Ordförande Magnus Breitholtz har ordet

Ett fotbollsår har precis tagit sitt slut och ett nytt har just tagit sina första stapplande steg när dessa ord skrivs. Som brukligt så här års är det dags att summera det som varit och blicka fram mot vad som väntar klubben 2024.

Ordförande Magnus Breitholtz tar som klubbens representant emot gratulationerna från Västerås Stad i samband med firandet på Fiskartorget efter att herrlaget avancerat till Allsvenskan.

Det är väldigt länge sedan vi Grönvita blickade tillbaka på den gångna säsongen med ett så stort leende på våra läppar och en sådan känsla av stolthet. Att vara tillbaka i det allsvenska finrummet är något väldigt stort, inte bara för våra mest inbitna supportrar, utan för alla som tycker om fotboll och inte minst för Västerås som stad med det fokus som nu hamnar på VSK Fotboll.

Allsvenskan som produkt är något helt annat än för 27 år sedan när det senast begav sig. Jag tror alla västeråsare kommer bli varse att Allsvenskan inte bara är en nivå högre fotbollsmässigt utan att intresset runt klubben, matcherna och allt runtomkring kommer vara flera gånger större, jämfört med Superettan.

Snart ska vi blicka framåt men visst förtjänar 2023 en återblick. Det är i mina ögon rimligt att börja redan hösten 2022, då Kalle Karlssons och det övriga tränarteamets spelidé verkligen började bära frukt. Inte minst tack vare den stabilitet som infann sig genom inträdet av Frédéric Nsabiyumva i försvarslinjen.

Genom försäljningen av Viktor Granath till HBK möjliggjordes förlängningar med den viktiga kvintetten Pedro Ribeiro, Martin Gambos, Herman Magnusson och Simon Gefvert. Som Kalle Karlsson nyligen vittnade om i VSK Fotbolls julkalender så kände han redan då att med dessa förlängningar fanns den kvalité i truppen för att kunna blanda sig i toppstriden i Superettan.

Säsongen blev sedan ett enda långt segertåg med ett stort antal fotbollsfester på hemma- såväl som på bortaplan. Den utan jämförelse största festen utspelades dock på Hitachi Energy Arena den 29 oktober, då VSK Fotboll mötte Gais i en ren seriefinal inför en månghövdad publik som innebar ett nytt publikrekord på Hitachi Energy Arena. Hela 6 611 såg VSK vinna efter en fantastisk andra halvlek. Det var helt fullsatt och många fick inte chansen att se matchen på plats.

Platsen till Allsvenskan var säkrad och som stolt ordförande följde jag firandet på planen lite från sidan. Det är i de här ögonblicken man inser vad vårt värdeord Gemenskap innebär i praktiken. Om inte alla dessa människor som nu firade på planen, spelare, ledare, funktionärer, anställda, styrelseledamöter och inte minst supportrarna gemensamt arbetat för det vi nu uppnått, hade det inte varit möjligt.

Det blev en underbar dag och där matchen med sin fantastiska inramning, firandet på planen, på Sigma-torget och på O´Learys har etsat sig fast mest på min näthinna. Oförglömliga minnen som jag kommer bära med mig resten av livet.  

Det var inte bara på planen som det hände positiva saker i VSK Fotboll under året som gick. I takt med att poängen trillade in hittade allt fler västeråsare till Hitachi Energy Arena. När vi summerar året står det klart att vårt publiksnitt ökat med 150% jämfört med året innan. Förutom det självklara att det kommer mer publik när det går bra sportsligt är en stor förklaring till publiktillströmningen styrelsens strategiska beslut att låta ungdomar upp till 18 år gå in gratis på alla hemmamatcher. Många nya ansikten har dykt upp på arenan i år och jag konstaterar att när VSK Fotboll nu går in i Allsvenskan så har vi med oss en ny, aktiv och månghövdad generation supportrar, som kommer att färga läktarna gröna och vita under många år framåt.

Det har förstås blivit mycket fokus på toppstrider i Superettan under året. Men det har spelats fotboll på många håll i klubben med stor framgång. Jag vill lyfta några saker som jag tycker är särskilt glädjande.

Vårt damlag lyckades med sin målsättning att vara ett topplag och slåss om seriesegern ändå in till de sista omgångarna. Även om man inte lyckades gå upp till div 1 gläds jag särskilt åt att så många av våra unga flickor från F17 laget tog plats i seniorlaget och gjorde det mycket förtjänstfullt.

Vår barn- och ungdomsverksamhet mår utmärkt och vi arbetar intensivt med kommunen för att förbättra träningsförutsättningarna på Skälby IP. En sak jag särskilt gläds åt är att flicksidan fått ett rejält uppsving med många nya spelare som anslutit sedan i somras. Vi gör kopplingen till att damernas EM-kval för F19 spelades i Västerås i oktober, vilket gav skjuts till damfotbollen i Västerås.

De flesta akademilagen hade en tuff säsong i seriespelet men jag gläds åt att vi med vår nya akademichef vid rodret gör ett omtag med att skapa en ännu bättre verksamhet som kan utbilda morgondagens elitspelare.

Mycket har hänt i föreningen utöver det rent sportsliga. Styrelsen har lagt ner ett stort jobb på att utveckla en hållbar förening. Vi är ännu inte klara med 2023 års bokslut men tack vare de sportsliga framgångarna och publikökningen till herrlagets matcher har jag goda förhoppningar att 2023 kommer att vara ett bra år även rent ekonomiskt.

Nu är det väl dags att säga några ord vad som kan tänkas hända under det nya året. 

I den treårsplan som styrelsen tagit fram var målet att nå en ekonomi i balans vid utgången av 2024. Året som gått har inte omkullkastat planen som lagts fram men vi kan konstatera att utvecklingen i flera delar i verksamheten har gått snabbare än planerat.

I och med att herrarna säsongen 2024 kommer att spela i Allsvenskan så accelereras denna utveckling av verksamheten ytterligare. Vi anställde redan efter sommaren Patrik Lundstedt som klubbchef. Det är verkligen ingen lätt uppgift att slängas in i den hetluft som elitfotboll innebär men Patrik, med sitt stora hjärta och intresse för människor, sitt engagemang och professionalism har verkligen axlat rollen som klubbchef.

Patrik är, förutom allt annat, i full färd med att bygga klubbens organisation, Under hösten anställdes Gustav Högmo som ny akademichef, Sasha Besirov som säljare och Anders Tengström som kommunikationsansvarig. Nyligen har nya tjänster annonserats ut, en som ekonom/kansliansvarig och en som evenemangsansvarig.

I och med att organisationen växer, tillsammans med att vår hemmaarena inte hyser tillräckligt med lokalyta, har vi nyligen kommit överens med RF-SISU om att hyra kontorslokaler i Idrottens Hus. Patrik och det övriga teamet har precis genomfört flytten ett stenkast bort i riktning mot Rocklundaskogen. Denna lösning är inte bara bra rent arbetsmiljömässigt, utan ger oss också en möjlighet att jobba närmare en organisation som är proffs på värdebaserad föreningsutveckling, något som ligger VSK Fotboll varmt om hjärtat.

Spel i Allsvenskan innebär helt nya utmaningar och ändrade förutsättningar för VSK Fotboll som förening. Det är inte bara kontoret som behöver växa, utan vi måste utveckla alla delar av verksamheten.

De kortsiktiga planerna för utveckling av arenan behandlades nyligen på en gemensam presskonferens tillsammans med kommunen och fastighetsägaren. Det kommunicerades ut om den tillfälliga ståplatsläktaren (mot Friskis & Svettis) som kommer att rymma 2000 åskådare. Det kommer att bli fler presskonferenser vartefter nya beslut tas runt arenautvecklingen inom arbetsgruppen, jag hoppas på en väldigt snart – Allsvenskan drar igång om tre månader.  

Klubben står inför den tuffa men också väldigt inspirerande utmaningen att ge Kalle och det övriga tränarteamet rätt förutsättningar att bygga en så stark trupp som möjligt för att kunna etablera föreningen i Allsvenskan. Förutom att vi räknar med ett bra publiksnitt under 2024 måste också marknads- och säljarbetet lyckas fullt ut.

Vi har satt tuffa men helt rimliga (och nödvändiga) intäktsmål från matchevenemang och sponsorengagemang. Alla förstår dock att det är en rejäl sportslig utmaning vi har framför oss, även om vi lyckas fullt ut med våra målsättningar på intäktssidan. Viktigare än en allsvensk plats är dock jobbet med att VSK Fotboll ska vara en hållbar förening. Det innebär många saker men rent konkret här och nu innebär det bland annat att se till att vår ekonomi inte äventyras av att vi bytt division på herrfotbollen.

Att etablera herrlaget på en ny nivå kommer kräva väldigt mycket av dem som jobbar i klubben och vi kommer behöva alla former av stöd från våra partners, ideellt arbetande, publik och supportrar som kan uppbådas. Det är ingen överdrift att säga att varenda liten krona som kan uppbringas och varenda arbetstimme som läggs ned behövs för att vi ska kunna lyckas kommande år.

 Jag avslutar med några ord om övrig verksamhet i klubben under 2024.

På damsidan har vi gjort klart med Markus Lindberg som ny damtränare och vi har gett damverksamheten ännu bättre sportsliga förutsättningar för i år. Det finns stora förhoppningar på laget – de unga har fått seniorerfarenhet och ett flertal rutinerade spelare som vet vad som krävs har värvats in.

Under året läggs också grunden för det som ska bli VSK Fotbolls flickakademi. Målet är såklart att ge samma förutsättningar till våra unga tjejer som vår killakademi idag redan har. Flickakademin finns med i treårsplanen, nu ska vi se till att sakta men säkert förverkliga den.

Apropå akademi vill vi förstås återta våra förlorade allsvenska platser i akademiserierna. Det är viktigt att tävla mot de bästa för att utvecklas optimalt.

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka alla ni som är en del av den stora VSK-gemenskapen och som varje dag bidrar till utvecklingen av föreningen; ledare, spelare, ungdomar, föräldrar, supportrar, anställda, ideella krafter, styrelsekollegor och partners, för era bidrag och ert engagemang under den gångna säsongen.

Nu siktar vi in oss på ett fantastiskt Grönvitt 2024.

Magnus Breitholtz, ordförande VSK Fotboll