Förlust mot IFK Göteborg

På ett blåsigt Valhalla IP inledde VSK Fotboll tävlingssäsongen med en 2–0-förlust mot IFK Göteborg. Hemmalaget utnyttjade vid båda målen slarv i VSK-försvaret och såg till att samtliga tre poäng stannade på västkusten.

Ledningsmålet kom i minut elva. Efter en lång utspark från hemmamålvakten dök Giorgi Kharaishvili upp bakom ryggen på en ovetande Sean Sabetkar. VSK-kaptenen upptäckte faran för sent varpå Kharaishvili petade bollen i djupet och kom ensam med Anton Fagerström. Kharaishvili förvaltade det friläge han skapat sig och rullade behärskat in 1–0 i nätet bakom Fagerström.

Minuterna efter ledningsmålet tog IFK över initiativet och ägde mycket boll. Grönvitt jobbade sig successivt in i matchen men det blev hemmalaget som gjorde matchens andra mål. VSK blev av med bollen strax utanför egen box och Robin Söder, med 14 mål i Allsvenskan 2019, skickade in 2–0-målet innan VSK-försvaret hunnit organisera sig.

Grönvitt hade genomgående svårt att skapa klara målchanser i öppet spel. Den bästa möjligheten innan halvtid kom från liggande boll i matchminut 38. Från ett tiotal meter utanför straffområdet skickade Samuel Leach Holm iväg en högerkanon som skapade vissa problem för Giannis Anestis i hemmaburen.

Tätt efter Holms frispark var landslagsmeriterade Tobias Sana nära att utöka ledningen för IFK, men Sanas skott gick i stolpen. Sana hade också den andra halvlekens första stora chans. Mittfältaren vann ett par motlägg i VSK:s straffområde och lossade ett skott från snäv vinkel. Anton Fagerström stod bra placerad och hade inga bekymmer att avstyra Sanas avslut.

Thomas Askebrand – som inför matchen gjorde fyra förändringar i startelvan från vinsten mot AFC Eskilstuna – använde sitt första byte efter 63 minuter då Jesper Florén ersatte Pedro Ribeiro. Askbrand använde sina två andra byten till att låta Ahmed Awad och David Engström äntra planen, men VSK hade trots förändringarna fortsatta problem med att spela sig igenom ett välorganiserat IFK Göteborg. Några resultatlösa hörnor var det närmsta Grönvitt kom ett reduceringsmål och de två målen i den första halvleken blev matchens enda. Tobias Sana hade några försök till att utöka hemmaledningen men slutresultatet skrevs till 2–0.

I gruppens andra match vann Sirius med hela 8-1 borta mot Sollentuna. VSK ställs mot just Sirius i cupens andra omgång, matchen spelas 2020-02-29 klockan 12:30 på Vikingavallen i Täby.