Tionde raka för Grönvitt – efter rysare: ”Tar tre poäng och bockar av matchen”

VSK Fotboll tog tionde raka segern – och befäste serieledningen. Dramatiken var dock stor innan alla tre poängen säkrades i dag. ”Vi vann och det var det viktigaste”, säger lagkaptenen Thea Nilsson efter 2–1.

VSK Fotboll och lagkaptenen Thea Nilsson fick slita hårt för segern på Avestavallens konstgräs. Grönvitt vann med 2–1 och höll därmed undan i toppstriden och är två poäng före Bela Barkarby.

AVESTA. VSK Fotboll vann med hela 7–0 mot Avesta AIK på Iver Arena i Västerås i slutet av maj och många hoppades kanske på en ny klar seger på Avestavallens konstgräs.

Returen blev dock en rysare.

Och många andades ut efteråt.

– Vi tar tre poäng och bockar av den här matchen men vi är inte nöjda med prestationen, säger Thea Nilsson till klubbmedia efter att truppen haft ett längre snack på innerplanen direkt efter slutsignalen.

Avesta chockade Grönvitt redan i femte minuten – efter en blixtsnabb omställning signerad Alva Wallner.

Freja Franzén kom loss och Freja Grabmüller var chanslös på det vassa avslutet rakt upp i nättaket.

– Vi hamnar i en dålig sits, gör inte det vi ska och spelar svårt. Vi går inte in i förstabollen och slarvar med passningarna. Samtidigt gör Avesta det bra utifrån förutsättningarna. De är väldigt kompakta i mitten, backar hem och spelar lågt. Då är det svårt att komma igenom.

Du tvingades att höja rösten tidigt i första halvlek?

– Ja, jag blev riktigt irriterad när vi satte varandra i svåra situationer. Det går inte att stå still och vilja ha bollen, säger Thea Nilsson.

Safiya Abdulkadir Abshir ordnade en straff som orsakade stor ilska i dalalaget, tog själv hand om den och satte iskallt 1–1 i 22:a minuten.

Grönvitts segermål kom precis innan pausen när Lova Howell Rudstam avlossade ett skott som styrdes av en hemmaspelare och ställde Elin Andersson i målet.

– Det var skönt men tabellmässigt borde vi vinna den här matchen tidigare.

VSK Fotboll hade ett betydande bollinnehav över 90 minuter och skapade framför allt i andra halvlek en hel del möjligheter att utöka ledningen.

Det blev i stället farligt flera gånger på slutet när Avesta kontrade och fick till några vassa frisparkar som utmanade Freja Grabmüller.

– Vi hade mycket boll och borde ha kunnat skapa mer, säger Thea Nilsson.

Nästa söndag (11 september) väntar Gideonsbergs IF 2 på Iver Arena.

– Det är ett derby och det blir många känslor men vi ska vinna.

Vad behöver ni jobba på fram tills dess?

– Det handlar mycket om energi och inställning. Vi måste höja oss och vara bra från minut 1 till 90 då, deklarerar Thea Nilsson.

Mer från matchen

• VSK Fotbolls serieledande damlag stöttades i Avesta av närmare 40 västeråsare som till slut kunde andas ut efter tre poäng. Många följde i andra halvlek också nervöst herrlagets första halvlek i Östersund (2–2).
  • Freja Grabmûller hade fem ”nollor” inför matchen på Avestavallen men målvakten tvingades att släppa in 1–0 redan i femte minuten.
  • VSK Fotboll saknade tre spelare som var med i segermatchen mot Enköpings SK på Iver Arena i Västerås för drygt en vecka sedan: Elsa Björkman, Hanna Helg och Emma Lindgren.
  • Grönvitt gjorde fyra felaktiga inkast.
  • Avesta AIK åkte ur division 1 i fjol och slåss för nytt kontakt i division 2 men klubbens kommunikation håller högsta klass tack vare skribenten Olov Lindgren.
  • Bele Barkarby vann komfortabelt i Enköping (3–0) och är därmed fortfarande två poäng efter Grönvitt i serietoppen.
  • Som vanligt finns en filmad intervju med huvudtränaren Lisa Hellenberg på Facebook och  Instagram: vskfotboll respektive vskfotbolldam.

Avesta AIK–VSK Fotboll 1–2 (1–2)

Målet: 1–0 (5) Freja Franzén, 2–2 (22) Safiya Abdulkadir Abshir, 1–2 (44) självmål.

Hörnor: 1–6 (0–3).

Domare: Alva Lokasaari.

Publik: Cirka 125 (på Avestavallen, Avesta).

Så spelade VSK Fotboll:
Målvakt:
 Freja Grabmüller.

Backlinje: Evelina Sjöstrand, Emrica Randberg, Thea Nilsson, Julia Holmström.

Mittfält: Lova Howell Rudstam, Lova Lööf, Safiya Abdulkadir, Bianca Iglesias Acosta.

Anfall: Sara Eriksson, Elin Antonsson.

Avbytare: Tina Amin, Ida Grahn, Louise Johansson, Mathilda Julin, Jacqueline Jessen (målvakt).