Fyra matcher på tolv dagar – så tränar A-laget

Jesper Gustavsson, assisterande tränare med fysansvar.
Foto: Alexander Arntsen

Det väntar en intensiv period för VSK Fotbolls A-lag. Fyra matcher, på tolv dagar. Jesper Gustavsson, som är assisterande tränare med fysansvar, förklarar hur spelarna ska klara av den intensiva perioden.

Tre seriematcher och en cupmatch under tolv dagar väntar härnäst för VSK Fotbolls A-lag. Det är inte ett optimalt upplägg sett över en hel säsong, men enligt Jesper Gustavsson ser han inga problem med detta under en kortare period.

– Den här fasen liknar det engelska schemat (i Premier League, reds. anm.) under julen och här ställs återhämtningen på sin spets. Allt fysiskt som vi gör den här perioden handlar om att ha så fräscha spelare till match, säger Jesper och fortsätter;

– Det finns ingen chans att belasta spelarna hårdare under något pass när det är såhär tätt matchande. I träning kommer vi att ha förlängda aktiveringsdelar, för att jobba igenom kroppen med fokus på cirkulation. Under match är det mycket stötbelastning vilket sliter på leder, för att undvika att få problem och smärta kan det vara smart att lägga in cirkulationspass så som att cykla, få massage och isbad för att minska spelarnas upplevda trötthet i musklerna.

För att klara av den intensiva perioden på bästa sätt räknar Jesper upp flera viktiga delar. Intensiva, men betydligt kortare än vanliga, träningspass, kostmedvetenhet och att hålla koll på spelarnas fräschhet.

– Vi håller på med belastningsmätningar vilket innebär att spelarna rapporterar hur de känner sig inför varje träning, samt rapporterar efter varje träning hur de upplevde träningsbelastningen. För oss är det en viktig informationskälla som blir ännu viktigare nu, för att vi ska ha koll på hur fräscha spelarna är inför match.

Säg att en spelare kommer spela alla fyra matcher, 90 minuter i varje. Hur ställer du dig till det?
– Allt beror på hur fräsch spelaren känner sig. Håller de sig fräscha och om det är under en kort period så är det helt okej utifrån hur jag ser på det. Sen handlar det om en massa andra saker, vilka spelare som passar in i vilka matcher och så vidare, det ska man också väga in.

Något som också tåls att tänka på i dessa intensiva perioder är spelarnas historik kopplat till skador.

– Det kan vara att vissa spelare har skavanker eller överbelastningsproblematik sedan tidigare som gör att de inte tål lika mycket. En annan faktor, rent generellt, är att en vältränad spelare återhämtar sig snabbare efter match. Det är också en sak som gör att det kan se väldigt olika ut spelare till spelare.

Vad blir det viktigaste för spelarna att tänka på under den här perioden?
– Spelarna behöver inte tänka så mycket på träning, där blir de serverade av oss ledare. Det spelarna behöver tänka på i en sån här fas är kosten, här får spelarna ta ännu mer individuellt ansvar när schemat ser ut som det gör nu. Det är grunder som spelarna har koll på, men som kan vara värt att nämna när den här perioden närmar sig.

Första matchen i den intensiva perioden spelas nu på torsdag när VSK Fotboll tar emot Syrianska FC på Solid Park Arena. Köp din biljett här >>>

Det intensiva schemat
Torsdag 16/5 – Hemmamatch i Superettan mot Syrianska FC
Tisdag 21/5 – Bortamatch i Superettan mot GAIS
Torsdag 23/5 – Bortamatch i TV021 Cup mot Hallstahammars SK
Måndag 27/5 – Bortamatch i Superettan mot Norrby IF

Utöver dessa matcher så spelar även U21-laget, delvis med A-lagsspelare, match mot Syrianska FC (tisdag 14/5) och IF Brommapojkarna (tisdag 28/5).Dan Kiwii Persson