Doldisen träder fram – och avslöjar strategin bakom lyftet för Grönvitt: ”Ständig utveckling”

Alexander Rubin är en doldis för många som följer VSK Fotboll i Superettan. I dag berättar managern Kalle Karlssons högra hand om herrlagets framgång. ”Spelarna presterar på en stabil och bra nivå och det beror på hårt arbete mellan träningar och matcher”, säger 34-åringen inför söndagens match mot Helsingborgs IF.

VSK Fotboll är toppen i Superettan – och här ser ni en av förklaringarna. Alexander Rubin är en av de unga skarpa hjärnorna bakom framgången. ”Det bästa vi kan göra är att ta en match i taget”, säger assisterande tränaren i en stor intervju.

VSK Fotboll har sju raka trepoängare i näst högsta serien och för den som har haft möjlighet att följa händelserna bakom kulisserna, på träningar och matcher på Hitachi Energy Arena i Västerås eller på bortagräs är sportsliga framgången knappast en skräll.

Det ligger hårt arbete bakom.

Fråga bara Alexander Rubin.

– Tränarteamet är normalt här vid halv nio på morgonen och åker hem runt halv sex på kvällen, berättar 34-åringen när klubbmedia får tillträde till ”högkvarteret” under sittplatsläktaren på Hitachi Energy Arena där förberedelserna inne i tränarrummet är minst sagt minutiösa inför träningar och matcher.

LÄS OCKSÅ: Grönvitt på jakt efter ny seger – mot publiklaget: ”Hoppas och tror på över 5 000”

Nu under tävlingssäsongen är främsta fokus förstås att förbereda truppen på bästa sätt inför nästa match i Superettan.

Alexander Rubin driver det mesta av träningsplaneringen i samspel med övriga i teamet.

– Joel Bäckström (videoanalytikern) presenterar tidigt nästkommande motstånd utifrån matchklipp och statistik för oss i teamet. Ett arbete som jag därefter tar vid och driver vidare och jag sorterar ut de mest relevanta delarna för vår träningsvecka. Sedan förbereder jag och övriga tränare spelarna kollektivt och individuellt för genomförandet av matchen. Och efter match gör vi alltid analyser på kollektiv och individuell nivå på hur vi presterade utifrån förväntningarna. Vi tittar på vad som fungerade, vad vi tar med oss och vad som kan göras bättre så att vi hela tiden har en progression. Vi är alltid kritiska – på rätt sätt.

LÄS OCKSÅ: Stormatch mot HIF på söndag – expertens initierade publikprognos: ”Kan bli utsålt”

I vintras utökade VSK Fotbolls styrelse Kalle Karlssons huvudtränartjänst till att vara manager för herrlaget.

Beslutet påverkade övriga tränare.

– Kalle har extremt mycket arbete med transfers och särskilt inför och under ”fönstren” och det innebär att vi andra tar ett större ansvar. Jag är givetvis med och stöttar Kalle också i analysarbetet kring aktuella spelare och samtal med potentiella nyförvärv, säger Alexander Rubin.

Uppdraget som manager och huvudtränare för VSK Fotbolls herrlag innebär stor exponering på just Kalle Karlsson.

Så sent som i går prisades Kalle Karlsson som månadens tränare i Superettan i juli.

LÄS OCKSÅ: Storslam: Utmärkelsen Månadens spelare och tränare till VSK

– Väldigt välförtjänt om du frågar mig. Kalle nämnde att han såg det som ett pris till hela ledarstaben och jag kan understryka hur prestigelös han är. Han delar med sig av viktiga arbetsuppgifter. Det gör att man får använda sina spetsegenskaper som tränare vilket jag uppskattar mycket. Men i slutändan är det han som tar alla slutgiltiga beslut och får stå för dessa i med- och motgång så jag gläds mycket över att uppmärksamheten nu riktas mot honom av denna högst positiva anledning.

VSK Fotbolls tidigare styrelse utsåg Kalle Karlsson till huvudtränare i början av augusti 2021 och samtidigt promoverades Alexander Rubin till assisterande tränare.

Duon har under drygt två års tid fått sätta sin prägel på jobbet med herrlaget och vilka spelare de vill ha – utifrån relativt begränsade ekonomiska förutsättningar.

Alexander Rubin intervjuas alltid en kvart innan herrlagets matcher på Hitachi Energy Arena. Då ger han publiken senaste nytt kring laget och motståndaren. Ni ser och hör honom igen 14.45 söndag – mot Helsingborgs IF.

– Förändringar har gjorts successivt och det ser vi resultatet av i dag. Jag tycker att vi har lyckats att identifiera och hitta rätt spelare för VSK Fotboll, säger Alexander Rubin.

Grönvitt avslutade 2022 starkt och var poängmässigt ett av de främsta lagen i höstas.

Sedan har den positiva utvecklingen fortsatt – med en plats i toppen av Superettan.

– Vi lyckades att behålla nästan hela truppen i vintras vilket har inneburit att vi har fått möjlighet att jobba med spelarna lite längre tid än vad som kanske är normalt. Jag tycker att spelarna presterar på en stabil och bra nivå och det beror på hårt arbete av samtliga inblandade mellan träningar och matcher.

LÄS OCKSÅ: Aly Coulibaly klar för VSK

VSK Fotbolls herrlag har sju raka segrar i seriespelet och förväntningarna stiger inte oväntat från omgivningen.

– Det är självklart kul och ett styrkebesked. Och det är givet att vi vill vinna varje match även framöver. Men det bästa vi kan göra är att ta en match i taget och förstå vad vi ska göra för att lyckas med det. Vi måste hela tiden driva på och jobba minst lika hårt som tidigare i vårt dagliga arbete, säger Alexander Rubin och påpekar att det inkluderar tränare, staben runt om och spelarna.

Publiktrycket har varit stort i takt med sportsliga framgångar och i toppmatchen mot serieledande Utsikten kom 5 069 till Hitachi Energy Arena.

Stämningen har varit elektrisk.

LÄS OCKSÅ: ”Ibra” jublar efter första målet – siktar på repris redan på söndag: ”Det är mitt jobb”

– Supportrar är kanske inte alltid medvetna om hur stor betydelse de har men jag vet att många av våra spelare kan bekräfta att när ljudnivån är som högst så ger det en ordentlig energikick. Vi tränare är ju ofta inne i vår egen bubbla under matcherna men vi märker förstås också av atmosfären.

Söndag eftermiddag (15.00) kommer anrika Helsingborgs IF till Hitachi Energy Arena och Kalle Karlsson, Alexander Rubin och övriga grönvita tränare får bland annat mäta sig med tidigare mästartränaren Stuart Baxter.

Grönvitt räknar med att sexan i allsvenska maratontabellen lockar ny storpublik.

– Om man zoomar ut det hela så är det fantastiskt roligt att västeråsarna vill följa VSK Fotboll i den här utsträckningen, säger Alexander Rubin.

LÄS OCKSÅ: Stormatch: VSK Fotboll – Helsingborgs IF – 13/8 15.00 – Här är allt du behöver veta.

VSK Fotbolls assisterande tränare började spela fotboll i Västerås IK, gjorde en säsong i den tidigare grönvita akademin och spelade sedan seniorfotboll i VIK och IK Franke i Västerås.

Återkommande knäproblem gjorde att det blev en tränarkarriär i stället – redan som 24-åring.

Det blev sex år som huvudansvarig i Franke och ett och ett halvt år med VSK Fotbolls P17-lag innan uppflyttningen till herrlaget i augusti 2021.

– Jag är nu inne på min tionde raka säsong som tränare. Jag kände tidigt att jag ville bli tränare och att få jobba med mitt största intresse i min hemstad och i klubben som man följt alla år är väldigt roligt. Det känns som ett slags – ynnest. Samtidigt kräver det mycket jobb och ständigt hög motivation för att orka driva det dagliga arbetet framåt.

Hinner du koppla av?
– Som tränare är det svårt att vara helt utloggad men jag försöker balansera det med familjelivet och två små barn. De hjälper mig att släppa fokus från fotbollen för en stund, säger Alexander Rubin.

FOTNOT. Övriga i teamet runt Kalle Karlsson: Johannes Petersson (assisterande tränare med ansvar för målvakter), Jonah Kibirige (assisterande tränare med ansvar för övergångsspelare), Alexander Larsson (fysioterapeut), Felix Siljebäck Larsen (fystränare) och Joel Bäckström (analytiker).

Klicka här – för att köpa biljetter till VSK Fotboll–Helsingborgs IF (söndag 13 augusti, 15.00).

Klicka här – för att köpa Höstkortet till herrlagets matcher i Superettan och damlagets matcher i division 2.