KLART: Markus Lindberg ny damtränare i VSK Fotboll

Damlaget har sedan säsongsavslutningen stått utan huvudtränare. Nu är det klart att huvudtränaren för akademins P19 lag, Markus Lindberg tar över som huvudtränare för damlaget de kommande två åren.
– Jag ser fram emot att fortsätta den resa som damlaget påbörjat och vara med och utveckla både lag och verksamhet till nästa nivå, säger Markus Lindberg.

Markus har ett långt förflutet inom fotbollen. Hans tränarkarriär påbörjades i Östers IF som målvaktstränare i klubbens akademi för att sen fortgå under tio år i en rad olika roller inklusive att vara assisterande tränare i Östers IFs damlag som då spelade i Elitettan.  

Till Västerås kom Markus lockad av att vara med och bygga upp den då nystartade akademin. Det har hunnits med ett flertal tränarroller också i Västerås samt flera tränarutbildningar.

– Samtidigt som jag jobbat i tränarroller har jag utbildat mig och har nu Uefa A och Elit Youth tränarlicenser.

– Här i Västerås har jag varit i VSKs P17 lag och jag har hunnit med att träna BK 30s damer i div 1 under två säsonger. Tillbaka i VSK har jag under ett halvår varit assisterande tränare till herrlaget för att sen ta över huvudtränarskapet för P19 laget. Nu kliver jag åt sidan där och tar mig an damlaget, säger Markus Lindberg.

Varför tar du över damlaget?

– Låt mig börja med att säga att jag haft fem fantastiska år i akademin som tränare. Men jag gillar resor – precis som uppbyggnaden av akademin varit en resa.

– Nu kittlar det till att få hoppa in på en ny resa mot toppen med vårt damlag.

Var det ett svårt beslut att byta?

– Det var det absolut och jag har funderat fram och tillbaka hur jag ska göra. Nu ser jag fram emot att få träna ett seniorlag – vilket var ett tag sedan.

Är det skillnad mellan att träna ett akademilag och ett seniorlag?

– På träningsplanen är nog jobbet det samma. Skillnaden ligger snarast i vilka målsättningar man har. I akademin jobbar man med spelarutveckling och om man vinner eller förlorarar matcher spelar inte så stor roll – viktigast är att spelarna tar utvecklingssteg som förhoppningsvis leder fram till spel i klubbens A-lag.

– På seniorsidan är matcherna och resultaten mycket viktigare, så där finns en skillnad, konstaterar Markus Lindberg.  

Har du redan nu idéer om vad du vill utveckla i damlaget som huvudtränare.

– Det har jag absolut. Först ska vi dock landa i hur truppen kommer att se ut, vi får börja där. Men sen kommer jag att på många sätt ta med mig hur vi jobbat i akademin. Vi kommer bygga på med lite nya roller, bland annat med en analytiker som tar fram statistik och skapar videomaterial åt oss. Det är ett viktigt verktyg för att utveckla laget.

– Sen vill jag så klart utveckla vårt spel så vi förhoppningsvis kan göra allt lite bättre än vad vi gör det idag.

Hur ser du på nästa års trupp och spelarförsörjningen?

– Jag tycker det är en spännande trupp och jag tror att alla vill vara kvar till nästa år. Det finns mycket utvecklingspotential i truppen men vi behöver nog förstärka med några spelare som redan nu är på en lite högre nivå, säger Markus Lindberg, som fortsätter:

–  I praktiken har VSK Fotboll nog de bästa förutsättningarna för damspelare i staden. Förutom allt runtomkring finns det publik och supportrar som bryr sig om hur det går och som stöttar laget, sånt betyder mycket där ute på planen.

– Jag tror fler spelare kommer upptäcka hur bra det faktiskt är att tillhöra VSK och som vill vara med på vår resa.

Apropå resa – vad är målsättningen de närmsta åren?

– Den långsiktiga målsättningen i VSK är nog som alla vet att ha ett elitlag på damsidan. Vi vet dock inte när vi når dit. Närmast är såklart målet att ta upp laget i div 1, vilket jag hoppas och tror kan ske närmsta åren, säger Markus Lindberg som avslutning.   

Vi hälsar Markus välkommen till vårt damlag och önskar honom lycka till!