Målskytten och straffixaren Anders Hellblom om avancemanget: ”vi är riktigt bra – vi har avancerat tre år i rad”

Det var en direkt avgörande match som spelades på Iver Arena under eftermiddagen. En plats i P19 Allsvenskan låg i potten och efter grönvit bortaseger i första kvalomgången såg förutsättningarna bra ut. VSK vann till slut matchen med 3-1 och säkrade avancemanget. – Vi har varit det bättre laget i det här kvalet säger Anders Hellblom, målskytt i bägge matcherna.

P19-laget på Iver Arenas konstgräs efter dagens seger som betydde avancemang till nästa säsongs P19 Allsvenska.

Efter matchen utbröt stort kramkalas på planen med spelare och ledare och när vi får tag i Anders måste han samla sig en stund.

– Vi har ett otroligt lag. Vi har avancerat tre år i rad nu så det är en härlig trupp och väldigt duktiga killar. Det här känns väldigt bra och vi jobbar alltid 100% för varandra.

Efter vinst med 2-1 i Kalmar förra helgen fanns ändå en viss oro inför dagens match.

– Jag skulle inte säga att jag var orolig inför matchen men visst är man nervös inför matcher som betyder så mycket som den här gjorde. Som tur är släpper det när man kommer in på planen, då är det bara fokus på att prestera på planen, säger Anders Hellblom.

Berätta om första halvlek.

– Vi började väl inte jättebra. Det var en del slarv och onödiga bolltapp. Men efter 15 minuter fick vi tag i matchen. Vi börjar hitta varandra och sätta pressen så de inte får tid på sig att spela upp bollen.

Resultatet – en hård press mot Kalmarmålet och en rad skapade chanser.

– Vi hade massvis med chanser och borde gjort flera mål – otroligt att vi inte fick in den, säger Anders som i dagens match spelade högerforward.

Det tog ett tag men till slut blev nollan till en etta i hemmakolumen på matchuret på Iver Arena.

– Vi kommer runt på vänsterkanten och bollen spelas in mot assistytan. Max Larsson hoppar snyggt över bollen och Liam Larsson drar på ett fint skott som målvakten otroligt nog lyckas rädda. Men jag är med på returen och drar upp bollen högt i mål, säger 1-0 skytten.

1-0 i halvtid och fortsatt små marginaler för avancemang – vad sa ni till varandra i paus?

– Vi pratade om vad vi kunde göra bättre. Vi sa till varandra att vi tar det lugnt nu och ser till att spela stabilt – vi leder med två bollar.

I andra halvlek var Kalmar tvungna att gå framåt.

– De pressade oss högre så klart, men jag tycker vi stod emot bra och vi forwards fick mer yta bakom deras backlinje – vilket vi utnyttjade.

En fin aktion av Anders låg bakom straffen som leder fram till 2-0 målet.

– Jag fick precis den där ytan och kom på högerkanten mot deras back. Inne i straffområdet kroppsfintade jag två gånger och sen när jag skulle gå runt till höger om honom fällde han mig. Det var en rätt solklar straff.

En straff som Max Larsson, som för dagen var inkallad till P19-laget, resolut stegade fram för att slå. Målvakten till vänster – bollen till höger – 2-0 på tavlan.

VSK kunde spela ut allt mer efter att humöret och spelkvalitén sjönk hos gästerna.

– Vi fortsatte bara pumpa på och efter ett tag kom även 3-0 på ett snyggt inlägg från vänster där Max Larsson når en helt fri Emil Steen som dyker upp på den bortre ytan – fotbollsgodis, säger Anders Hellblom.

Efter målet bevakar VSK sin ledning och även om Kalmar reducerar med 12 minuter kvar ser spelet stabilt ut.

– Vi håller emot bra och visst sjunker vi ned något men de kommer egentligen ingenstans. Men visst var det lite nervöst.

När domaren blåser av matchen efter nästan fem tilläggsminuter utbryter stort kramkalas på planen med spelare och ledare – VSK är klara för P19 Allsvenskan 2023.

– Ser man på det här kvalet har vi varit det bättre laget – det känns som vi är en storlek större än Kalmar. De är duktiga med bollen och passningsspelet men skapar inte särskilt mycket. I veckan som varit har vi övat presspel för att kunna bryta deras passningsspel tidigt. Det lyckades vi väl med idag säger, Anders Hellblom, som stått för två mål och en ordnad straff av de totalt fem mål laget gjort i kvalet.

Vi säger stort Grattis till vårt P19-lag som stått för en fantastisk prestation.

VSK Fotboll– Kalmar FF 3–1 (1–0)
Målen: VSK 1–0 (34) Anders Hellblom, 2–0 (67) Max Larsson (straff). 3-0 (71) Emil Steen. Kalmar 3-1 (78) okänd.
Varningar, VSK: Max Pettersson, Anders Hellblom, Adam Padovan Kalmar: Isak Vidjeskog, Ville Nilsson, Olle Samuelsson.
Domare: William Wiklund.
Publik: 160 (på Iver Arena, Västerås).

Så spelade VSK Fotboll:
Starteleva: Elis Wahl, Hugo Björk, Fabian Ekblom, Liam Larsson, Adam Padovan, Emil Steen, Anders Hellblom, Max Pettersson, Carl Lindbland, Max Larsson, Alex Lindelöv
Ersättare: Jesper Wikman, Ludvig Rådberg, Eskil Präckel, Robin Lindelöv, Theo Eriksson, Alve Nilsson, Isak Tallwin.