”Mackan” tar kliv i karriären – och hintar om comeback i Grönvitt

I måndags blev det klart att förre VSK:aren Marcus Danielson skrivit på för Djurgårdens IF. Det blev ett bra tillfälle för en intervju och en tillbakablick på Danielsons tid i VSK Fotboll. – Jag hörde faktiskt inget från VSK, säger ”Mackan” om varför valet föll på Djurgården.

”Mackan” under tiden i GIF Sundsvall

Under andra halvan av säsongen 2009 samt hela 2010 och 2011 representerade den 192cm långa mittbacken VSK Fotboll. Tillsammans med Oscar Pehrsson bildade de två ett stabilt mittbackspar som gjorde att Grönvitt tog klivet upp till Superettan efter en lyckad säsong 2010.

– Jag hade en fantastisk tid i VSK. Det känns som den roligaste tiden, framförallt utanför planen. Jag skaffade mig vänner som jag fortfarande har kontakt med. Bland andra Pehrsson (Oscar, IK Sirius), Blommé (Robin, VSK), Mårtensson (Filip) och Lundevall (Simon, IF Elfsborg).

I vissa stunder minns ”Mackan” tillbaka på VSK-åren.

– Det är stunder man tänker tillbaka på när man sitter själv och det blir många gamla historier när man träffar grabbarna.

Mittbacken har, i alla klubbar han representerat, dragits till de andra försvarsspelarna och det är i den umgängeskretsen han känner att han bäst passar in.

– Det har blivit en tendens i alla lag har varit i, att jag dras till försvarsspelarna. Det är skönt att vi försvarsspelare får gnälla tillsammans på de offensiva spelarna, och tvärtom, säger ”Mackan” skämtsamt.

Efter tiden i VSK har det blivit totalt sex säsonger i GIF Sundsvall med fyra år i Allsvenskan och två i Superettan.

– De här åren har varit väldigt lärorika. Det blev ett stort steg första året, från ett bottenlag i Superettan till att spela i Allsvenskan. Sedan blev det två år i Superettan innan vi gick upp andra säsongen. Det är ett av de största fotbollsminnena jag har, att få gå upp från Superettan till Allsvenskan.

Foto: Arkiv

Flytten från Sundsvall
De tre senaste åren har det alltså blivit spel i Allsvenskan med GIF Sundsvall, där det första året spolierades ganska mycket på grund av en knäskada. Men med stor allsvensk rutin kände ”Mackan” att det var dags att lämna Sundsvall.

– 2016 och 2017 har varit bra fotbollsmässigt och jag har etablerat mig på allvar som en allsvensk fotbollsspelare.

Från att ”Giffarna” avslutade säsongen 2017 i november har ”Mackan” kört på själv i hemstaden Eskilstuna.

– Jag har bott hos min mor i Eskilstuna och flickvännen Klara har bott med sina föräldrar i Västerås. Det har blivit mycket gym och löpning, sen har jag försökt köra egna fotbollspass under januari och februari i en fotbollshall i Eskilstuna för att inte ligga så långt efter.

Flytten går nu från Sundsvall, med mellanlandning i Eskilstuna, till Stockholm.

– Jag var klar ganska tidigt kring att jag inte ville stanna i Sundsvall, sen hörde jag att det fanns intressen från olika ställen där Djurgården var en av klubbarna. Men det är först de senaste två veckorna det har blivit konkret. Det blir en rolig utmaning att spela i en storklubb i Sverige, det är det man har strävat emot under de här sex åren i Sundsvall.

En storklubb i Sverige, tänker ni kanske. Varför inte då välja en comeback i VSK Fotboll?

– Jag hörde faktiskt inget från VSK, så de ville nog inte ha mig just nu, säger ”Mackan” med en uppenbar glimt i ögat.


Foto: Arkiv

Comebacken i Grönvitt
Under åren har Danielson, genom sina spelande vänner i VSK Fotboll, haft koll på Grönvitt. Och de senaste åren har han märkt av att en tidigare lagkamrat dragit upp intresset kring VSK Fotboll.

– Det har blivit ett stort fokus kring ”Vigge” vilket inte är så konstigt. Det är en fantastisk resa han är inne i och det är kul att VSK får ta del av det också på olika sätt.

”Mackan” har skrivit på ett treårskontrakt med Djurgårdens IF, vilket kan komma att klaffa bra med VSK Fotbolls förhoppning om Allsvenskan. Danielson välkomnar i så fall ett samtal från Västerås.

– Ja absolut. Ända sedan jag lämnade VSK har jag tänkt att det vore kul att avsluta i VSK. Tar de sig upp i Allsvenskan så kanske det till och med inte blir att man avslutar utan att det där och då är det bästa alternativet för mig.

Du vill alltså spela i VSK igen?
– Det skulle vara jäkligt kul. Även om jag bara var där i 2,5 år så hade jag fantastiska år. Det finns ett stort intresse kring klubben och det är kul att spela i ett lag som hela staden bryr sig om. Det finns en grym potential i klubben och inte bara tack vare pengarna man fått genom ”Vigge”, utan även med tanke på fansen, stadens storlek och allt sånt.

Avslutningsvis skickar Danielson en hälsning till VSK fansen inför den kommande säsongen.

– Fortsätt stötta laget, det kommer komma tunga perioder under året men spelarna vet hur mycket det betyder att ha fansen med sig. Alla vill att VSK ska ta sig uppåt, det gäller att alla drar åt samma håll så kommer det bli svinbra.

Vi önskar Marcus Danielson stort lycka till med säsongen och välkomnar den öppnade dörren om en återkomst i Grönvitt!

 

Dan Kiwii Persson