Skogh och Calle Svensson var även de tillbaka i startelvan denna match.

Inför matchen mot GAIS handlade diskussionerna mycket om de båda lagens offensiv. VSK, som varit solida bakåt men inte fått igång offensiven till fullo och ett GAIS som endast hade gjort ett mål på de tre inledande omgångarna. I skyfallet över Iver Arena visade de båda lagen att man ville tysta ner kritiken kring det offensiva spelet då målchanserna duggade tätt från start. I den första målchansen för matchen var det GAIS som fick in ett inlägg från vänsterkanten som letade sig fram till Julius Johanssons panna, nicken seglade långsamt över Anton Fagerström i målet och prickade insidan av stolpen, returen kunde sen Calle Svensson rensa undan.

Målchansen väckte Grönvitt rejält och hemmalaget la i högsta växeln omgående, vilket skulle resultera. Strax efter stolpträffen skulle VSK ta ledningen i matchen genom Karwan Safari. Efter att man etablerat spel på offensiv planhalva tog sig Jonas Hellgren fram till ett bra skottläge, skottet styrde sen Karwan Safari elegant vidare med hjälp av klacken in i målvaktens högra hörn, otagbart för Mathias Karlsson i GAIS-målet.

Karwan Safari

Den intensiva starten på matchen skulle därefter fortsätta, matchen böljade fram och tillbaka där lagen turades om att gå till anfall med högt bolltempo. Grönvitt hade dock bäst slutprodukt och skulle få utdelning för det genom Karwan Safari – igen. Efter ett delikat inlägg från Pedro Ribeiros vänsterfot kunde Safari utöka ledningen med en låg nick som via den vänstra stolpen letade sig in i nätmaskorna.

VSK fortsatte ösa på och fem minuter efter målet blev Karwan Safari nedgjord i halvcirkeln strax utanför GAIS straffområde. Simon Johansson stegade fram och skickade iväg ett väl avvägt skott som målvakten Mathias Karlsson fick sträcka ut ordentligt på för att undvika ett tremålsunderläge. På efterföljande hörna var det dags igen. Simon Johansson prickade Jonas Hellgrens panna som fint letade sig in i målvaktens vänstra hörn. Målet skulle dock komma att bli kontroversiellt bortdömt av domare Patrik Eriksson för offside.

Skyfallet över Iver Arena fortsätte och samtidigt som den offensiva fotbollen flödade skulle det bli alltmer svårspelat på den vattentunga konstgräsplanen. Efter 27 minuter beslutade huvuddomaren att ta spelarna av planen och ett möte ägde rum för att bedöma om matchen kunde fortgå. Efter drygt 45 minuter beslutade man att återuppta spelet, då regnet avtagit och man fått bort en hel del vatten från planen.

Matchen blev tillfälligt avbruten på grund av ovädret.

Det långa avbrottet förändrade matchbilden till en början. Ett betydligare lugnare tempo infann sig och VSK kontrollerade matchen med harmoniskt bollinnehav. Mot slutet av halvleken skulle lagen dock börja byta målchanser med varandra igen – denna gång skulle GAIS få utdelning i halvlekens sista spark. Efter ett inlägg som styrs vidare i straffområdet uppstår kalabalik i straffområdet och bollen letar sig fram till Mervan Celik som enkelt kunde placera in reduceringsmålet för bortalaget. VSK gick in i halvtidsvila med en 2-1 ledning som kunde varit med större marginal.

Andra halvlek

Efter halvtidsvilan hade det massiva regnet avtagit och istället var det en solig juliafton som väntade spelarna. Halvleken inleddes avvaktande till skillnad från de första 45 minuterna som bestod av böljande anfallsspel. I den 55:e minuten valde Thomas Askebrand att genomföra sina första byten i matchen då han valde att involvera Brian Span och Kevin Custovic i matchen.

I kölvattnet till den trubbiga inledningen på halvleken lyckades GAIS skapa en hörna – den hörnan skulle man förvalta genom den 193 centimeter långe Carl Nyström. Mittbacken nådde högst i luftrummet och kunde styra in kvitteringsmålet tätt intill Anton Fagerströms högra stolpe. Målet skulle väcka liv i matchen igen.

Strax efter kvitteringsmålet skulle Karwan Safari få ett jätteläge att göra hattrick i matchen. Efter fint kombinationsspel längs högerkanten från Filip Tronét och Simon Johansson fick man till slut in bollen i straffområdet till Filip Almström Tähti. Wing-backen nickade ner bollen till en fristående Karwan Safari som dessvärre inte lyckades få någon träff på sitt skottförsök då bollen studsade i det blöta gräset.

Filip Tronét

Istället för ett ledningsmål i det läget dömde domare Patrik Eriksson, tre minuter senare, straff för GAIS efter att inbytte Julius Lindberg gått ner i straffområdet på David Engströms brytning. Domaren bedömde att mittbacken inte var på bollen och pekade på straffpunkten. Mervan Celik stegade fram från 11 meter, men han lyckades inte överlista Anton Fagerström utan träffade stolpen.

Straffmissen skulle följas upp av en ostrukturerad och hackig period i matchen. I den 69:e minuten genomförde Thomas Askebrand ytterligare två byten där lagkapten Sean Sabetkar utgick skadad och även Karwan Safari gjorde plats för Douglas Karlberg och Ahmed Awad.

I samband med att regnet började ösa ner över arenan igen skulle VSK ta över initiativet i de avslutande femton minuterna av matchen – och målchanserna skulle komma. Inbytte Kevin Custovic sköt ett pressat skott som strök målvaktens högra stolpe – utanför. På stopptid skulle sen Grönvitt få två ypperliga chanser att kamma hem alla tre poäng från matchen genom David Engström och Simon Johansson.

Det första läget kom via en fast situation från Simon Johansson. Bollen damp ner vid David Engströms fötter som lyckades få iväg ett avslut från nära håll med vänsterfoten men målvakten parerade avslutet till hörna. Målvakten Mathias Karlsson skulle göra en till räddning av hög kvalité innan matchen var slut. I den 93:e minuten placerade Simon Johansson en frispark som seglade mot Karlssons högra kryss, målvakten stod dock för matchens räddning då han fick upp den högra handen och avvärjde skottet.

Målvakten Mathias Karlsson räddar Simon Johanssons frispark på stopptid.

Några fler lägen i matchen blev det inte och matchen slutade 2 – 2. Resultatet innebär att VSK har sex inspelade poäng efter fyra spelade omgångar, två poäng efter serieledaren GIF Sundsvall som man möter på onsdag 8/7 kl. 19:00 på Np3 Arena.