Hyllad av lagkamrater och tränare – här är ”Saffes” och VSK:s nästa mål: ”Vi ska upp en serie”

Safiya Abdulkadir Abshir har haft ett strålande fotbollsår. Nu längtar omskolade mittfältaren till nästa heta säsong. ”Då ska vi vinna serien”, säger den prisade 21-åringen i en stor intervju.

Safiya Abdulkadir Abshir flyttades ned på mittfältet i år men fortsätter att vara ett offensivt hot. Det blev sex mål på 16 framträdanden.

VSK Fotboll var nykomling i division 2 och höll på att avancera i seriesystemet för tredje året i rad men föll i en dramatisk match mot Råsunda IS på Skytteholm i Solna 18 september och tappade därmed förstaplatsen.

Besvikelsen var givetvis stor just då.

I dag känns det bättre – för de flesta.

– Det var jättetråkigt att missa uppflyttning men man måste samtidigt komma ihåg att vi var nykomlingar och gjorde det väldigt bra. Vi vann båda matcherna mot laget som kom före oss i tabellen (Bele Barkarby), säger Safiya Abdulkadir Abshir till klubbmedia.

Grönvitts spelare tog paus från fotbollen i en månad för att samla ny energi och nu i november står tre träningar i veckan på schemat.

Fysträning blandas med fotbollspass på Iver Arena i Västerås.

– Det är skönt att vara igång igen.

Från och med årsskiftet stegras träningen till minst fyra pass per vecka plus försäsongsmatcher som inleds redan i slutet av januari.

Förberedelserna är minutiösa och ambitionen är att nå en ännu bättre placering 2023 än 2022.

– Vi ska upp en serie. Så känner alla i laget. Som jag ser det är potentialen stor. Vi har duktiga spelare. Alla vill utvecklas och har valt att prioritera fotbollen, säger Safiya Abdulkadir Abshir.

VSK Fotbolls spelare fick efter säsongen rösta fram Årets spelare och det priset tilldelades Safiya Abdulkadir Abshir för att hon ”kämpar på och utanför planen, höjer sina lagkamrater och hela tiden vill utvecklas”.

Och ledarna utsåg i sin tur henne till Årets stjärnskott ”för att hon har tagit stora kliv i sin utveckling under året. I sin nya position styr och ställer hon och trots sina 160 centimeter nickar hon hörnor och vinner luftdueller.”

– Det är jättefina utmärkelser.

Hur känns det att få sådana – och håller du med om motiveringarna?
– Jättekul, förstås, att få priserna. Jag försöker hela tiden att lära mig och tycker om att jobba mot mål, säger Safiya Abdulkadir Abshir som tidigare har varit forward men som i matchen mot Råsunda IS på Iver Arena i början av säsongen 2022 fick ta steget ned på mittfältet när spelare var sjuka eller skadade.

Förflyttningen längre ned i banan gav mersmak.

– Jag var nervös innan men det gick bra och sedan fick jag vara kvar.

Vad tillför du främst som central mittfältare?
– Jag tycker att jag är en bollvinnare och stark i duellspelet, har bra spelförståelse och en bra passningsfot. Mitt huvudspel är bra och det tror jag beror på spelförståelsen och tajmingen. Tekniken kan bli bättre men jag gillar som sagt att hela tiden försöka bli bättre, säger 21-åringen.

Safiya Abdulkadir Abshir bodde första sju åren i livet på Råby i Västerås innan familjen flyttade till Skultuna där det till att börja med blev spontanfotboll på fritiden med de äldre bröderna.

Skultuna IS lockade med organiserad träning och ”Saffe” – som är smeknamnet – tillhörde lag med killar som var ett, två och tre år äldre.

– Det var väldigt utvecklande men när jag var 13-14 år ville jag ändå börja spela med tjejer.

Det blev fem säsonger i Västerås BK 30 som 2020 hjälpte VSK Fotboll att starta klubbens första och historiska damlag.

Spelare i Västerås BK 30 kunde det året spela i F 19-laget och i Grönvitts representationslag i division 4.

– Det finns inte så många damlag i Västmanland så det var kul att VSK startade ett lag så att det fanns ett till alternativ. Nu har ju VSK dessutom valt att elitsatsa vilket jag tycker är väldigt positivt och roligt, säger Safiya Abdulkadir Abshir.

Elin Antonsson, Julia Holmström, Julia Lindholm, Lova Lööf och Thea Nilsson är fem andra spelare ur samma kull i Västerås BK 30 som också finns i Grönvitt.

Hittills har tre spelare från andra klubbar valt att ta steget till VSK Fotboll inför 2023: Sofia Hasler och Tyra Magnusson från Gideonsbergs IF, och Zelda Stadsdahl som flyttar hem till Västerås från Rynninge IK i Örebro.

– Det är bra att vi förstärker med hungriga och duktiga spelare som kan gå in i startelvan eller komma in under matcherna.

Fotboll är en stor del av Safiya Abdulkadir Abshirs liv men hon pluggar parallellt till sjuksköterska på Mälardalens universitet och jobbar dessutom extra som undersköterska på Västmanlands sjukhus.

Efter årsskiftet väntar sjätte och sista terminen.

– Om allt går som planerat är jag klar till sommaren, säger VSK Fotboll-profilen om ytterligare ett viktigt mål i livet.