Psykisk ohälsa bland unga fotbollsspelare – VSK Fotboll tar frågan på allvar

Det har blivit allt mer accepterat att prata om att man inte mår bra och att drömmen om fotbollslivet kommer med många utmaningar. Ofta får vi höra berättelser från äldre spelare som drabbats och kämpat sig igenom sina karriärer. Sällan hör vi från unga spelare som kämpar med sig själva – där de kanske inte riktigt vet om de vågar säga något och hur omgivningen kommer att reagera.

Att bryta tabut om att våga säga hur jag mår och vilka utmaningar jag bär på mina axlar är viktigt för alla fotbollsspelare och särskilt bland de som är unga.

VSK Fotboll har tagit initiativet att bjuda in samtliga akademispelare i VSK Fotboll att tillsammans med ledare och andra se filmen Tigrar nu på torsdag på Filmstaden i Västerås.

För er som inte känner till filmen Tigrar handlar den om tonårstalangen Martin Bengtsson som blev ungdomsproffs i Inter. Väl där tappade han fotfästet och var tvungen att återvända till Sverige. I filmen får vi följa hans resa från firad ungdomsstjärna till de mörkare sidorna av fotbollen och hur Martin mår i den situation han hamnar i.

Filmen hade premiär i somras och blev hyllad av en enig kritikerkår. Ronnie Sandahl som regisserat filmen kommer att närvara på torsdag och berättar innan visningen om hur filmen kom till och vad han vill förmedla.

Efter filmen kommer håller vi en diskussionsstund som leds av styrelseledamot Anders Tengström som också är leg. psykolog och docent i psykologi. Spelarna får efter filmvisningen chans att diskutera det de sett och ställa frågor till Ronnie och Anders.

Från VSK Fotbolls sida hoppas vi att filmvisningen och diskussionen kan vara startskottet till att lyfta den här frågan i klubben.

Visningen har gjorts möjlig genom ett generöst ekonomiskt bidrag från RF-SISU Västmanland