Ordföranden har ordet

VSK Fotbolls ordförande Magnus Breitholtz har ordet och går igenom den senaste tidens tränarförlängningar och berättar om hur arbetet i klubben ser ut under hösten.

De sista omgångarna av Superettan återstår och en händelserik säsong börjar lida mot sitt slut.  Avancemang till Allsvenskan är på alla västeråsares läppar och även om inget är klart, måste föreningen utgå från att det blir avancemang när vi planerar framåt.

Sedan sommaren har vi jobbat utifrån två parallella scenarier, Superettan eller Allsvenskan vad gäller serietillhörigheten för herrlaget nästa år. Båda scenariona har sina utmaningar men hela klubben jobbar fokuserat på att skapa kontroll över allt nytt som ett avancemang innebär men också att hantera en framtid med fortsatt spel i Superettan.  

Förlängningar

Som alla vet skrev Kalle Karlsson nyligen på ett nytt tvåårskontrakt som huvudtränare och manager. Vi i klubben är förstås väldigt glada att vi fått till att herrlaget kommer ledas av samma tränarteam som så framgångsrikt har utvecklat herrtruppen under ett par års tid.

LÄS MER: Kalle Karlsson förlänger med VSK Fotboll

Vad gäller de assisterande tränarna, Alexander Rubin och Johannes Peterson, så har vi glädjande nog lyckats ingå treåriga avtal.

Det finns förstås många duktiga tränarteam där ute som gör det bra, men vi tror på vårt. Teamet brinner för vår klubb, är hårt arbetande och bevisat skickliga i att skapa toppresterande grupper och sist men inte minst värdesätter vi deras kompetens i att utveckla fotbollsspelare och människor.

LÄS MER: Alexander Rubin förlänger med VSK Fotboll

Sammanfattningsvis är vi väldigt glada och tacksamma att vi lyckats förlänga med tre viktiga personer i tränarteamet – något som varit styrelsens ambition hela tiden. Kontinuitet är en nyckelfaktor för framgång på och utanför planen. Just kontinuitet tillsammans med hållbarhet är begrepp som klubben alltid har långt fram i tanken i det dagliga arbetet, hur man skapar det och hur det ska upprätthållas.

LÄS MER: Johannes Petersson förlänger med VSK Fotboll

Rekrytering

Under hösten har VSK Fotboll rekryterat en akademichef, Gustav Høgmo Utstøl. I Gustav får vi en ung, välutbildad, klok och reflekterande tränare och ledare. Han brinner för att utveckla sig själv så väl som hela VSK Fotbolls akademiverksamhet. Ett särskilt uppdrag för Gustav blir att utreda möjligheterna att få igång en akademiverksamhet på flicksidan kommande år.
Varmt välkommen till VSK Fotboll Gustav!

LÄS MER: Gustav Høgmo Utstøl ansluter till VSK Fotboll

Förlängningarna av herrlagets ledarteam och akademichefsrekryteringen gör att VSK Fotboll är sportsligt väl rustat för framtiden. Kvar är att tillsätta ett ledarteam på damsidan, ett arbete som i skrivande stund pågår. Jag har stor tillförsikt att vi inom kort kan presentera en lösning som gör att vårt damlag får riktigt bra förutsättningar att utvecklas vidare.  

Klubbchef och kansli

I somras anställde vi Patrik Lundstedt som klubbchef. Hans första tid på jobbet har varit intensiv, minst sagt. Förutom behovet att sätta sig in i allt har han också kastats in i förberedelserna för ett eventuellt spel i Allsvenskan nästa år.

En klubbchef har verkligen tusen järn i elden men Patrik har vuxit in i rollen på kort tid och leder nu klubbens dagliga arbete på ett förtjänstfullt sätt. Patrik själv brukar säga att vara klubbchef i VSK Fotboll liknar ingenting av det han jobbat med tidigare i livet. Att vara klubbchef i en elitfotbollsklubb med häng på Allsvenskan är något alldeles speciellt.

LÄS MER: Intervju med Patrik Lundstedt

Patrik är förstås inte ensam utan jobbar med ett hårt arbetande team som verkligen får bekänna färg i dessa dagar. Med sportsliga framgångar hamnar fokus på klubben och då ökar arbetsbelastningen för våra anställda. Det kan inte nog understrykas hur hårt alla arbetar för att hantera det dagliga och dessutom hinna med att jobba proaktivt med frågor som rör allsvenskt spel.

Hösten

Höstar är en intensiv period för elitfotbollsklubbar. Det är då serierna avgörs, kontraktsskrivningar med spelare och ledare ska göras inför kommande säsonger och nya strategier och målsättningar ska formuleras, budgetar ska sättas och så vidare. Inte minst ska marknadsstrategier jobbas fram och säljarbetet ska förberedas för att dra in kommande säsongs sponsring.

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda klubbens marknadsstrategi, ta fram säljmaterial och göra förberedelser. Förutom klubbchefen som ansvarar för marknadsarbetet finns nu personal på plats som jobbar med de här frågorna. Säljarbetet går igång i november.

Många av våra akademitränare sitter på utgående kontrakt – just nu pågår ett arbete med förlängningar inför nästa säsong. Och apropå akademi, i slutet av månaden och i början av november bjuder akademin in till provträningar för pojkar födda 2009 – det är nästa års P15 lag som ska formas. Även på flicksidan bjuder vi nu in unga talangfulla tjejer födda 2007-09 som vill testa vingarna hos VSK.

LÄS MER: Så anmäler du dig till pojkarnas provträning

LÄS MER: Så anmäler du dig till flickornas provträning

När alla våra lag avslutat sina säsonger är det dags för utvärdering. Styrelsen beslutade förra året att samtliga verksamheter i föreningen skall utvärderas minst en gång per säsong. Det sker genom enkäter, rapporter och intervjuer. All utvärdering utgår från föreningens värdeord Glädje – Ansvar – Gemenskap. Utvärderingen ligger sedan till grund för eventuellt förändringsarbete inför nästa säsong.

Avslutningsvis kan det vara värt att nämna budgetarbetet som har startat inför nästa år. Som alla förstår är det extra komplext i år då serietillhörighet på herrsidan är oklar. Om det blir så att vi spelar i Allsvenskan finns det många frågetecken som måste rätas ut innan vi har kontroll över hur en allsvensk ekonomi fungerar.

Det var allt från mig för denna gång. Jag hoppas att uppdateringen svarat på några av era frågor och undringar.

Jag vill passa på att rikta ett stort och varmt tack till mina styrelsekollegor, anställda och alla ideella krafter som varje dag hjälper till att få maskineriet VSK Fotboll att vara så väloljat som det någonsin går. Ni är alla ovärderliga i det ni gör för att verksamheten ska fungera, på vardagar och till match.

Tack Alla – Vi ses på Hitachi Energy Arena!

Bästa hälsningar,

Magnus Breitholtz
Styrelseordförande i VSK Fotboll

P.S. Som många av er redan vet hade Kalle Karlsson som ett av sina krav i förhandlingarna med oss att klubben skulle tillgängliggöra 25 000 kronor till olika supportergruppers Tifo-verksamhet. Ett lite ovanligt krav i en förhandling om en tränarförlängning. Jag kan dock avslöja att det var ett krav som styrelsen hade väldigt lätt att säga ja till. Vi tror precis som Kalle att en livskraftig läktarkultur föder ännu mer hype och intresse för klubben och våra lag. För er som vill nyttja pengarna kommer vi ut med information efter säsongen om hur det ska gå till.