Grönvitt värvar tränare – från högsta serien: ”Ser fram emot att få jobba för VSK”

VSK Fotboll fortsätter att utveckla alla delar av klubben – och värvar en tränare från damallsvenska Linköpings FC

Joel Bäckström blir ansvarig för U 16 i akademin.

– Väldigt häftigt, säger 27-åringen om nya uppdraget.

 

 

Grönvitt försökte att rekrytera Joel Bäckström som akademitränare redan för knappt två år sedan och hade en förnyad kontakt i augusti i år.

Och nu är det alltså äntligen klart.

– Jag ser verkligen fram emot att få börja jobba för VSK. Klubben har tränare på högsta nivån så det känns häftigt. Det här är personer som jag kommer att trivas med, säger den senaste värvningen och nämner bland annat nye akademichefen Herman OttossonMarkus Lindberg (U 17) och Oscar Norrby (U 19).

Herman Ottosson är glad över rekryteringen och säger så här till vskfotboll.nu.

– Det är otroligt kul att vi lyckades knyta till oss Joel under årets sista dagar. Joel är en mycket kompetent fotbollstränare med ett bra öga för detaljer. Han kommer tillföra goda kvaliteter som kompletterar vårt team i akademin.

Joel Bäckström håller i den första träningen för U 16 måndag 14 januari men innan dess väntar fem-sex möten inom akademin.

Tränarna ska se till att de har en samsyn om hur spelarna ska utbildas – och hur matcher ska vinnas.

– Principerna ska vara samma för akademilagen så att spelare lätt kan gå mellan åldersgrupperna.

Förordar du 4-4-2, 4-3-3, 3-5-2 eller andra sifferkombinationer spelmässigt?

– Det är inte det viktiga utan till exempel hur vi kan kontrollera spelet, passa oss förbi eller söka oss bakom motståndarens backlinje, resonerar Joel Bäckström.

I uppdraget ingår även att vara videoanalytiker i VSK Fotbolls akademi.

– Alla spelare ska kunna se sig själva efter match och träning och få någon typ av statistik. Det är samtidigt ett värdefullt tillfälle för spelaren att tycka till, påverka och reflektera.

Den egna fotbollskarriären har i princip varit synonym med plantskolan Skiljebo SK och Hamre IP i Västerås.

– Jag började som knatte i Skiljebo och spelade där tills jag var 19. Sedan blev det två halva säsonger med BK 30 innan studierna, säger Joel Bäckström om det idrottsvetenskapliga programmet på Linnéuniversitet i Växjö.

Joel Bäckström har tränat lag i Sandsbro AIK (Växjö) och de tre elitklubbarna Östers IF, IFK Norrköping och Jönköpings Södra.

Senaste säsongen var han assisterande tränare i Linköpings FC i damallsvenskan och jobbade med förberedelseträning, individuell träning och videoanalys.

– Jag är glad över möjligheten att ha fått jobba med Sverigeeliten i LFC.

Du har varit borta från Västerås i sex år. Hur ser du på fotbollen i stan och att Grönvitt är tillbaka i superettan?

– Det har inte gått så bra under ganska lång tid och det gör mig extra peppad. Det är en extra drivkraft att få jobba för fotbollen i min hemstad, säger Joel Bäckström.

 

Fakta
Namn
: Joel Bäckström..
Född: 5 januari 1991.
Familj: Pappa Lasse (tränare i VSK Fotboll 1980-1982), mamma ”Akka” (legendarisk spelare i Gideonsbergs IF och landslaget), två äldre bröder.
Klubbar som spelare: Skiljebo SK och BK 30.
Klubbar som tränare: Sandsbro AIK, Östers IF, IFK Norrköping, Jönköpings Södra (ungdomar och juniorer), Linköpings FC (damallsvenskan).
Utbildning: Idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet i Växjö, Uefa Elite Youth (högsta ungdomstränarutbildningen).

 

Thomas Ohlén