Niclas Slagstedt tankar om försäsongen och serien från ett sportsligt ansvarigt perspektiv

Nu är alla träningsmatcher och försäsongen slut, hur ser du på den?

– Äntligen är det dags för seriespel! 

– Försäsongen har varit en period då vi kommit samman i gruppen på ett riktigt bra sätt och vi har haft tillfälle då tränarna fått jobba in ett nytt spelsätt. Sammantaget känns det som att vi är väl förberedda på att köra igång på riktigt.

– Vi har många nya spelare som kommit in i gänget på ett fantastiskt sätt, grymma tjejer, både våra ”gamla” VSK:are och de som är nya. Det ser spännande ut!

Det blev 3 vinster, 2 oavgjorda och 2 förluster i träningsmatcherna,  hur går dina tankar kring det?

– Resultat är mindre viktigt på försäsongen och det är viktigare att få in en känsla och förståelse för hur man ska agera tillsammans och hitta en trygghet att utgå ifrån. Det känns som att vi har hittat rätt och uppnått den delen.

– Några vinster, några oavgjorda och ett par förluster är förmodligen en bra modell så att vi går in i säsongen med en skön känsla men utan hybris.

Om du blickar tillbaka ett år när VSK stod inför premiären i division 3 och jämför det med idag, så har det hänt mycket, kan du berätta lite om den resan?Oj! ja, det är milsvid skillnad. 

– Förra året gjorde vi en fantastisk resa med få spelare, pandemi och utan en tydlig bas att utgå ifrån på Iver Arena där vi precis påbörjat vägen mot det långsiktiga målet. 

– Att ta oss upp till division 2 var ett absolut måste för att komma till en ny platå att utgå ifrån, och det lyckades.

– Nu har vi en egen bas i omklädningsrummet på Iver Arena med 30 spelare i truppen där vi fått arbeta i lugn och ro i stort sett sedan februari. Det är mycket runt laget som finns på plats och vi är naturligt ett av två representationslag i VSK. 

– Förändring tar tid och vi är på väg mot något riktigt bra i VSK och för dam- och flickfotboll i Västerås.

– Till det kommer en normal säsong med full serie och ett stort intresse för vår verksamhet, både utifrån, från supportrar, sponsorer och media. Det känns riktigt roligt och jag hoppas att många kommer att följa oss på plats på premiären!

Vilka förväntningar kan vi ha på laget i år?

– Målet är att vi ska etablera oss i division 2 och skapa förutsättningar för nästa kliv, men samtidigt, att vi vill vinna varje match! 

– Förväntningarna ska vara att vi ska ta kliv framåt, utvecklas och vara med och ta kampen för tre poäng varje gång vi går ut på planen. Och såklart, att det ska gå att känna igen att det är ett VSK-lag som agerar på planen.

Om du tittar på de lag som VSK möter i serien i år, hur lyder din analys då? 

– Vi har inte superkoll på våra motståndare men några lag som sticker ut är Östervåla som förra året kvalade till division 1 och vår premiärmotståndare Bele Barkaby som förra året kom på 4:e plats i serien och oftast är ett starkt lag. 

– De fyra lag som är kvar från förra årets serie kom på platserna 3-6, så de blir tuffa att möta. 

– Fem nykomlingar från division 3 där lokalkollegorna från Västmanland, Norrby SK, som vi kryssade mot i fjolårets seriespel, och Gideonsbergs IF, är de som är mest bekanta. 

– Ett lag som kommer från division 1, Avesta, som ska bli kul att möta. Det blir en spännande serie! 

Slutligen, på måndag 18/4 är det premiär, vad hoppas du på då, förutom en seger förstås!

– Seger, kul fotboll, många supportrar och ett härligt stöd!