VSK Fotbolls ordförande -”Liston är vår störste tränare”

Igår nåddes vi av det sorgliga beskedet att klubbens tidigare tränare och klubbikon Lennart ”Liston” Söderberg gått ur tiden. Det finns många röster om ”Listons” gärning i klubben. Från VSKs sida vill vi att så många röster och minnen som möjligt ska få komma fram. Idag börjar vi med VSK Fotbolls ordförande Stefan Brandbergs minnen av Lennart.

Stefan Brandberg, ordförande i VSK Fotboll delar sina minnen av Lennart ”Liston” Söderberg.

Så minns jag ”Liston”:

– Precis som många västeråsare har jag sprungit på ”Liston” i olika sammanhang genom åren. Dels inom VSK så klart men även under min tid som ordförande i Västmanlands Fotbollsförbund. Han har alltid varit den där färgstarka personen som man direkt lägger märke till.

– Första gången jag träffade ”Liston” var 1975 eller 76 när jag skulle göra min Pryo (praktik på en arbetsplats) i skolan. Min mor jobbade på Sportcenter på Bäckby som var VSKs egen anläggning med bland annat badmintonbanor och kansli. ”Liston” höll ju till där så där mötte jag honom första gången. Det var väl kanske inget speciellt just då, ingen kunde veta hur det hela skulle sluta. Men det är ett roligt minne att se tillbaka på.

– Det fanns flera sidor av Lennart. Han var väldigt direkt och pratade inte sällan innan han tänkte. Det satte honom och ibland föreningen i klistret ett antal gånger genom åren. Samtidigt ska man komma ihåg att det var just hans personlighet som gjorde att han lyckades föra upp VSK i Allsvenskan vid två tillfällen, något som ingen annan VSK-tränare mäktat med.

– I mina ögon är han VSK Fotbolls störste tränare genom tiderna och han har redan under sin livstid blivit en klubbikon vars minne kommer leva inom klubben under många, många år.

– Jag vill också lyfta fram en gärning hos ”Liston” som nog få känner till. Lennart har haft en framträdande roll i att utbilda fotbollstränare i Västmanland. Under min tid på Västmanlands Fotbollsförbund var ”Liston” en flitigt anlitad tränarutbildare. Han var uppskattad i sin roll och precis som alltid körde han järnet med tränarna.

– I måndags 10/10 träffade jag och Gunnar Jansson (gammal trotjänare i VSK) ”Liston” en sista gång. Vi visste att han inte mådde bra och vi bestämde på matchen i lördags att vi måste få träffa honom.

– Vi satt med honom en stund. Han var trött men han ville prata gamla minnen. Det var högt och lågt men bland annat pratade vi om de bästa spelarna han tränat genom åren. Lennart nämnde att den bästa var en jugoslav som han tränat när han var i ett lag på Cypern. Han nämnde även Thomas Andersson, Tommy Käll och Per Björkman.

– Vi lämnade honom efter en timme och jag hade en stark känsla av att han ville släppa livet och gå vidare. När vi stängde dörren förstod vi att det var sista gången vi skulle se honom i livet.

På VSK Fotbolls vägnar vill jag tacka Lennart ”Liston” Söderberg för hans tränargärning och allt han gjort för vår klubb genom åren.

Vila i frid ”Liston”

Stefan Brandberg, ordförande i VSK Fotboll