Grönvit dominans kammade noll – ”Skrämmande likt”

Vår i luften och förväntningar i blickarna hos åskådarna som anlände till Hitachi Energy Arena halvtimmen före avspark. VSK:s tredje match i den allsvenska comebacken väntade och Halmstad svarade för motståndet. Efter två raka 0-1 förluster, präglade av bra spel men svårigheter sista tredjedelen, var det nu läge för Grönvit revansch. En målnolla fanns att spräcka och säsongens första poäng skulle in på kontot.

Mot AIK och Elfsborg inledde VSK starkt samt med hög press. Den här matchen nådde inte alls de höjderna under första kvarten. Tempot var lägre och hemmalaget hade svårt att få till annat än försök via långa inlägg. Mitt i den halvdana inledningen lyckades Halmstad också peta in en hörna där ett undermåligt markeringsspel från VSK:s sida mer eller mindre gav gästerna 0-1.

Efter en tveksam första kvart började VSK så smått växa in i matchen. Tempot ökade och spår av föregående omgångarnas spel skymtades. Chanser skapades också. Närmast var Jabir och Simon Johansson. Det klara chanserna förde obehagliga tankar till de närmast otroliga missarna mot Elfsborg i söndags.

Halmstads tidiga hörnmål blev halvlekens enda. Viss besvikelse rådde i publikhavet men den spelmässiga uppryckningen VSK sått för efter den tveksamma inledningen gav hopp. HBK försvarade sig starkt men Grönvitt förde tveklöst spelet.

Simon Gefvert har följande att säga om första halvlek: ”Det blir en rejäl kalldusch med det tidiga hörnmålet som är en tilltrasslad situation. Vi vet att det är tufft att släppa in mål tidigt mot Halmstad för att de är trygga i att försvara lågt. Första 10 är de också bättre än oss utan att det handlar om någon dominans. Sedan kommer vi i gång. I första halvlek försöker vi skapa chanser och de blir trygga i att försvara och hamnar längre ner. Då är det svårt att skapa chanser men tycker vi ändå gör det. Vi har friläge och situationer i straffområdet, fasta situationer exempelvis som vi inte riktigt får till.

Om inledningen av första halvlek troligen var VSK:s sämsta spelperiod under säsongsinledningen så får inledningen av andra sannolikt betraktas som lagets bästa. Tempo, hög press och ett mittfält som tog kommandot direkt. Halmstad hamnade i knät på sin målvakt, Tim Erlandsson, och gick en tuff halvlek till mötes.

VSK:s bägge kanter involverades och det ena anfallet följdes av de andra. Halmstads backlinje svarade för en heroisk insats men i övrigt fanns det inte mycket till konstruktivitet i gästernas spel. Allt handlade om att till varje pris hålla nollan.

Ofta var det ett ben, en panna eller annan kroppsdel från Halmstads mittbackar som satte stopp för VSK:s försök men två gånger var det så nära att man nästan funderar ifall det lagt sig någon förbannelse över säsongsinledningen? Först Ahlinvis närskott, från läktaren såg bollen ut att vara över mållinjen och vissa reprisbilder stärkte den känslan. Sedan följde straffen som Jabir tyvärr dunkade i ribban.

Byten gjordes och fler chanser skapades men bolluslingen ville inte in. När domaren, Kristoffer Karlsson, visade upp fem stopptidsminuter stod det osannolikt nog fortfarande 0-1 på resultattavlan. Inget noterbart hände under slutskedet.

Slutresultatet innebar grönvitts tredje raka förlust med 0-1 och nedslagna hemmaspelare tog sig bort till ståplats för att tacka sina fans.
Simon Gefvert: ”I andra halvlek tycker jag vi steppar upp som lag. Dominerar helt och hållet, vinner tillbaka bollen och skapar ännu mer chanser. De är skrämmande likt de matcher vi spelat tidigare med många målchanser och straffmiss. Bara själva bollen som ska in.

Det är svårt att sätta fingret på vad det är. Det är klart att vi kan göra saker bättre med skarpare inspel och liknande. Jag tycker dock att vi i den här matchen har tillräckligt med chanser för att göra ett, två och till och med tre mål. Det är otroligt smärtsamt för vi känner att stödet från läktarna var brutalt bra idag. Alla i laget vill ge tillbaka till dem. Jag hoppas att supportrarna kan fortsätta ha en tro på det här för det
har vi. Det tycker jag man ser i vårt spel”

Tre raka förluster alldeles innan ett fortsatt tufft spelschema oroar naturligtvis och de brända målchanserna grämer. Spelet är dock riktigt bra och bådar gott, man får inte glömma det! Det gäller att fortsätta tro på de och undvika mentala fallgropar. Nu väntar först storfavoriten Malmö borta innan överraskningslaget Mjällby kommer till Hitachi den 25/4. Bara upp på hästen igen som det så vackert heter.

VSK–Halmstads BK 0–1 (0–1)

Målen: 0–1 (4) Phil Ofosu-Ayeh,
Varningar, VSK:  – HBK: Albin Ahlstrand, Vinicius Nogueira De Oliveira, Joseph Baffo,