Joel Bäckström inför säsongen 2020 för VSK P16

Tränare Joel Bäckström går igenom VSK P16 inför säsongen 2020 – ”Under säsongen kommer vi spela mot lag på högsta P16 nivå.” 

Hur känns inledningen av säsongen för P16?
– Kul som vanligt att vara igång efter uppehållet. Det är också inspirerande att tävlingssäsongen drar igång direkt, därmed kan vi redan i uppstarten göra matchanalyser som påverkar träningsveckan. 

Hur är läget i truppen?
– Truppen består av 18 utespelare och två målvakter där tre spelare just nu inte är tillgängliga för match. Så länge inte alla spelare är redo för spel så går det inte att vara helt nöjd, det är dock fler spelare tillgängliga nu än vad det var under ligacupen i november. Vårt medicinska team med Sebastian Munthe i spetsen har utvecklat en metod för återgång i träning och match. Metoden ska öka chanserna till att spelarna som varit skadade kan komma tillbaka till spel. 

Har det skett några förändringar i verksamheten från i fjol? 
– Tack vare fem utbildningstillfällen tillsammans med tränarna har vi kunnat förfina akademins metodik när det kommer till att utbilda spelare. Vi har fortsatt akademins tränarmöten som varje vecka ger våra ledare möjlighet till fortbildning. Ett exempel på hur akademins tränarmöten har förändrat verksamheten är att vi haft besök av Jimmy Högberg från Svenska Fotbollförbundet och Örebro SK. Jimmy föreläste om fotbollsstyrka vilket har inneburit att vi avslutar våra högbelastande pass med en styrkedel. 

– Vi har även fått in nya ledare och spelare till truppen. På ledarsidan är Jesper Holmberg ny från Enköpings SK och Patrik Blanksvärd Larsson följer med laget från P15 till P16. Nya spelare är bröderna Robin och Alex Lindelöf från Gideonsberg, Hampus Björnström från Irsta och Liam Larsson från VIK. Därtill har vi lyft Adam Al Hamad Eriksson från vårt P15 lag.

Hur ser P16:s seriesystem ut?
– Tack vare goda resultat i ligacupen och efter en målskillnadsaffär där vi lyckades besegra AFC med 10-3 så avancerade vi till A-slutspel. A-slutspelet inleddes 1 februari då vi spelade 0-0 i en jämn match mot IF Brommapojkarna. Under säsongen kommer vi att delta i P16 nationell där vi kommer att spela mot lag på högsta P16 nivå. 

Några landslagsspelare i truppen?
– Under hösten var Elis Wahl med i landslagets future team samling. I veckan (torsdag 23 jan) fick vi reda på att Ludde Rådberg och Eric Cianciolo fick chansen i landslagets regionala samling. Så särskilt roligt att det går bra för båda våra målvakter Eric och Elis där Jesper Holmberg har ansvar för målvaktsträningen i laget. Jag måste även ge en eloge till akademichef Herman Ottosson som lyckats rekrytera målvaktstränare till samtliga akademilag inom VSK Fotboll. 

Vad har ni för mål för säsongen 2020?
– Som ungdomslag har vi ingen särskilt tabellplacering som vi strävar efter. Vi vill naturligtvis utveckla spelare så mycket som möjligt och därför är det fokus på utvecklingen snarare än resultat. Det finns alltid en risk att folk frågar sig ”Men fotboll går väl ut på att vinna?”, det stämmer att fotboll går ut på att göra fler mål än motståndarna och därför kommer vi alltid uppmana spelarna till att göra sitt yttersta för att vinna matchen. Men det stora målet som lag är inte någon särskild tabellplacering utan att alla spelare ska ta steget till nästa års P17 lag. 

Kommande 5 matcher för P16:
8 februari: Värmdö IF – Västerås SK (Ligacupen A2)
15 februari: IFK Norrköping – Västerås SK (Ligacupen A2)
22 februari: Västerås SK – Djurgårdens IF (Ligacupen A2)
1 mars: Örebro SK – Västerås SK (Ligacupen A2)
14 mars: IFK Eskilstuna – Västerås SK (Träningsmatch)

Det kommer komma artiklar med samtliga akademilag där huvudtränaren går igenom laget inför säsongen 2020

VSK Fotboll