KLART: Assisterande tränaren förlänger: ”Inspirerande”

Alexander Rubin blev sommaren 2021 assisterande tränare i herrlaget. Nu förlänger han sitt kontrakt över de tre kommande säsongerna.
 – Jag är väldigt glad och det känns högst inspirerande att fortsätta arbetet framåt, säger Alexander Rubin.

Alexander Rubin har förlängt med VSK Fotboll för tre nya år.

Sommaren 2021 gjordes en tränarrokad i herrlaget och i samband med att Kalle Karlsson blev huvudtränare – klev Alexander Rubin upp från akademin och axlade rollen som assisterande tränare. Hans kontrakt går ut efter säsongen men han har redan nu förlängt med VSK.

Hur känns det att vara kvar i VSK ytterligare tre år?

– Väldigt bra. Jag är tacksam över det förtroende klubben visar mig. Att som västeråsare få representera VSK Fotboll är och kommer alltid att vara något väldigt speciellt.

– Jag är väldigt motiverad och kommer med hårt arbete fortsätta bidra till klubbens framfart de kommande åren.

Du och hela tränarteamet har nu under dryga två års tid kontinuerligt kunnat arbeta med er struktur, hur har det varit?

– Det har varit en rolig utmaning och i slutändan väldigt lärorikt. 

– När vi tillträde sommaren -21 började vi succesivt förändra i det dagliga arbetet. I alltifrån träningsinnehåll, analysarbete av träning och match, arbetet med spelarnas individuella utveckling, för att nämna några saker.

– Även inom scouting och spelarrekrytering, för att utifrån våra resurser hitta så smarta och effektiva strategier som möjligt. 

– Allt det här tar en viss tid att åstadkomma, men idag kan vi se resultatet av det arbetet i både hur laget presterar och hur spelare utvecklats på ett individuellt plan.

Även om ni hade en plan när ni tog över 2021 måste det väl ändå varit svårt att i varje steg veta vad ni skulle göra för att nå dit laget är idag?

– Det är alltid en utmaning, det är svårt att lyckas med allt. Men vi har haft en stark tro på vår valda riktning, vilket har varit till hjälp när det gått som tyngst. Men lika viktigt har det varit att vi kritiskt synat våra arbetsprocesser i strävan efter att hitta nya och bättre tillvägagångsätt.  

– Oftast har förbättringarna handlat om mindre strukturförändringar som inte alltid märks av, men i andra fall har det varit mer synliga saker.

– Till exempel som under första halvan av säsongen 2022 då vi ofta blev för offensivt balanserade i strävan efter att lyckas i vårt anfallsspel, vilket i slutändan gjorde att vi släppte in för många mål. Detta var något som vi under hösten 2022 lyckades förbättra, både rent taktiskt och även med hjälp nya spelartyper som vi rekryterade in i truppen. Och det är på den inslagna vägen vi fortsatt bygga vidare på under denna säsong.

Avslutningsvis Alexander, vad är ditt bästa minne så här långt under säsongen?

– Oj, svår fråga, det finns mycket att välja mellan. Det brukar ofta vara lättare att sortera ut dessa med lite distans efter säsongens slut. Om jag ska välja något nu så går mina tankar direkt till det ökade stödet på våra matcher. Våra supportrar har haft en spännande utveckling under säsongen och i den senaste hemmamatchen mot J-Södra skapade de en häftig atmosfär som helt klart fastnat i mitt minne.