Superår i Superettan – här är Patric Åslunds och VSK:s väg till toppen: ”Kvitto på att det gått bra”

Utlånad förra året, oprövad i vintras – och nu en startspelare. Här är Patric Åslunds extrema lyft i heta topplaget VSK Fotboll. ”Jag har utvecklats mycket”, säger succérookien inför Gefle IF hemma.

Patric Åslund i VSK Fotbolls lila reservtröja startade sin tolfte match för året på Gamla Ullevi i Göteborg. ”Gais borta är en av de skönare vinsterna i år”, säger 20-åringen efter 2–0-segern. På söndag är Grönvitt tillbaka på Hitachi Energy Arena och tar emot Gefle IF.

VSK Fotboll valde inför 2022 att låna ut Patric Åslund till division 1-laget Motala AIF och året i Östergötland gav enorm utväxling.

20-åringen är nöjd över tillfälliga flytten söderut.

– Jag fick mycket speltid och blev en tongivande spelare i Motala. Samtidigt utvecklades jag mycket som person under året där. Det blev en på alla sätt mycket lyckad utlåning, säger akademiprodukten till klubbmedia i samband med onsdagens träning på Hitachi Energy Arena i Västerås.

LÄS OCKSÅ: Patric Åslund och VSK Fotboll är överens om nytt kontrakt

Patric Åslund kom tillbaka till Grönvitt i november i fjol – fast besluten om att konkurrera om en tröja även i Superettan.

Redan på försäsongen syntes tydligt att herrlagets manager Kalle Karlsson hade utrustats med ytterligare ett vapen.

– Jag spelade framför allt på centrala mittfältet tidigare och var ibland också mittback i akademin. Men tränarna i A-laget testade mig på kanten och det var en position som jag hade lärt mig i Motala.

Nu har Grönvitt spelat 15 matcher i Superettan och Patric Åslund har startat tolv av dessa.

Du måste rimligen vara nöjd över att ha fått ett sådant förtroende i din återkomst. Hur förklarar du den personliga framgången?
– Ja, jag är jätteglad över att ha fått spela så mycket. Tolv starter är ett kvitto på att det har gått bra. Förklaringen är att jag hela tiden fått tydliga direktiv från Kalle Karlsson, (assisterande tränaren) Alexander Rubin och de andra i tränarteamet hur jag ska agera och vad jag ska bidra med. Jag har lyckats att sätta det grundläggande för att det ska gynna laget. För det viktigaste är ju att bidra till vinster för laget. Det är det en lagsport som fotboll går ut på, säger Patric Åslund ödmjukt.

LÄS OCKSÅ: Grönvitt jublar – efter femte raka segern: ”Rent ut sagt en skitbra match”

VSK Fotboll vann mot Gais på Gamla Ullevi i Göteborg i måndags kväll (2–0) och tack vare trepoängaren i toppmötet befäste Grönvitt andraplatsen i Superettan.

– Gais borta är en av de skönare vinsterna i år med tanke på att de har kört över andra lag, har många fans och att (serieledande) Utsikten vann dagen innan.

Andra halvleken på hybridgräset var sannolikt säsongens bästa av Grönvitt.

– Vi gjorde en gedigen insats och fick matchen dit vi ville. Matchplanen fungerade klockrent. Vi tog kontroll ganska tidigt och bevisade att vi kan slå alla lag i serien, säger Patric Åslund som kom från Västerås IK till VSK Fotbolls nystartade akademi 2017.

VSK Fotbolls herrlag lockade 5 069 i toppmatchen mot Utsikten på Hitachi Energy Arena i Västerås. Stödet var omfattande också mot Gais i Göteborg när Grönvitt säkrade alla tre poängen via 2–0.

Grönvitt vann även toppmatchen mot Utsikten på Hitachi Energy Arena för knappt två veckor sedan.

Årets största publik i Västerås (5 069) bar fram spelarna till de tre poängen.

– Jag är otroligt tacksam över stödet och att få spela inför så många i min egen stad. Det är häftigt att så många bryr sig om oss och vill att vi ska lyckas.

Nu på söndag 30 juli (15.00) tar Grönvitt emot mångåriga antagonisten Gefle IF på Hitachi Energy Arena.

Matchen på Gavlevallen i Gävle i början av maj slutade med grönvit seger med 3–0 efter mål av Jaheem Burke (2) och Simon Johansson.

– Vi ska fortsätta jobba hårt och siktar förstås på tre poäng mot Gefle. Vi vet att vi är väldigt starka hemma. Förhoppningsvis kommer det lika många som mot Utsikten och stöttar oss på söndag, säger Patric Åslund.

Här kan du säkra biljett till VSK Fotboll–Gefle IF.