Lär känna VSK Fotbolls nye ordförande Andreas Dayan

På årsmötet i tisdags valdes Andreas Dayan som VSK Fotbolls nye ordförande och en lite djupare intervju kring vem han är, kopplingen till VSK och hur han vill vara som ordförande är på sin plats. – Jag tackade ja direkt, säger Dayan om det första uppdraget inom VSK Ungdom.

Första kontakten med VSK var tack vare familj och släktingar som i sin tur följde VSK. Men det var vid åtta-års ålder det riktiga intresset startade.

– Jag började spela bandy som åttaåring och var absolut sämst av alla, blev bättre och bättre men aldrig tillräckligt bra för att orka hålla i det. Sen ville jag alltid spela fotboll i VSK, men var för dålig på det också, säger Dayan skrattandes.

Det är något som är igenkännande för Dayan. Skrattet. Han är otroligt driven och engagerad, men har sällan långt till skrattet. Den här gången mynnar skrattet ut i en historia från tiden i VSK Bandy.

– Jag tyckte att det var otroligt roligt med bandy och det jag minns är framförallt det trycket som var på läktarna under den perioden och Hasse Johansson. Som bollkalle sköt han ett skott rakt i ansiktet på mig, jag hade som tur var hjälm men flög bak rätt ordentligt. Det är ett fint minne jag har.

Dayan är uppvuxen på den västra sidan av Västerås men bor numera i stan tillsammans med sin fru och är han är far till tre barn. Med närheten till Skälby IP under barnens uppväxt var det ett solklart val när sonen skulle börja spela fotboll.

– Det var givet att välja VSK. Närheten var ingen avgörande faktor, han hade spelat i VSK i alla fall. Men såklart underlättade det.


Andreas Dayan och sonen Viktor under en VSK-bortamatch 2010

Det var så vägen in i föreningen började. Laget sonen Viktor började i saknade en tränare och VSK Ungdoms dåvarande ordförande ville få in Dayan som tränare, sedan tog det inte lång tid innan han blev mer engagerade i VSK Ungdom.

– Jag tackade ja direkt och startade upp det här laget som jag sedan följde i nio år. Första styrelseuppdraget kom ett par månader senare då det var allmänt svårt att få folk att ställa upp i styrelsen, säger Dayan och fortsätter.

– Jag hade erfarenhet från Råby BK sedan tidigare där jag suttit med i styrelsen i ett par år. Jag hoppade på och till en början var det en liten roll, den växte och så småningom tog jag över ordförandeskapet.

Totalt blev det nio år i VSK Ungdoms styrelse, där man jobbat hårt med att få till en bra förening och slutligen en sammanslagning med VSK Fotboll.

– Det var en spännande tid där vi gick från en klubb där det fanns mycket problematik så som att vi hade svårt att behålla spelare, att behålla lag, att vi kämpade med ekonomin stundtals till att klubben började blomstra. Det var några punkter som jag tyckte att vi behövde lyckas med, bland annat att vi skulle ha 100 spelare i varje kull i fotbollslekis, se till att bibehålla lagen och ha bra ledartillsättning.

Under hösten 2017 fullbordades ett av de stora målen.

– Sen landade vi någonstans i slutsummeringen där vi lyckades bygga ihop klubbarna, som var ett av de stora målen. Sen är det såklart att man gjort misstag på vägen, men alla gör misstag men man måste se till att lära sig av dem och göra bättre därefter.

Andreas Dayan har nu varit ordförande för VSK Fotboll i knappa två dygn men det är inte så långt tillbaka han insåg att det kunde bli möjligt.

– Det är inte alls många veckor tillbaka. Rent historiskt så har det varit folk med en gedigen förankring i både förenings- och näringsliv eller inom politiken som blivit valde som ordförande. När nån, rent spontant, föreslog det här till mig så var första tanken att jag var för ung. Men nu när jag fått tänka på det och låtit det smälta in så tror jag att jag kan vända det till min styrka.

 

Varför tar du den här utmaningen, som man faktiskt får kalla det?

– Det är ett jättesvårt jobb, men jag gör det för att jag tror att jag kan göra skillnad. Jag har uthålligheten att orka köra, orka förändra saker och ger inte upp när det går emot utan kör ännu hårdare då.

Utöver Dayan valdes även Christer Blom, Annika Enberg, Sasha Besirov och Ado Sadzak (omval) in i styrelsen tillsammans med Tomas Carlsson som har ett år kvar på sin styrelseperiod.

– Det är en mycket kompetent styrelse, jag känner mig jättenöjd i valberedningens framtagande av den styrelse som är. Vi får in ny kompetens och vi ersätter den kompetens som försvunnit. Så snart vi sätter oss ner och börjar se över hur vi ska arbeta så kommer det bli riktigt bra.

På årsmötet väcktes flera frågor till den budget som var framtagen för 2018. Till slut beslutade man att rösta igenom den budgeten, med tillägget att den nya styrelsen ska revidera budgeten inom de närmsta fyra månaderna.

– Jag anser någonstans att den styrelse som ska styra behöver få vara med och påverka den budget man ska leva efter. Årsmötets beslut var jättebra, nu har vi någonting att utgå ifrån och den nya styrelsen får chans att omarbeta den budgeten och se över vad vi kan förändra och påverka, framförallt på intäktssidan.

Tidigare ordförande för VSK Ungdom och nu ordförande för VSK Fotboll. Dayan vill vara en lyssnande och omtänksam ordförande.

– Jag vill vara snäll, engagerad, lyhörd och jag vill få folk att brinna lika mycket som jag brinner. Kan jag lyckas väcka det i alla runtomkring så tror jag att vi kan få en stor effekt i arbetet, avslutar Andreas Dayan.

Dan Kiwii Persson