VSK Dam blickar framåt – topplag i Division 2 är nästa mål

VSK:s damlag svepte som en frisk vind genom division 3. Men nu är det dags för nästa utmaning. Avancemanget till division 2 kommer att kräva mer av alla, enligt sportligt ansvarige Niclas Slagstedt:
– Vi har påbörjat en spännande resa med ett lag som fortfarande formas, nu behöver vi vara fler för att ta nästa kliv. Med rätt förstärkningar så ska vi vara med och slåss i toppen, säger han.

VSK:s damlag har börjat den ambitiösa klättringen mot eliten. Det blev bara en säsong i division 3, efter att enkelserien slutade med en stabil andraplats. VSK släppte faktiskt bara in fyra mål på de åtta matcherna och hade seriens bästa målskillnad. Den prestationen firades av spelare och ledare med cateringmat på Iver Arena förra helgen, något vi rapporterade om i ord och bild tidigare i veckan. Niclas Slagstedt, sportsligt ansvarig för damverksamheten, tittar dock redan framåt och delar med sig av sina tankar.

Niclas Slagstedt – sportsligt ansvarig – Dam

För varje steg uppåt blir utmaningarna – och motståndarna – tuffare. Exakt hur tufft det blir nästa säsong vet inte Niclas Slagstedt, eftersom serierna inte är färdigspelade och kommande motståndare alltså är en öppen affär.

Hur stor är skillnaden mellan division 3 och division 2?

– Det är ingen enorm skillnad. Jag uppskattar att vi just nu skulle vara ett mittenlag eller övre halvan i division 2. Men ambitionen är att vi ska vara med i toppen.

Hur mycket ska vi våga hoppas på avancemang nästa år?

– Vi har påbörjat en spännande resa med ett lag som fortfarande formas. Till att börja med behöver vi ha fler spelare för att ta nästa kliv. Med rätt förstärkningar så ska vi vara med och slåss i toppen. Men vi vill förstås behålla alla spelare från den här säsongen.

– Vi vill alltid vinna, men vi kan klara ett extra år i tvåan. Tjejerna har levt under en stor press hittills, och det är ingen katastrof om vi inte lyckas gå upp.

För Niclas Slagstedt och ledarna blir hösten och vintern en chans att jobba med truppen och sammanhållningen. I våras var det ganska turbulent inför seriestarten; truppen fick inte ens träffas på grund av covidrestriktioner, serien rustades ner till enkelmöten och den enda målvakten Fannie Eklöf hade ryggproblem.

Trots alla bekymmer lyckades VSK mobilisera med ett nykomponerat lag.

– Vi måste komma ihåg att även om många kommer från samma grupp från början så är hälften nya spelare. Det sker mycket i gruppdynamiken, säger Niclas Slagstedt.

– Att vi skulle åka på en plump var inte förvånande. Alla har gjort det fantastiskt bra. Och målet har nåtts.

Vad krävs av organisationen och spelarna nästa år?

– Vi har redan i år tränat mycket, mer än de flesta division 2-lag. Vi kommer fortsätta med liknande upplägg och bli ännu starkare fysiskt. Här har vi fantastiska resurser som vi delar med herrtruppen: fystränare, sjukgymnast, gym, videoanalyser med mera. Det enda som saknas är en riktig hemvist i form av eget omklädningsrum, säger Niclas Slagstedt.

Du pratar om att bredda truppen. Varför?

– För att vässa oss ytterligare i alla led och för att inte vara känsliga för skador. Vi behöver till exempel ytterligare en målvakt även om Fannie har gjort det jättebra. Men hon gick in i säsongen med ryggproblem och vi får inte vara sårbara för skador. Vi har ju spelare som jobbar skift och kvällstid. Såna saker får vi leva med, men då behöver vi vara fler på träningarna.

– Men det är viktigt att de spelare vi tar in ska känna att de spelar för de grönvita färgerna och att de är beredda att ta fortsatta kliv.

VSK:s damlag lockade runt 200 fans i publiksnitt . Är du nöjd med uppslutningen?

– Ja, genomslaget har varit superbra med tanke på serietillhörigheten. Vi kom ju tvåa i publikligan i västeråsfotbollen. Vi vill bygga ett damlag som kommer från Västerås med omnejd. Det finns inte på herrsidan, det blir unikt för alla som bryr sig om VSK.

– Nu är damfotbollen en omtyckt och omhuldad del av klubben, så nu hoppas jag att fler bryr sig på riktigt, avslutar Niclas Slagstedt.