Derbyseger för Grönvitt – som avancerat till andraplatsen: ”Ska fortsätta att vinna”

VSK Fotboll i för dagen svarta reservstället vann derbyt borta mot Västerås BK 30 2 på Ringvallen. Vikarierande lagkaptenen och poängdrottningen Safiya Abdulkadir Abshir satte två mål i 3–1-segern.

VSK Fotboll vann heta derbyt borta mot Västerås BK 30. Därmed närmar sig Grönvitt absoluta toppen i division 2. ”Vi har en stark trend”, säger vikarierande kaptenen Safiya Abdulkadir Abshir.

VSK Fotboll inledde serien med två relativt skakiga prestationer borta mot Rynninge IK i Örebro och IFK Hallsberg men efter sex omgångar har Grönvitt säkrat 14 av maximala 18 poäng och är tvåa i tabellen efter tidigare mästarklubben och lokalkonkurrenten Gideonsbergs IF.

Senaste tre matcherna har det blivit full pott för Grönvitt.

– Vi har tagit stora kliv, säger Safiya Abdulkadir Abshir till klubbmedia efter 3–1 mot Västerås BK 30:s andralag på Ringvallen i Västerås där många grönvita stöttade klubbens unga damlag till tre poäng.

VSK Fotbolls damlag hade som vanligt supporterstöd på bortaplan och bland annat Gryta Boys var på Ringvallen i Västerås när Grönvitt vann derbyt mot Västerås BK 30 med 3–1.

Safiya Abdulkadir Abshir gav Grönvitt ledningen redan i fjärde minuten men Västerås BK 30 replikerade bara sju minuter senare genom Hanna Byhlin Croner.

Västerås BK 30 gav tufft motstånd resten av första halvlek.

– Vi hade första tio minuterna men BK 30 gjorde det riktigt bra. Vi hade svårt att komma runt på kanterna och i mitten.

Grönvitt tog tillbaka initiativet i andra halvlek: Elin Antonsson ökade på till 2–1 medan Safiya Abdulkadir Abshir nickade  3–1 efter ytterligare en leverans från Nathalie Brorson.

Scenförändringen var stor sista 45 minuterna. Vad sa ni i paus?
– Vi pratade om att ha tålamod och rulla boll. Vi hittade bättre ytor i andra halvlek, konstaterar Safiya Abdulkadir Abshir.

Faktum är att VSK Fotboll hade kunnat vinna med betydligt större marginal än två mål på Ringvallen.

Elin Antonsson och F 07-landslagsspelarna Tilda Hellén och Nathalie Brorson hade utmärkta lägen.

– Jag vet inte hur många bollar vi hade i stolpen och ribban. Samtidigt var BK 30:s målvakt (Agnes Vilén) väldigt bra.

VSK Fotbolls vikarierande kapten har verkligen tagit ansvar nu när ordinarie kaptenen Thea Nilsson är skadad.

En tung roll på centrala mittfältet ackompanjerades av två mål mot Västerås BK 30 och det innebär sammanlagt elva poäng.

– Jag var ju forward tidigare och det är roligt att få bidra med passningar och mål i en annan roll, säger Safiya Abdulkadir Abshir som efter matchen hade enorma blåsor under fötterna på grund av arbetsinsatsen på hårda och varma mattan.

Evelina Sjöstrand utsågs till matchens VSK-lirare och Safiya Abdulkadir Abshir tycker att det var ett befogat val.

– Emrica (Randberg) och ”Eve” gjorde det riktigt bra. Tilda (Hellén) och Nathalie (Brorson) också. Och det var en säker insats av Jacqueline (Jessen i målet). Men alla spelare slet i värmen.

Nu på söndag 21 maj (11.00) tar Grönvitt emot Sturehov från Örebro på Hitachi Energy Arena i Västerås.

– Det är mycket glädje, energi och positivitet i truppen. Vi ska träna på i veckan för att fortsätta att vinna, säger Safiya Abdulkadir Abshir.

MER OM MATCHEN
Missa inte filmade intervjun med damlagets huvudtränare Lisa Hellenberg i VSK Fotbolls sociala medier (Facebook och Instagram).

Västerås BK 30 2–VSK Fotboll 1–3 (1–1)
Målen: 0–1 (4) Safiya Abdulkadir Abshir, 1–1 (11) Hanna Byhlin Croner, 1–2 (63) Elin Antonsson, 1–3 (83) Safiya Abdulkadir Abshir.
Hörnor: 4–6 (2–2).
Varningar, BK 30: -. VSK: -.
Domare: Michel Hanna, Västerås.
Publik: Cirka 100 (på Ringvallen, Västerås).
Matchens VSK-lirare: Evelina Sjöstrand

Så spelade VSK Fotboll
Målvakt: Jacqueline Jessen.
Backlinje: Tyra Magnusson (35), Emrica Randberg, Sally Messing, Evelina Sjöstrand.
Mittfält: Elvira Peterson (30), Elsa Sund, Safiya Abdulkadir Abshir (kapten), Tilda Hellén (85).
Anfall: Nathalie Brorson (ut 46, in 68), Elin Antonsson
Avbytare: Bianca Iglesias (in 30, ut 68, in 85), Julia Holmström (46), Sofia Hasler (in 45 ut 70), Sara Eriksson (in 70), Eila Viitala (målvakt).

Fakta: VSK Fotbolls poängliga
11 poäng:
Safiya Abdulkadir Abshir (sex mål, fem assist).
9 poäng: Elin Antonsson (fem mål, fyra assist).
5 poäng: Nathalie Brorson (ett mål, fyra assist).
3 poäng: Elsa Sund (ett mål, två assist).
2 poäng: Bianca Iglesias (två mål, noll assist), Tilda Hellén (ett mål, en assist), Evelina Sjöstrand (ett mål, en assist), Alicia Nordström (noll mål, två assist).
1 poäng: Julia Lindholm (ett mål, noll assist), Elvira Peterson (ett mål, noll assist), Sofia Hasler (noll mål, en assist), Tyra Magnusson (noll mål, en assist), Sally Messing (noll mål, en assist).