Akademin knyter till sig kompetens från Högskolan

VSK Fotbolls akademiverksamhet jobbar medvetet varje dag med att förbättra verksamheten och se till att ge maximala möjligheter för spelarna att utvecklas. Som ett led i den satsningen samarbetar akademin med Mälardalens högskola och fysioterapeutprogrammet.

Samarbetet går ut på att VSK Fotbolls akademi varje år knyter till sig fysioterapeuter som går sista året på utbildningen och ger dem möjlighet till praktik utanför utbildningen.

Varje akademilag har sin egen fysioterapeut som är med på träningar minst två dagar i veckan och ansvarar för undersökning, rehab och uppföljning av skador i respektive lag. Förutom det arbetar de också med att förebygga skador i trupperna.

I år kan vi hälsa Jakob, Emma, Olivia och Ida välkomna till VSK. Nedan hittar ni en kort presentation av var och en med lite tankar om hur det är att jobba i VSK Fotbolls akademi.

Jakob Arnvig P19

Hur känns det att få uppdraget i VSK?

– Känns bättre och bättre desto mer jag kommer in i laget, desto mer jag lär känna spelarna och tränarna, och desto mer förtroende och ansvar jag får.

Vad har du fått för första intryck av klubben?

– Den känns som en väldigt professionell klubb som tar utveckling av ungdomarna på och utanför planen mycket seriöst. Jag är otroligt taggad att få fortsätta utvecklingen av både mig själv samt laget.

Hur tror du tiden i VSK kan bidra till din framtida yrkesroll?

– Jag får kontakter inom yrket samt bra erfarenhet av att både ställa diagnos och prognos samt kommunicera med framförallt spelare. Mitt handlag tror jag kommer förbättras tillsammans med mitt kliniska resonemang.

Vad kan du bidra med till VSK?

– Jag kan bidra med en insikt om hur viktigt det är att jobba skadeförebyggande med preventiva åtgärder på plan (prehab, information) samt utanför planen (vanor) för både spelare och ledare.

Hur ser din roll i klubben ut?

– Jag är en hjälpande hand åt tränarna för att kunna ge ”insight” kring skador, både förebyggande och rehabiliteringsmässigt. Jag håller i och designar prehab, hjälper till med återhämtningsstyrka och även vissa mellanövningar.

– Att hela tiden prata med spelare om hur de kan bli bättre på och utanför plan för att öka återhämtning samt minska skador är en viktig del. Jag dokumenterar skador och rehabiliterar och sätter även prognos vid skador så att jag tillsammans med tränarna kan ta beslut som leder till snabb åtkomst till planen utan framtida problem.

Fem snabba om Jakob

Favoritfärg: Mörkblått
Favoritmat: Tacos
Vilken stad kommer du ifrån: Örebro
Bästa film: The Dark Knight
Bästa serie: Har väldigt många men om jag måste välja en så är det nog Brooklyn 99

Emma Mullback P15

Hur känns det att få uppdraget i VSK?

– Det känns bra med uppdraget och att det passar mig bra. Jag har spelat fotboll större delen av mitt liv och har även varit skadad vilket gör att det blir lättare att förstå spelarna och vad de går igenom när de skadar sig.

Vad har du fått för första intryck av klubben?

– Mitt första intryck att klubben är bra. Jag tycker att jag har kommit in bra och har fin kontakt med både tränare och spelare. Jag känner att jag har fått ett bra välkomnande.

Hur tror du tiden i VSK kan bidra till din framtida yrkesroll?

– Jag får lära mig hur en elitklubb jobbar med de här frågorna samt ökar min möjlighet att få jobba med idrottsskador som är något jag vill göra. Jag ser tiden med VSK som något positivt. Det känns som en bra start innan jag är klar fysio. Jag blir mer självständig eftersom jag inte har någon handledare att ta hjälp av.

Vad kan du bidra med till VSK?

– Jag bidrar med positiv energi och att alltid vara mentalt närvarande. Även fast jag inte är på plats alla gånger så är jag alltid kontaktbar på sms där spelarna kan skriva till mig och få träningsprogram. Jag sätter upp planer tillsammans med spelare.

Hur ser din roll ut i klubben?

– Jag har hand om skadeläget och lägger upp en individuell plan för varje spelare från att de skadar sig tills de kan spela och träna fullt. Jag gör undersökningar och ger ut träningsprogram.

Fem snabba om Emma

Favoritfärg:  Beige
Favoritmat: Thaimat
Vilken stad kommer du ifrån: Kristinehamn
Bästa film: Split
Bästa serie: Greys Anatomy

Olivia Sjödin P17

Hur känns det att få uppdraget i VSK?

– Det känns ärofyllt att få vara lagfysio i VSKs akademi!

Vad har du fått för första intryck av klubben?

– Jag har fått intrycket att VSK är en väldigt ambitiös och professionellt inriktad klubb.

Hur tror du tiden i VSK kan bidra till din framtida yrkesroll?

– Jag tror att tiden i VSK kommer vara en stor merit när jag eventuellt involverar mig i andra fotbollslag i framtiden. Dessutom så utvecklar jag mitt kliniska resonemang och handlag i undersökningar.

Vad kan du bidra med till VSK?

– Jag hoppas att jag kan bidra med bra stämning till laget och ledarstaben. Förhoppningsvis inger jag trygghet så att spelarna vågar vända sig till mig för råd.

Hur ser din roll ut i klubben?

– Min roll i klubben är att hjälpa till med förebyggande och behandling av skador hos akademispelarna.

Fem snabba om Olivia

Favoritfärg: Blå
Favoritmat: All pasta
Vilken stad kommer du ifrån: Gävle
Bästa film: Dirty dancing
Bästa serie: La casa de papel

Ida Lundgård P16

Hur känns det att få uppdraget i VSK?

– Det känns kul att få det här uppdraget i VSK och jag ser fram emot säsongen 21/22.

Vad har du fått för första intryck av klubben?

Mitt intryck av klubben hittills är att det är en seriös och professionell klubb som vill satsa och ständigt utvecklas.

Hur tror du tiden i VSK kan bidra till din framtida yrkesroll?

– Jag tror att tiden i VSK kommer att ge mig möjligheten att utveckla mitt kliniska resonemang och min förmåga att göra undersökningar, behandlingar, individanpassade träningsprogram samt få mer kunskap och erfarenhet kring idrottsskador.

Vad kan du bidra med till VSK?

– Jag kan bidra med att undersöka och rehabilitera skadade spelare, göra träningsprogram och vara med och göra upp planer för återgång till spel hos skadade spelare.

Hur ser din roll ut i klubben?

– Min roll är att vara fysio för P16:s akademilag.

Fem snabba om Ida

Favoritfärg: Blå
Favoritmat: Tacos
Vilken stad kommer du ifrån: Mora
Bästa film: Har ingen
Bästa serie: Grey’s Anatomy

Akademichef Herman Ottosson har följande att säga om klubbens arbete med att ha fysioterapeuter i akademilagen:

”Vi har årligen nya studenter från Mälardalens Högskola inne från Fysioterapuetprogrammet. Det känns väldigt bra att vi fått in fyra intresserade personer som vill vara med och utveckla vår verksamhet. Alla fyra har visat ett engagemang för att hjälpa spelare och ledare i kampen mot skador. Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med Jakob, Olivia, Ida och Emma över 2021 och en bit in på 2022”.