Storpublik väntas till Superhelgen: ”Då slår vi rekord”

VSK Fotboll har de senaste veckorna lyft fram den Grönvita Superhelgen som ett särskilt event att locka publik till herrlagets hemmamatch 2/9 och damernas derbymatch 3/9. För att få så mycket publik till arenan som möjligt är inträdet fritt och intäkter kommer från samarbetspartners som stöttar för varje åskådare som besöker matcherna. Klubben ordnar också med aktiviteter före matcherna och man har startat en swishkampanj där insamlade pengar går till att stötta klubbens barn- och ungdomsverksamhet.

Den som samordnar kommunikationen runt Superhelgen är Anders Tengström, ansvarig i styrelsen för kommunikation. Klubbmedia fick tag i honom efter att ett av många samordningsmöten inför helgen just avslutats.

Det är förstås mycket arbete runt kommunikation när det är ett event som Superhelgen som går av stapeln.

– De senaste veckorna har varit hektiska med bortamatchen mot ÖSK först och sen nu att ”pusha” den Grönvita Superhelgen med all information som hör till den.

– Det är mycket koordinering av information som ska ut från klubben och samarbetspartners, men det team som jobbar med det gör ett bra jobb, så det flyter på.

LÄS OCKSÅ: VSK Bandy bjuder på gratis inträde lördag kl 13.00 match i Svenska cupen.

Vi ska prata om helgen, vi kan väl börja med hur status är på bokade biljetter till lördagens match som jag antar att du har koll på?

– Ja, det har jag. Antalet bokade biljetter är något som jag ständigt uppdaterar mig på för att kunna kommunicera ut läget. Så, just nu, (torsdag morgon) är sittplatsläktaren helt fullsatt, där gick de sista platserna under onsdagskvällen. På ståplats är 47% av platserna bokade, det finns drygt 2 100 platser på hemmastå sammantaget. Totalt har 4 800 personer hämtat ut en biljett.

Hur kommer det sig att det är fullt på sittplats men inte ens halvfullt på ståplats?

– Rent allmänt föredrar fotbollspublik idag att sitta ned. Om man tittar på hur arenor byggts under senaste årtiondena finns ståplats bara på kortsidorna och då för supportrarna. En överväldigande majoritet av alla platser på arenorna idag är sittplats. Så är det inte på Hitachi Energy Arena, konstaterar Anders Tengström, som fortsätter:

– Jag tror att det är svaret till varför vi ser skillnaden i hur sitt- och ståplats har bokats.

– För att vår ståplats ska bli fullsatt måste många besökare komma som inte är traditionella supportrar. Så har också skett under säsongen när hemmastå varit nära att bli fullsatt vid två tillfällen.

– Under sommaren har vi utökat ståplats med fyrahundra platser så nu behövs det att ännu fler Grönvita fotbollsälskare hittar till hemmastå, för att det ska bli fullt.

LÄS OCKSÅ: Den Grönvita Superhelgen – all information du behöver runt matcherna

Så man behöver inte vara supporter och sjunga med klacken för att vara på ståplats?

– Nej, verkligen inte. Någon sådan förväntan finns inte utan de flesta som står på ståplats idag när vi har storpublik är vanliga VSKare som älskar fotboll och som tar med sig sina barn för att titta på matchen.

– Jag vill passa på att ge ett tips till den kategorin av besökare. Det kanske bästa stället att stå på är vår nyöppnade sektion som vetter mot bortastå. Där är det lugnare och man ser också bäst därifrån då det är nära mittlinjen, säger Anders Tengström.

Hur ser prognosen ut – blir det fullsatt på lördag?

– Jag hoppas och tror det. Mycket talar förstås för det med en fullsatt sittplats redan nu. Sen vet man aldrig med väder som absolut påverkar hur människor gör sina val.

Om det skulle bli fullsatt – vad innebär det?

– I den konfiguration vi satt upp arenan på inför den här matchen innebär fullsatt på VSK-sektionerna att knappt 5 900 personer är på plats. Till det ska det sen räknas in antalet bortasupportrar som kommer.

Publikrekordet som sattes 2010 lyder på 6 441 – kan det slås?

– För att det ska hända måste Bragesupportrarna nästan fylla sin sektion på 650 platser – så det rekordet kommer inte att slås i den här matchen.

Varför måste bortasupportrarna ha så många platser när de inte används?

– Det finns ett krav som gäller alla elitklubbar att 10% av arenakapaciteten ska vara blockad för bortasupportrar. Vi kan inte göra något åt det.

Om publikrekordet är svårslaget i den här matchen kanske rekordet för en hemmamatch kan slås (VSK hade bortamatch i derbyt mot Syrianska IF Kerburan när publikrekordet slogs). Då pratar vi 5 927 som var på plats 2011 när Hammarby IF var på besök i en seriematch i Superettan.

– Det rekordet är möjligt att slå, även om det blir tufft. Då måste det förstås vara fullsatt på VSK-sektionerna och de flesta som bokat biljett måste också komma. Sen behöver vi lite hjälp av Bragesupportrarna att de tar sig till arenan i förväntad mängd. Om det här sker då slår vi rekord för högsta publik på en hemmamatch, säger Anders Tengström.

LÄS OCKSÅ: Stötta VSK Fotbolls swishkampanj och hjälp barn- och ungdomsverksamheten

På söndagen väntar den andra matchen i den Grönvita Superhelgen, då damlaget möter BK 30 2 i ett hett derby på Hitachi Energy Arena. Vad hoppas ni på för publiknivå i den matchen?

– Vi hoppas och tror på mycket publik. Vi har exakt samma upplägg på båda matcherna vad gäller aktiviteter före match som förhoppningsvis lockar publik. Jag kan också slå ett slag för att vårt herrlag kommer vara på plats innan match och bemanna det vi kallar spelarstationen. Här har alla som vill träffa spelarna i vårt herrlag en unik chans att i lugn och ro fixa med autografer, kort, bli målade i ansiktet, få träningstips och säkert testa någon dribbling på dem. Den möjligheten finns bara på söndagen, så vi hoppas våra yngre supportrar tar chansen och kommer.

Publikrekordet på Hitachi Energy Arena för vårt damlag är 477 personer från derbyt tidigare i år mot Gideonsbergs IF – kommer det att slås?

– Jag förväntar mig att det ryker all världens väg, säger Anders Tengström som tillägger:

– För oss i klubben är det lika viktigt att det kommer mycket folk på dammatchen som på herrmatchen. Vi blir stöttade av våra samarbetspartners på den totala publiksumman för båda dagarna. Jag hoppas och tror att alla Grönvita förstår att det är så och hjälper oss genom att också komma på söndag och stötta tjejerna.

– Avslutningsvis vill jag säga att det viktigaste trots allt är att vi tillsammans ser till att de här dagarna blir två riktigt härliga Grönvita folkfester som vi sent ska glömma.