VSK och VIK i nytt och unikt samarbete: ”Jackpot för tjejer att kunna gå mellan klubbarna”

VSK Fotboll och Västerås IK inleder ett närmare samarbete. Erik Berntsen i Grönvitts styrelse är glad över satsningen. ”Vi skapar ännu bättre förutsättningar för alla tjejer.”

VSK Fotboll har inlett ett samarbete med Västerås IK. Därmed kan spelare representera båda klubbarna. Grönvitts keeper Jacqueline Jessen har gjort en match för VIK.

VSK Fotboll startade sitt historiska damlag inför säsongen 2020 och 2022 gjorde Västerås IK comeback i division 4.

Nu inleder klubbarna alltså ett tätare samarbete.

– Syftet är att erbjuda tjejer möjligheten att kunna spela fotboll oberoende nivå och ambition, säger Erik Berntsen som valdes in i VSK Fotbolls styrelse på årsmötet i mars och är en av ledarna i klubbens talangfulla F 17-lag.

LÄS OCKSÅ: Derbyseger för Grönvitt – som avancerat till andraplatsen: ”Ska fortsätta att vinna”

Grönvitt har snabbt avancerat till division 2 och inför söndagens match mot Sturehov på Hitachi Energy Arena i Västerås är det unga laget tvåa i serien efter tidigare mästarklubben Gideonsbergs IF.

Ambitionen för VSK Fotboll är att bli en elitklubb också på damsidan.

– Vi och VIK har inget intresse av att konkurrera med varandra. De satsar mer på bredden vilket också är viktigt. Samtidigt har VIK tjejer som kanske vill testa spel på en högre nivå.

Västerås IK tog hem serien redan första säsongen och spelar därmed i division 3 under bland annat förre VSK-mittfältaren Mathias Elisons ledning.

VSK Fotboll har lånat ut spelare från seniortruppen och  F 17-laget.

– Vi hjälper VIK med spelare och samtidigt ger vi våra tjejer fler utvecklingsmöjligheter. Det ska kännas lika naturligt att sätta på sig en grönvit som en gulsvart matchtröja, säger Erik Berntsen.

Erik Berntsen är en av ledarna för VSK Fotbolls talangfulla F 17-lag. Vid årsmötet i mars i år valdes han i klubbens styrelse.

Michael Hellberg är styrelseledamot och dam- och flickansvarig i VIK och har tidigare jobbat med tjejfotboll i Skultuna IS i många år.

– Jag ser väldigt positivt på att två så anrika klubbar i Västerås startat ett samarbete på flick- och damsidan. I stället för att ta spelare från varandra kan vi få fler tjejer att fortsätta med fotbollen längre. På sikt kommer det här att bli väldigt bra för VSK och VIK och givetvis alla tjejer.

Flera spelare från Grönvitt har alltså representerat VIK i såväl seriespel som i Sala-cupen i början av den här säsongen.

LÄS OCKSÅ: Grönvitt imponerade, vann stort – och släppte fram ny 14-åring: ”VSK har väldigt bra miljö”

– Det är jackpot för tjejerna att kunna gå mellan klubbarna och hitta en optimal tränings- och matchmiljö, resonerar Michael Hellberg.

På sikt kan VSK och VIK komma att ha gemensam miljö.

– Jag ser det här som ett steg mot ett större samarbete, säger Erik Berntsen.

FOTNOT. VIK mötte Gideonsbergs IF 2 i division 3 i tisdags och då lånade Grönvitt ut Elin Ankarswed, Linn Beijer och Alva Kulin.