KLART: Sargonia Solaka ansluter till VSK Fotboll

VSK Fotboll och Sargonia Solaka är överens om spel i VSK under 2024. Sargonia ansluter från BK30 där hon spelade föregående säsong i rollen som lagkapten.
– Det är inspirerande att få vara med på en resa uppåt med ett lag, säger Sargonia Solaka.

Sargonia Solaka ansluter till VSK Fotboll.

Sin fotbollskarriär inledde Sargonia på andra sidan Mälaren där hon som sexåring började spela för Torshälla-Nyby IS, en anrik förening som slog upp portarna redan 1914.

– Jag spelade där fram till att jag kom till Eskilstuna Uniteds F19-lag som 16-17-åring, säger Sargonia Solaka som fortsätter:

– När det blev dags för seniorfotboll flyttade jag till Enköpings SK som spelade i div 1. Jag var kvar där ett år bara men jag lärde känna Maria Fjellman som också anslutit till VSK, hon spelade där då.

Efter året i Enköping blev det tillbaka till Eskilstuna och spel med Triangeln IK, också det i div 1.

– Snopet nog la de ned verksamheten efter mitt första år där och då fick jag röra på mig igen, denna gång till BK30 i Västerås. Nu har jag varit i BK30 i fyra år, säger tjugosexåringen.

Du har tagit steget över till VSK – vad var det som fick dig att göra flytten?

– Jag fick höra att Markus (Lindberg) blivit huvudtränare i VSK, det lockade mig ganska mycket. Honom har jag haft som tränare tidigare i BK30 och jag gillar hans fotbollsfilosofi, vi har samma tankar runt hur man spelar fotboll.

Sen har Maria Fjellman anslutit till VSK och vi är vänner så det påverkade mitt beslut. Det ska bli jättekul att spela med henne igen, säger Sargonia Solaka och sammanfattar:

– Det är inspirerande att få vara med på en resa uppåt med ett lag – den resa som VSK startat.

 Vilken position spelar du på?

– Jag är central mittfältare och kan spela både i den offensiva och defensiva rollen. Den här säsongen har det varit som sexa och mer defensivt.

Sargonia var lagets kapten under föregående säsong i BK30 och den spelare som hade mest speltid i truppen. Hon spelade samtliga matcher (utom en) från start utan att bli utbytt. En match missades på grund av avstängning för tre gula kort.

– Jag gillar att stötta och hjälpa mina medspelare i med- och motgångar, säger Sargonia Solaka om sin roll på planen.

I år blev det inget mål i serien för Sargonia.

– Normala år brukar det bli 4-5 mål för mig i serien. Men i år hade jag en mer defensiv roll i laget och målen uteblev. Det kan säkert bli några mål i VSK om jag får en mer offensiv roll.

Vad skulle du säga dina främsta egenskaper är som fotbollsspelare?

– Jag är kommunikativ. Det blir mycket prat på planen för min del när jag försöker stötta och peppa mina medspelare. Sen tycker jag att jag klarar av att styra spelet tempomässigt. Jag lugnar ned det när det behövs och sen när det är rätt läge sätta igång offensiven. Till sist får jag också säga att jag är duktig på att spelfördela, framförallt i det offensiva spelet.

Om vi ser framåt mot kommande säsong – vad ska vi som tittar på matcherna förvänta sig av dig på planen nästa år?

– Ni ska förvänta er en högljudd tjej – någon som alltid låter och motiverar lagkompisarna. Jag gillar att se till att laget har bollen så vi kan styra matchen, hoppas jag kan bidra till det, säger Sargonia Solaka.

Hon fortsätter:

– Jag har mycket erfarenhet från div 1 och jag hoppas kunna visa hur man spelar där. Det kan vara tempo eller något annat. Rent generellt efter att serierna gjorts om är div 2 på många sätt det nya div 1 och nivån kommer vara högre nästa säsong. Min förhoppning är att man kan se att jag försöker förmedla mina kunskaper till de som inte har den erfarenheten.  

Avslutningsvis – hur ser du på den kommande säsongen för din och lagets del?

– Jag tror på ett bra år för laget. Det har kommit in mycket erfarenhet och i kombination med viljan hos de yngre spelarena från VSK så tror jag det blir riktigt bra. Av erfarenhet vet jag att båda behövs i en framgångsrik trupp.
– Som jag ser det ska vi fajtas i toppen av serien och så får vi se vem som vinner den.

– För egen del ser jag kommande säsong som en spännande utmaning där jag tar ett kliv tillbaka för att kunna använda mina kvalitéer och erfarenheter på bästa sätt och vara en del i resan uppåt. Ibland behöver man ta ett steg tillbaka för att hitta där man är och ta sats därifrån, konstaterar Sargonia Solaka avslutningsvis.

Vi säger välkommen till Sargonia och önskar henne lycka till kommande säsong.


LÄS OCKSÅ: Linn Niemelä klar för VSK Fotboll

LÄS OCKSÅ: Moa Karlsson klar för VSK Fotboll

LÄS OCKSÅ: Wilma Hedenström klar för VSK Fotboll

LÄS OCKSÅ: Maria Fjellman klar för VSK Fotboll