Marschen – en grönvit manifestation för stadens fotbollslag

Om mindre än en vecka spelar VSK Fotboll hemmapremiär mot IK Brage på Solid Park Arena. En timme innan matchen anordnas en riktig upplevelse i sig där alla är välkomna – Folkets Marsch.

Intresset inför matchen på tisdag är rekordstort och många grönvita väntas komma för att supporta Stadens lag. Innan matchen samlas många VSK:are på krogarna runt Stora torget för att ladda upp, stöta och blöta det som har hänt och diskutera framtida segrar. Men mest av allt har man samlats för att delta i den gemensamma marschen som utgår från Stora torget och sen via Vasagatan ut till Solid Park Arena.

Sponsorkonsulterna sponsrar årets upplaga av Folkets marsch med flaggor.

Initiativtagare och organisatör av marschen är Anders Tengström, mångårig VSK-supporter.
– Marscher har alltid organiserats av supportrarna, från olika ställen i Västerås men även på bortapremiärer. Det som hänt de sista åren är att vi organiserat det lite mer, marknadsfört det, fixat sponsring och breddat det så att alla ska kunna vara med.

Ni kallar det Folkets marsch?
– Ja, vi vill att alla ska vara med. Det ska vara en grönvit manifestation för stadens fotbollslag och för VSK som klubb. Det roligaste är att så många barn- och ungdomsspelare i VSK har hittat till marschen. De är framtidens fotbollsspelare i VSK men också morgondagens supportrar. Man måste börja tidigt med att stötta klubben, säger Anders skrattandes.

Hur gör man för att delta i marschen?
– Marschen avgår 17.45, på sekunden från Stora torget. De som vill delta samlas på torget 10 minuter innan och täten på tåget ställer upp framför Stadshotellet och sen fyller man på bakåt mot Bondtorget. Kom i tid, det blir mycket folk.

– Det kommer finnas många hundra flaggor som man kan ta med sig i marschen och sen använda för att skapa en härlig grönvit stämning på matchen. Under marschen sjunger vi stärkande VSK-sånger och har det bra tillsammans, säger Anders.

Att se marschen när den närmar sig arenan är en upplevelse i sig:
– För er som inte går i marschen kan vi berätta att det är en mäktig syn när marschen kommer över viadukten på E18. Kom i tid till arenan så att ni får uppleva det, avslutar Anders.

Bilder: Henrik Lukkarila

Sponsorkonsulterna sponsrar Folkets marsch med flaggor. Flaggorna kommer sen kunna ses på läktarna under säsongen, eftersom de tillfaller VSK Tifo.