Gästkrönika signerad Fredrik Persson-Lahusen

Inför den stundande seriefinalen mellan VSK Fotboll och Carlstad United bad vi livstidsmedlemmen och valberedaren Fredrik Persson-Lahusen skriva en gästkrönika. Här är hans tankar kring VSK säsongen 2018 och söndagens match.

Varje match VSK spelar är viktig, men vissa matcher är ändå viktigare än andra. Söndagens seriefinal mot Carlstad United hemma på ”Parken” hör tveklöst till det senare slaget. Det handlar i sanning om en klassisk sexpoängsmatch. En grönvit vinst skulle visa att siktet mot seriesegern och Superettan är minst sagt realistiskt och samtidigt radera ut minnet av den mer tveksamma insatsen mot Umeå i onsdags.

Att följa VSK säsongen 2018 har hittills varit en ovanlig upplevelse för en luttrad supporter som undertecknad. Både baklängesmålen och de bortkastade matcherna har varit försvinnande få. Tålamodet och tydligheten i spelet har skapat tillit både på planen och läktaren. Allting är givetvis inte perfekt eller fulländat, men det är svårt att säga annat än att laget har utvecklats betydligt jämfört med de senaste säsongerna.

Förklaringen till VSK:s historiskt starka säsongsinledning finns förstås i att klubben har haft möjlighet att ställa en trupp på benen som rymmer både spets och är relativ bred, trots att skadesituationen alltjämt är ett störande moment. Det räcker dock att titta på några av seriekonkurrenterna för att påminnas om att på pappret meriterade spelare per automatik inte resulterar i ett vinnande lag.

Tor-Arne Fredheim kan mycket väl visa sig vara VSK:s viktigaste värvning på länge. Han har tillfört systematik, struktur, organisation och professionalism. Därtill verkar han vis av erfarenhet vara ödmjuk inför uppgiften. Han har kort sagt visat vad vi egentligen alla visste: Vinnarkultur skapas inte med snack utan med gediget och genomtänkt arbete.

Årets VSK-upplaga är lätt att tycka om. Spelarna jobbar för varandra, men också för oss som tittar på. Det värmer givetvis VSK-hjärtat lite extra att under säsongen har fått se trotjänare som Simon Johansson, Robin Blommé och Filip Tronét stå för avgörande insatser och sedan fira med fansen. Samtidigt syns det också på spelare som varit betydligt kortare tid i klubben att stödet från läktarplats är viktigt och gör skillnad.

Några av oss har den egenheteten att vi alltid går och tittar på VSK, alldeles oavsett tabellplacering och motståndare. Det här laget förtjänar dock att ses av fler än de närmast sörjande. Min förhoppning är därför att vi inbitna VSK:are får sällskap av talrika västeråsare och västmanlänningar och tillsammans stöttar laget matchen igenom, också om det sprudlande spelet uteblir. Serien avgörs inte på söndag men det finns ändå all anledning att ge allt.

 

Heja Sport!

 

Fredrik Persson-Lahusen

 

Här köper du biljett till VSK–Carlstad United
Dag
: Söndag 10 juni, 2018
Tid: 17.00
Plats: Solid Park Arena, Västerås
Klicka här för att köpa biljett till matchen >>>