KLART: Managern förlänger med VSK Fotboll – ”En ära – enkelt beslut”

Han var supporter i yngre dar, blev assisterande tränare i VSK, växlade upp till huvudtränare och sen manager – nu förlänger Kalle Karlsson sitt kontrakt med klubben.
– Det är en ära att få representera fotbollsklubben i sin hemstad, säger manager Kalle Karlsson.

Kalle Karlsson är klar för ytterligare två år i VSK Fotboll – ett enkelt beslut enligt honom själv.

Det nya kontraktet är skrivet på två år. Rollen blir även fortsättningsvis som huvudtränare och manager för herrlaget.

Hur känns det?

– Det känns jättebra! Det är en ära att få representera fotbollsklubben i sin hemstad och att få möjlighet att fortsätta den resa vi har påbörjat.

Lätt eller svårt beslut?

– Enkelt beslut. Det är svårt att tänka sig en mer motiverande uppgift för mig som västeråsare än att försöka ta den här klubben framåt och vi som jobbar ihop i tränarteamet har väldigt roligt tillsammans.

Du har varit huvudtränare sen den 2 augusti 2021 – hur långt tycker du att ni har kommit på resan?

– Vi har kommit väldigt långt, tycker jag, med tanke på var vi inledde. När vi tog över startade vi på ruta ett. Vi tog över en trupp som var relativt svag, vi hade sålt fem spelare på sommaren, vi hade en tunn organisation, en ansträngd ekonomi och vi hade svårt att locka tillbaka publiken efter pandemin.

– Hösten 2021 handlade om att rädda kontraktet och vi löste det tack vare en heroisk insats mot Helsingborg borta i sista matchen. Sen kunde vi börja bygga långsiktigt och vi har gjort det steg för steg.

Med snart två och en halv säsong vid rodret och med nästan samma team runt sig har det blivit en tydlig kontinuitet i arbetet.

– Det är viktigt att ha en långsiktighet både när det gäller vilken strategi man lägger, hur vi ska bygga truppen – egentligen allt. Kontinuitet i tränarteamet är också viktigt. Vi har fått jobba ihop ett par år nu och är samkörda, även med fysteamet. Det gör att vi kan maximera våra resurser. Det har varit viktigt med kontinuitet både på och utanför planen.

– Därför är det glädjande att assisterande tränaren Alexander Rubin och målvaktstränaren Johannes Petersson har förlängt sina avtal. Båda har gjort ett otroligt jobb i sina roller och de är båda högst bidragande till framgångarna.

Kalle Karlsson drar igång en ramsa framför klacken efter segern i bortamatchen mot AFC Eskilstuna tidigare i höst.

Ett av dina krav i förhandlingarna med VSK var att klubben skulle stötta Tifo-verksamheten bland de olika supportergrupperna med 25 000 kronor – du fick igenom ditt krav.

– Det är jättekul med utvecklingen som vi sett på ståplats med början från förra hösten och sen vidare i år. Läktarkulturen är på stark frammarsch i VSK och det är fundamentalt för att vi ska utvecklas som klubb. Jag hoppas att slanten kan bidra till att det blir ännu bättre. Och blir det bättre kommer ännu fler att bli intresserade och ansluta till läktarna och då kommer klubben tjäna igen pengarna. Då är man inne i den goda cirkeln där allt snurrar på, säger Kalle Karlsson.

Avslutningsvis, vad är ditt bästa minne av säsongen så här långt?

– Oj, det finns många roliga minnen och jag hoppas att de bästa återstår att få uppleva. Men ska jag säga något som varit får det bli vinsten nere i Helsingborg i omgång tre. Det var tidigt på säsongen, där och då fanns det olika vägskäl för säsongen, men när vi vann på Olympia kändes det som en av de tyngsta skalperna som VSK Fotboll tagit på senare år. En klubb med en gedigen historia och en jättebudget jämfört med VSK. Sen visade det sig att HIF inte var det topplag alla trott – men det visste vi inte då. När vi vann där nere fick jag bekräftat att det kan bli en bra säsong, säger Kalle Karlsson som avslutning.