Motståndarkollen: IK Sirius

I Svenska cupens andra omgång ställs Grönvitt mot Allsvenska Sirius, som förra helgen gjorde processen kort med Sollentuna och nu toppar gruppen på målskillnad före IFK Göteborg.

Uppsalalaget rivstartade tävlingspremiären mot Sollentuna och tog ledningen efter fem minuter på Grimsta. Sollentuna utjämnade tillställningen, men det stod klart redan i paus vilket lag som skulle kamma hem de tre poängen. Sirius gick till halvtidsvila i ledning med 6–1, efter ett hattrick av Jonas Lindberg. Efter 90 minuter visade tavlan 8–1 till bortalaget och Lindberg blev matchens utropstecken med fyra mål på kontot. Sirius leder därmed gruppen på samma poäng som IFK Göteborg, som gick segrande ur bataljen med Grönvitt i lördags.

Innan tävlingspremiären spelade blå-svarta Sirius tre träningsmatcher. På svensk mark vann man mot Gamla Upsala och Gefle med 3–0 respektive 4–0 innan det blev förlust mot CSKA Moskva. Matchen mot ryska CSKA spelades i Alicante där Sirius var på träningsläger i mitten av februari.

Sirius slutade elva i Allsvenskan förra året med 39 poäng på de 30 omgångarna. Sedan säsongsavslutningen har det varit en del förändringar i truppen. Bland annat har lagets främste målskytt Philip Haglund lämnat klubben. Haglund mäktade med sju mål i Allsvenskan under 2019 och lämnade Uppsalaklubben då kontraktet löpte ut. Haglund har ersatts med en annan forward med meriter från Allsvenskan. Kennedy Igboananike, som har spelat för Djurgården, Örebro och AIK, har anslutit. Igboananike har noterats för 52 mål på 164 Allsvenska matcher och kan debutera mot VSK Fotboll under lördagen. Nigerianen fanns med på bänken mot Sollentuna men äntrade aldrig planen.

Inför säsongen har Sirius även värvat Nahom Girmai från Varberg, Adam Hellberg från Kalmar och kanadensiske målvakten Jonathan Viscos har hämtats in som ersättare för Johan Alvbåge som lämnat klubben.

Under fjolårssäsongen delades huvudansvaret på tränarbänken av Henrik Rydström och Mirza Jelecak. Den sistnämnde har inför säsongen lämnat Uppsalalaget och Rydström är nu ensam huvudtränare i klubben.

Detaljer:
Vad: IK Sirius – VSK Fotboll (Svenska Cupen)
När: Lördag 29/2 kl. 12.30
Var: Vikingavallen (Täby)
Domare: Glenn Nyberg

Biljetter:
Bortasupportrar har blivit tilldelade den vanliga ståplatsläktaren på Vikingavallen och biljetter kan köpas via denna länk. För dig som inte har möjlighet att se matchen på plats så visas matchen på Cmore.

VSK Fotbolls trupp inför matchen presenteras under dagen (fredag).

Text: Johannes Ollson