Grönvitt jagar tionde raka segern – och sjätte nollan: ”Känns väldigt kul med satsningen VSK gör”

VSK Fotboll har hållit nollan fem gånger i år. Nu hoppas serieettan på en sjätte – i Avesta. ”Men vi måste ha fokus och göra jobbet”, säger Freja Grabmüller inför lördagens match.

Freja Grabmüller flyttade från IFK Västerås till VSK Fotboll i vintras och har bidragit starkt till att den grönvita nykomlingen leder serien. I dag, lördag, väntar Avesta AIK på Avestavallen. ”Vi får inte ta något för givet”, säger 28-åringen som hittills har hållit nollan i fem av sina elva matcher.

VSK Fotboll tog över förstaplatsen i division 2 efter trepoängaren mot Bele Barkarby FF på Veddestavallen i Järfälla utanför Stockholm för två veckor sedan (1–0) – och följde upp triumfen i tidiga seriefinalen genom att även vinna derbyliknande mötet med Enköpings SK på Iver Arena i Västerås förra fredagen (3–0).

Full pott alltså.

Och tätt bakåt.

– Två viktiga och sköna segrar, säger Freja Grabmüller till klubbmedia i samband med matchförberedande träningen på Iver Arena.

”Nollorna” mot Bele Barkarby och ESK och dessförinnan även borta mot Hällbybrunns IF i Eskilstuna innebär att Freja Grabmüller har bokförts för fem sådana på sina elva matcher i serien.

28-åringen tvingades att kliva av skadad tidigt hemma mot Hällbybrunn och ersattes då förtjänstfullt av Fannie Eklöf och i tidiga seriefinalen mot Östervåla briljerade Jacqueline Jessen.

– Det är alltid roligt att hålla nollan men jag hade faktiskt inte koll på statistiken (skratt).

Grönvitt åker till Avesta på lördagen och ställs i 14:e omgången mot fjolårets division 1-lag på Avestavallen (kick off 14.00).

När klubbarna möttes i Västerås i maj blev det hela 7–0 efter bland annat tre fullträffar av Elin Antonsson.

– Vi får absolut inte ha inställningen att det här är en lätt match och ta något för givet utan vi måste fortsätta att vara fokuserade, ha bästa möjliga inställning, göra jobbet på planen och spela för varandra, deklarerar Freja Grabmüller.

VSK Fotboll startade sitt historiska damlag inför säsongen 2020 och har på bara två år avancerat två nivåer i seriesystemet.

Frågan är om det blir ett tredje raka för nykomlingen.

– Jag tror att det går vägen om vi tillsammans gör det vi kan och ska. Vi har ett talangfullt lag och några rutinerade spelare och är inställda på att gå upp.

IFK Västerås åkte precis som Avesta AIK ur division 1 förra hösten och startade inför det här året om med ett lag i division 4.

Då valde tunga namnen Freja Grabmüller, Hanna Helg, Louise Johansson, Emma Lindgren, Julia Löwemark och Evelina Sjöstrand att bli grönvita.

– Det känns väldigt kul med satsningen som VSK gör. Jag gick in i projektet med stor nyfikenhet och spänning på hur vi skulle få ihop det. Det har vi verkligen fått. Och jag försöker hela tiden att göra mitt bästa och bidra, säger Freja Grabmüller på sitt alltid ödmjuka och lugna sätt.

Fotbollskarriären inleddes i ung ålder hemma i Barkarö SK i Västerås där pappa Tomas Grabmüller var tränare och den fortsatte sedan i många år i IK Franke innan några tjejer som vill satsa hårdare på fotbollen valde Gideonsbergs IF och näst högsta serien.

På cv:et finns också knappt en säsong i Västerås BK 30.

– Men jag tappade sugen i några år och nöjde mig med spel i Barkarö SK/Rytterne IS i division 4 när jag jobbade i butik varannan helg.

Suget kom tack och lov tillbaka och det blev tre säsonger i IFK Västerås innan VSK Fotbolls sportsligt ansvarige Niclas Slagstedt hörde av sig i vintras.

– Jag älskar den här sporten och ville fortsätta med fotbollen. Och att få vara med i ett lag betyder så mycket socialt, säger Freja Grabmüller som för övrigt just nu utbildar sig till polis och förhoppningsvis är gör aspirantutbildning om ett år.

28 år är ingen ålder för en målvakt i fotboll och Freja Grabmüller fortsätter gärna i sitt nya lag.

– Jag trivs jättebra här och kommer att köra på så länge kroppen håller.

Alla läsare som har följt VSK Fotboll en längre tid minns säkert Tomas Grabmüller som en mycket kompetent målvakt i klubben i början av 1980-talet.

Kopplingen till Grönvitt finns alltså kvar – via dottern.

– Pappa är min största supporter och ser på alla matcher, säger Freja Grabmüller.