”En fullsatt arena är det roligaste som finns”

Med drygt två veckor kvar till hemmapremiären jobbas det för fullt för att få arenan och matcharrangemanget att fungera så bra som möjligt. En av dem som ska få arrangemanget på Hitachi Energy Arena att fungera är Niklas Karlsson, ny match- och evenemangskoordinator på VSK Fotboll.

Niklas Karlsson.

Niklas Karlssons jobb i VSK är att tillsammans med Jerry Nilsson (säkerhetsansvarig) och Johan Immelgård (drift- och eventchef) se till att allt fungerar som det ska under klubbens matcher i Allsvenskan den kommande säsongen, ett jobb Niklas gjort tidigare men i en annan klubb.

Berätta lite om din bakgrund?

– Jag har varit engagerad i idrotten och fotbollen i hela mitt liv. Jag har spelat själv, även om det börjar bli ganska länge sen nu. Jag har arbetat som försäljningsansvarig i Eskilstuna City och nu senast kommer jag från ett arbete som evenemangsansvarig i AFC Eskilstuna, säger Niklas Karlsson.

– Efter sju år hos AFC har jag fått göra det mesta. Det är en liten organisation och jag har fått göra både det ena och andra. Det sista året i klubben var jag även säkerhetsansvarig, vilket var intressant eftersom jag även fick chansen att åka med på alla bortamatcher. Då fick jag chansen att lära mig mer om hur andra klubbar jobbar.

Vad ska du göra i VSK? Vilka är dina arbetsuppgifter?

– Mitt fokus är på matcharrangemangen. Det handlar mycket om logistik och bemanning, Det är min uppgift att se till att vi har tillräckligt mycket folk på plats för att bemanna entréer, kiosker och allt annat. Dessutom är det viktigt att alla är förberedda och vet vad de ska göra.

– Det kommer att krävas betydligt mer personal än tidigare. Vi går från fyra till nio serveringsställen och det blir fem nya entréer. I premiären och när stockholmslagen kommer räknar vi med att det kommer att krävas upp emot 200 personer om man även räknar med maskotar osv.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– En fullsatt arena är det roligaste finns! Som klubb vill vi vara en bra värd och att både hemma- och bortasupportrar ska kunna känna sig nöjda med besöket. Vi vill ha nöjd och glad publik som vill komma tillbaka.

Vad är skillnaden mellan Allsvenskan och Superettan?

– Det är en enorm skillnad. Framför allt handlar det om antalet besökare. En större publik ställer andra krav på oss att allt fungerar som det ska. Dessutom kommer både SEF och publiken ha högre krav på oss som arrangörer.

Vad vill du förbättra?

– Det handlar mycket om förberedelser och en högre grad av professionalitet. Det behövs arbetsbeskrivningar för alla roller så att nya funktionärer vet vad som förväntas av dem. Dessutom har vi gjort en tydligare delegering och delat upp ansvaret för olika delar av verksamheten på ett bättre sätt.

Behöver ni fortfarande fler som hjälper till på matcherna?

– Det har kommit in många nya krafter och det finns ett stort intresse, men klubben letar efter fler samarbeten med andra klubbar och föreningar som vill vara med under matcharrangemangen.

Kommer publiken att märka skillnad i Allsvenskan?

– Vi hoppas att publiken ska känna att allt blir större, viktigare och bättre. Att både fotbollen och matcharrangemangen möter deras förväntningar.

– Eftersom vi räknar med betydligt mer publik än tidigare är det viktigare än någonsin att man köper biljett så fort försäljningen öppnar och att man tar sig till Rocklunda i god tid före avspark. Det går inte att komma i sista minuten och tro att man ska hinna in i tid.

Är det mycket kvar att göra inför premiären?

– Det är ungefär två veckor kvar och vi bygger fortfarande både nytt och om. Det ska även asfalteras bakom den nya ståplatsläktaren på norra kortsidan. Men förändringarna på arenan ger oss bättre förutsättningar att skapa bra arrangemang. Allt kanske inte kommer att vara perfekt i första matchen men vi har väldigt höga ambitioner.