KLART: Moa Karlsson ansluter till VSK Fotboll

VSK Fotboll och Moa Karlsson är överens om spel i VSK under 2024. Moa ansluter från BK 30 där hon spelade föregående säsong.
– Min ambition är att vi ska vinna serien, det är därför jag anslutit till VSK, säger Moa Karlsson.

Moa Karlsson klar för VSK Fotboll.

Moa som är tjugoett har sin ringa ålder till trots hunnit med mycket i fotbollskarriären.

– Jag kommer från Kungsör så min moderklubb är Kungsörs BK. I akademiåldern flyttade jag till Eskilstuna United och spelade i deras akademi tills jag gick ut gymnasiet. Efter det flyttade jag till Florida, USA och spelade collegefotboll under ett och ett halvt år.

Spännande – hur skiljer sig amerikansk collegefotboll från det du är van med?

– Jag skulle säga att vi har bättre spelförståelse i Sverige, hur vi bygger upp och utför spelet på planen. I USA är mentaliteten viktig, att kämpa hårt och spela en fysiskt utmanande fotboll.

Moa fortsätter:

– Att spela där har lärt mig väldigt mycket som fotbollsspelare och utvecklat mig som människa. Jag skulle säga att jag lärde mig det fysiska spelet och det har gjort mig snabbare och tuffare på planen men också det mentala, där jag lärt mig hålla fokus i matcherna men också över hela säsonger.

Flyttlasset gick tillbaka till Sverige och Eskilstuna där Moa förutom fotbollsspelande nu jobbar hårt för att kunna studera till läkare, som är drömyrket i framtiden.

– När jag kom tillbaka blev det BK 30 för min del, där jag spelat under säsongen.

Nu har du hamnat i VSK – vad är det som lockar här?

– Jag har inte haft Markus som tränare tidigare men jag känner ett antal som haft det, och jag har hört mycket gott om honom. När VSK gick ut med att han skulle bli huvudtränare för damlaget blev VSK intressant för mig, säger Moa Karlsson och fortsätter:

– Sen vill jag också säga att i mina samtal med VSK har klubbens ambition vuxit fram för mig, hur man vill bygga organisation och satsa på en flickakademi. Jag som spelat i Eskilstuna Uniteds akademi vet att det ger bra förutsättningar för unga spelare att lyckas i sin fotbollskarriär. Det var också en faktor att komma till VSK.

Du har hunnit med några träningar med laget – första intrycken?

– Jag skulle säga att laget har väldigt många unga duktiga tjejer och inte minst viktigt, väldigt ambitiösa. Det är viktigt att laget och spelarna vill framåt, det ger en jämnare träningsnivå och vi hjälps åt att pusha varandra. Det verkar vara en bra grupp med en mix av rutin och unga hungriga spelare.  

Vilken position spelar du på?

– Jag är forward. Om man ska beskriva mig i den rollen är jag väl lite av en striker, jag gillar att vara i målområdet.

Hur många mål blev det i år i BK 30?

– Totalt arton mål varav åtta i serien.

Bästa egenskaper som fotbollsspelare – enligt dig?

– Jag är en hårt arbetande forward som försöker ha en intensiv spelstil där jag sätter hög press på motståndarna när vi inte har bollen. Sen skulle jag säga att jag har bra spelförståelse och att jag är en bra boxspelare. Till sist får jag nog också säga att jag är rätt bra på huvudet.  

Vad tycker du vi ska förvänta oss av dig på planen nästa säsong?

– Man ska förvänta sig att jag spelar i högt tempo, med mycket löpningar där jag försöker vinna tillbaka bollen till laget. Sen hoppas jag så klart på många mål så att vi vinner matcher. Jag vill vara den avgörande spelaren som är med och hjälper VSK till div 1.

Hur ser du på den kommande säsongen?

– Laget har många unga duktiga spelare som efter den här säsongen fått rutin och blivit ett år äldre. Tillsammans med oss som är lite äldre och med våra erfarenheter så hoppas jag på att vi kan vara ett spelförande lag som gör många mål och vinner matcher. Vi ska vara jobbiga att möta.

– Jag vet att alla div 2 serier blivit tuffare i och med att seriesystemet gjorts om, men jag hoppas vi kan vinna serien. Min ambition är att vi ska vinna serien, det är därför jag gått till VSK, säger Moa Karlsson avslutningsvis.

Vi säger välkommen till VSK och önskar Moa lycka till i serien nästa år.


Gör som över 1 200 andra och köp säsongskort till nästa års allsvenska där vi får se landets bästa fotbollslag gå upp mot Grönvitt på Hitachi Energy Arena – det kommer bli en upplevelse! Du vet väl att säsongskortet också gäller på damlagets alla hemmamatcher i div 2 nästa år. Bara att slå till!