Wilhelm ”Wille” Westergren: P17-lagets nya tränare

Tidigare huvudtränaren för P17 Alexander Rubin blev uppflyttad till A-laget.
Ersättaren kommer från Enköping och heter Wilhelm Westergren.
– Det är superkul att få chansen att ta sig an en större uppgift, säger den nya huvudtränaren.

Vi tog ett snack med ”Wille” om hur han tänker runt sitt nya uppdrag.

Du är ny tränare för P17-laget, hur känns det?

– Först och främst är det superkul. Jag har sett fram emot chansen att få en större roll i akademin. Jag vill också säga att jag har stor respekt för det arbete som Alexander Rubin lagt ned på att utbilda spelarna och utveckla laget. Han har verkligen gjort det jättebra.

Det är nog inte så många utanför akademin som har koll på vem du är – berätta.

– Jag heter som sagt Wilhelm Westergren men kallas ”Wille” av de flesta i min omgivning. Jag är 26 år och bor i Enköping vilket också är där jag växte upp.

– Min egen fotbollskarriär finns inte mycket att säga om, det var mest spel i mindre klubbar och en sväng i Enköpings SK. Innan jag kom till VSK tränade jag ett flertal ungdomslag i ESK.

– Från säsongen 2020 anslöt jag till VSK som assisterande tränare i P19, så nu har jag varit här i 1½ år.

Varför blev du tränare?

– Det är egentligen en bra fråga och inget som jag direkt tänkte på när jag själv slutade spela organiserad fotboll. Men så en dag ringde Oscar Norrby (huvudtränare i P19) upp mig. På den tiden var han ansvarig för ungdomsverksamheten i ESK. Han frågade om jag ville engagera mig som tränare i något av lagen. Det gick jag med på utan att ha några större tankar eller ambitioner.

– Sen får jag konstatera att jag tycker att det är otroligt roligt att jobba med fotboll från tränarhållet. På något sätt fann jag mitt kall och jag bestämde mig ganska snabbt för att utbilda mig inom idrottsämnet och för att jobba med fotboll som yrke. Jag började och har gått klart Sport Management programmet på GIH.

Hur kom du in i VSK?

– Det var nog via de kontakter jag skaffat mig inom fotbollen. Oscar känner jag sen ESK-tiden och Herman har jag stött på i min roll som distriktsförbundskapten för pojkar födda 2005 i Uppland.

– En dag sommaren 2019 ringde Herman och frågade om jag var intresserad av att jobba med P19-laget som assisterande tränare. Det tackade jag ja till och jag började som sagt i januari 2020.

Om vi pratar om det lag du ansvarar för nu, P-17. Laget ligger för närvarande på 8:e plats i pojkallsvenskan som är en serie med 16 lag. Hur ser du att laget står sig i den serien?

– Det är förstås tuff konkurrens med en rad av landets mest framstående föreningar som spelare i vår serie (Norra serien). Samtidigt visar vår tabellplacering att vi står oss väl i konkurrensen. Vi riskerar knappast att bli indragna i någon bottenstrid, peppar, peppar. Men vi har fortfarande en bit upp till de bästa lagen.

– Utifrån de matcher vi spelat mot de bättre lagen kan vi en bra dag matcha alla lagen i serien. Har vi en sämre dag är det en bit kvar och vi kan räkna med en förlust.

– Strävan i år i serien är att komma på den övre halvan. Det spelar egentligen ingen roll i år, men normala år får de åtta bästa lagen i serien spela slutspel mot den södra seriens åtta bästa lag. Det vill vi förstås göra nästa år, så nu lär vi oss hur vi ska fixa det.

Du nämnde att det var en bit kvar till de bästa lagen i serien. Vad kan du och laget göra på kort sikt för att minska gapet?

– På kort sikt ska vi inte ändra något i hur vi spelar. Det jag vill se av spelarna och något vi måste jobba med är hur vi ska orka att följa vår matchplan i 90 minuter. Det finns tendenser att vi inte riktigt orkar med det, speciellt mot de bättre lagen i serien.

Avslutningsvis – är det något som du kommer göra annorlunda nu när du är huvudtränare?

Jag har ägnat första tiden i min nya roll med att sätta mig in i hur Alexander har jobbat med spelarna och laget. I det här skedet av säsongen vill jag inte ändra om något specifikt hur vi tränar och spelar. Just nu försöker jag fullfölja det som Alexander och tränarteamet har jobbat med under året, det som spelarna är vana med och vet hur det ska göras.

– Sen är det alltid så att spelarna kommer att märka skillnader här och där, vilket det alltid blir när man byter tränare. Det kan vara saker som hur jag kanske prioriterar något annorlunda än Alexander och så vidare, säger Wilhelm Westergren avslutningsvis.

Vi säger Grattis till ”Wille” och önskar lycka till med hans nya uppdrag