Grönvitts tränarkap – profilen förstärker akademin: ”VSK är en väldigt bra miljö”

Casey Mattsson hade flera ledande roller Eskilstuna United. Nu är 30-åringen redo för VSK Fotbolls högt rankade akademi. ”Jag ser fram emot att utveckla spelare i en väldigt bra miljö”, säger nya tränaren.

P17 är ett av tre lag i pojkallsvenskan i VSK Fotboll det här året. Nu har Casey Mattsson gjort sina första träningar med truppen. Och lördag 14 januari (13.00) är det försäsongspremiär mot Sirius på Iver Arena.

Eskilstuna United kom på åttonde plats i Obos Damallsvenskan förra året men klubben beviljades ingen elitlicens av ekonomiska skäl och flyttades därför ner i elitettan inför kommande säsong.

Då slog VSK Fotboll till.

– Jag hade kontakt med (akademichefen) Oscar Norrby. Allting gick väldigt fort. Vi hade tre samtal under en kort period och avtalsförslaget fick jag också nästan direkt. Och nu är jag här, säger Casey Mattsson med ett leende till klubbmedia inför en träning på Iver Arena i Västerås och nya uppdraget som assisterande tränare till klubbens P17-allsvenska lag där herrlagets analytiker Joel Bäckström är huvudtränare, Christian Dahlqvist också assisterande, Jesper Holmberg målvaktstränare och Jennifer Finn fysansvarig.

Grönvitts akademi har lyckats att rekrytera en meriterad ledare – med ett minst sagt imponerande cv.

2020-2022 var Casey Mattsson ansvarig för Eskilstuna Uniteds F19-lag och i fjol dessutom akademichef och sportsligt ansvarig för ungdomarna i klubben.

– Jag fick även chansen att ingå i ledarstaben för Eskilstuna Uniteds lag i Obos Damallsvenskan i samband med omorganisationen i fjol och var med på alla matcher hemma och borta utom första omgångarna i serien.

Tränarkarriären inleddes i Djurgårdens fotbollsakademi i samband med studierna 2014-2019 på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) vid Stockholms stadion.

Samtidigt jobbade hon extra på Engelbrektsskolan i Stockholm med dess fotbollsprofil.

– Jag älskar fotboll och att utveckla människor och det var på GIH jag beslutade mig för att satsa på en tränarkarriär i fotboll, säger Casey Mattsson.

VSK-förvärvet har lärarlegitimation i specialidrott (fotboll) och idrott och hälsa och har sedan tiden på GIH även klarat av fotbollsutbildningarna Uefa B och Uefa A.

Sedan tre år jobbar på Widénska gymnasiet i Västerås som är inriktad på idrott och studier.

– Det fungerar jättebra ihop med det här uppdraget som är mitt första på pojksidan även om jag var med på Djurgårdens akademicamper.

VSK Fotboll har tre pojkallsvenska lag 2023 och har rekryterat flera nya tränare inför säsongen. En är Casey Mattsson som senast var akademichef och F19-tränare hos Eskilstuna United. ”VSK är en väldigt bra miljö”, säger hon.

Vad har du fått för bild av VSK Fotbolls akademi?
– Vi har haft en fyra dagars introduktion. Här finns en grupp väldigt drivna ledare som vill bli bättre och göra varandra bättre. VSK är en en väldigt bra miljö för tränare som vill utveckla sitt tränarskap. Jag ser fram emot träningar och matcher och att utbilda killarna till bra fotbollsspelare och bra människor. Det finns målbilder och principer som alla lag ska förhålla sig till. Sedan kan metodiken skilja sig åt. Därtill har spelarna också olika roller i de olika skedena, säger Casey Mattsson.

Egna tränarambitionen är hög.

– Nu är det VSK som gäller till 110 procent men ett av mina mål är att bli ungdomsförbundskapten, assisterande tränare i Obos Damallsvenskan eller Superettan, och längre fram huvudtränare i Sverige eller utomlands. För det krävs maximal ansträngning varje dag på jobbet och det är jag beredd att göra.

Grönvitts äldsta pojklag avancerade i höstas till högsta serien och därmed har klubben representation i pojkallsvenskan för alla tre möjliga åldrar (P16-P19).

P17 har första träningsmatchen nu på lördag 14 januari (13.00) mot Sirius.

– Jag ser verkligen fram emot träningar och matcher, säger Casey Mattsson som fick sin fotbollsuppfostran i Sala FF innan Västerås BK 30 värvade henne som 15-åring.

Casey Mattsson var samma år med på elitlägret i Halmstad och i länslaget.

– Vi kom tvåa i landet i Cup Kommunal.

En av lagkamraterna i BK 30 och i Västmanlands länslag var för övrigt VSK Fotbolls jämngamla damtränare Lisa Hellenberg.

– Det är roligt att båda har satsat på en tränarkarriär, säger Casey Mattsson.