Här räddar VSK en poäng – Ask om kvitteringen: ”Viktigt för alla supportrar och vår stad”

VSK Fotboll i för dagen svarta reservstället var illa ute i rivalmötet med Örebro SK på Behrn Arena. Daniel Ask såg dock till att det blev 1–1 och därmed en VSK-poäng inför drygt 8 500 besökare i regnet. Ibrahim Diabate och Aly Coulibaly är först att gratulera ”Asken”. ÖSK-spelarna är Sebastian Crona och Kevin Walker.

VSK Fotboll var riktigt illa ute i rivalmötet borta mot Örebro SK. Då gjorde Daniel Ask årets första seriemål – och räddade 1–1. ”En väldigt viktig poäng när vi summerar säsongen”, säger mittfältaren.

ÖREBRO. VSK Fotboll vann med till synes klara 3–0 mot Örebro SK i derbyliknande mötet på Hitachi Energy Arena i Västerås i slutet av april men det blev alltså siffermässigt jämnt på 100-årsfirande Behrn Arena (tidigare Eyravallen) i Örebro i dag.

Grönvitt ska vara tacksamt för krysset mot ”ärkerivalen” i fotboll.

– Så klart jätteskönt att rädda en poäng här. Den kan vara väldigt viktig när vi summerar året, säger Daniel Ask till klubbmedia efter duellen i regnet.

LÄS OCKSÅ: Manager Kalle Karlsson om dagens rivalmöte mot Örebro SK

ÖSK var vassare än Grönvitt första 45 minuterna och återvändande Kalle Holmbergs ledningsmål var befogat och kunde ha följts av fler.

Anton Fagerström i VSK:s mål hade mer än fullt upp att hålla siffrorna nere.

– Örebro fick tryck på oss och gjorde det bra. Det kunde absolut ha stått mer än 1–0 till dem då.

Hur förklarar du den svaga insatsen före paus?
– Jag håller med om att det långt ifrån var vår bästa halvlek i år. Min analys så här direkt efteråt är att vi hamnade fel i pressen. Vi vann inte andrabollarna och kom för långt ifrån varandra, säger Daniel Ask.

Grönvitt rättade till spelet i andra halvlek och såg inte minst till att hålla bollen längs gräset i stället för i luften där örebroarna var starka.

LÄS OCKSÅ: Svenska cupen: Örebro Syrianska – VSK i ord och bild (inklusive målvideo)

Daniel Ask etiketterar prestationen i andra halvlek som ”en rejäl uppryckning”.

– Jag tycker att vi hade ett bra snack inne i omklädningsrummet i pausen. Vi nådde kanske inte riktigt där vi vill i andra men det var i alla fall klart bättre.

VSK hade flera möjligheter att spräcka bollen direkt efter pausen men det dröjde till minut 72 innan Daniel Ask snyggt placerade 1–1 bakom William Eskelinen.

Tidigare skadade Max Larsson assisterade fram till ”Askens” första seriemål 2023.

– Jag gjorde ett i Svenska cupen (borta mot Varberg) så det var skönt att få sätta en här också, säger 24-åringen som därtill har svarat för åtta målgivande passningar i år och toppar Superettans assiststatistik.

LÄS OCKSÅ: Nya klubbchefen i stor intervju – om exceptionella responsen, enorma intresset och klara priolistan: ”Skapar något riktigt bra”

Herrlagets manager Kalle Karlsson bytte i mitten av andra halvlek in sommarvärvningen Aly Coulibaly och han blev genast en injektion.

Daniel Ask är imponerad av fransmannen.

– Aly Coulibaly springer mycket och gör det enkelt för oss andra.

I cupmatchen borta mot Örebro Syrianska tidigare i veckan signerade Aly Coulibaly två mål.

– Det är ett riktigt bra nyförvärv, fortsätter Daniel Ask.

Grönvitt och ÖSK kreerade flera möjligheter efter 1–1 men det blev inga fler mål.

LÄS OCKSÅ: VSK Fotboll söker en akademichef

– Både vi och Örebro försökte vinna matchen på slutet. Vi var som sagt bättre i andra men en poäng får ses som okej. Det var viktigt för alla våra supportrar och vår stad att vi inte förlorade.

Fler än 11 000 biljetter hade reserverats till gratismatchen men publiksiffran stannade vid 8 542.

Stämningen var elektrisk mellan den svartvita och grönvita klacken.

– Det är jättehäftigt att spela inför så mycket folk som i dag. Jag hade kanske räknat med fler med tanke på bokningarna. Samtidigt var vädret sämsta tänkbara. Jag kan förstå att ganska många inte utnyttjade biljetterna, säger Daniel Ask.

LÄS OCKSÅ: Grönvit superhelg – fritt inträde till VSK Fotbolls matcher

Nu på lördag och söndag är det grönvit superhelg på Hitachi Energy Arena på Rocklunda när VSK Fotbolls herrlag och damlag har match mot Brage respektive Västerås BK 30 2.

Ett stort antal samarbetspartner till Grönvitt bjuder på entrén – båda dagarna.

– Jag hoppas att vi kan slå publikrekord. Glöm inte att vi ligger väldigt bra till i toppen.

Förlust mot Utsikten i Göteborg efter tidiga utvisning och kryss i Örebro. Dags för seger igen?
– Ja, vi vill självklart upp på ”vinsthästen” igen. Det känns som länge sedan, säger Daniel Ask om segern mot Helsingborg för två veckor sedan (3–2).

Klicka här – för att säkra biljett till gratismatcherna VSK Fotboll–IK Brage, lördag 2 september, 15.00, och VSK Fotboll–Västerås BK 30 2, söndag 3 september, 16.00.

Klicka här – för att köpa Höstkortet till herrlagets matcher i Superettan och damlagets matcher i division 2.

Örebro SK–VSK Fotboll 1–1 (1–0)
Målen:
1–0 (19) Kalle Holmberg, 1–1 (72) Daniel Ask.
Bollinnehav (procent): 53–47 (56–44, 50–50).
Målchanser: 13–8 (7–2, 6–6).
Skott på mål: 6–5 (4–1, 2–4).
Skott utanför mål: 7–3 (3–1, 4–2).
Hörnor: 8–3 (6–0, 2–3).
Målvaktsräddningar: 4–5 (1–3, 3–2).
Varningar, ÖSK: Kalle Holmberg (27), Sebastian Crona (80). VSK: Frédéric Nsabiyumva (59).
Domare: Rinon Hasani, Ronneby.
Publik: 8 542 (på Behrn Arena, Örebro).

Så spelade VSK Fotboll
Målvakt: Anton Fagerström.
Backlinje: Herman Magnusson, Frédéric Nsabiyumva, Alex Douglas.
Mittfält: Simon Gefvert, Daniel Ask (90+2), Olle Edlund (65), Max Larsson (90+2).
Anfall: Simon Johansson (kapten, 81) Jabir Abdihakim Ali (81), Ibrahim Diabate.
Ersättare: Aly Coulibaly (65), Filip Tronêt (81), Patric Åslund (81), Anders Hellblom (90+2), Mohammed Mahammed (90+2), Philipp Strompf, Daniel Tegermark Svensson (målvakt).

Mer från Behrn Arena
✓ VSK Fotboll räddade alltså kryss – efter Daniel Asks kvittering. Förra året blev det 5–2 till ÖSK i en match där nästan allt gick fel för Grönvitt.
✓ 11 673 biljetter var bokade på Behrn Arena. 8 542 tog sig ut i det miserabla vädret och såg rivalmötet. Det är näst flest besökare som VSK Fotboll spelat inför 2023.
✓ Siffran för AIK–VSK på Tele 2 Arena i Stockholm i Svenska cupen: 13 008.
✓ Grönvitt hade sannolikt största bortaföljet (i fotboll) på många år. VSK-fansen tvingades att stå på den del av Behrn Arena där tak saknas. Många av oss var blöta. För att uttrycka det milt.
✓ Mest löpmeter ännu en gång i Grönvitt: Daniel Ask med 10 960 meter.
✓ Snabbast på konstgräset: Herman Magnusson på 32,07 kilometer i timmen.
✓ Max Larsson tvingades att bryta mot Helsingborg på Hitachi Energy Arena i Västerås för två veckor sedan. I dag var akademiprodukten tillbaka som wingback till vänster. Förspelet till Daniel Asks 1–1 var – delikat.
✓ Aly Coulibaly gjorde två mål i Svenska cupen-matchen mot Örebro Syrianska i veckan. I dag ersatte fransmannen – med senaste adress spanska UD Sanse – Olle Edlund i minut 65 och visade att managern Kalle Karlsson ännu en gång hittat rätt med en rekrytering.
✓ Ni hittar förstås mycket annat se- och läsvärt inför, under och efter ÖSK–VSK på Facebook, Instagram och X (Twitter).
✓ 20:e omgången blir komplett söndag, måndag och tisdag med följande sju matcher: Brage–Utsikten, Öster–Örgryte, Östersund–Trelleborg, Gais–Skövde, Sundsvall–Jönköping, Eskilstuna–Gefle och Helsingborg–Landskrona.
✓ VSK Fotbolls damer vann för övrigt mot QBIK i Karlstad tidigare i dag. Det var femte raka trepoängaren för Lisa Hellenbergs unga lag i division 2. Klubbmedia var givetvis på plats även där och serverar ett fylligt referat och matchfakta.