Grönvitt imponerade, vann stort – och släppte fram ny 14-åring: ”VSK har väldigt bra miljö”

VSK Fotboll bjöd på underhållning i dag – och vann stort mot QBIK. Stora snackisen var superlöftet Alicia Nordströms debut för Grönvitt. ”Hoppas att jag får chansen igen”, säger 14-åringen efter hela 7–0.

VSK Fotboll presenterade en debutant mot QBIK på Hitachi Energy Arena. Alicia Nordström fick knappt en halvtimme – och spelade bland annat fram till två mål. ”Hon har spetskvaliteter”, säger tränaren Lisa Hellenberg om 14-åringen.

VSK Fotbolls damlag i division 2 har en väsentligt yngre trupp i år än i fjol och medelåldern sänktes ytterligare mot QBIK på Hitachi Energy Arena i Västerås.

Grönvitts huvudtränare Lisa Hellenberg tog in Alicia Nordström direkt efter pausen.

– Jag fick veta i fredags kväll att jag skulle få vara med. Det kändes bra men samtidigt lite nervöst, säger jättetalangen med ett stort leende till klubbmedia efter första matchen för klubbens representationslag.

Det blev knappt en halvtimme i premiärmatchen men tiden räckte mer än väl för att imponera på publiken – och de nya lagkamraterna.

– Det var väldigt roligt att få vinna så stort. Vi körde på bra, peppade varandra och jagade fler mål. QBIK fick springa mycket.

Hur vill du beskriva dig som spelare – för alla som följer VSK Fotboll men tyvärr inte såg den här matchen?
– Jag har jobbat mig upp till den här nivån och tycker att jag har ganska bra teknik, bra spelförståelse för min ålder och ett bra tryck på bollen, säger nyblivna 14-åringen (fyllde i mars) som hann spela fram till två av de sju målen.

Alicia Nordström kom från Irsta IF utanför Västerås i vintras och tillhör egentligen Grönvitts duktiga F17-lag.

– Jag tycker att VSK har en väldigt bra miljö för spelare som vill utvecklas. Träningsupplägget är bättre och alla spelare peppar varandra.

Hoppas du på fler chanser med A-laget?
– Ja, det är klart men det finns många duktiga spelare här, säger Alicia Nordström ödmjukt.

Lisa Hellenberg var mycket imponerad över senaste unga spelaren som har fått förtroendet i Grönvitt.

– Alla här såg att Alicia Nordström har spetskvaliteter på den här nivån. Hon är snabb och har riktigt bra teknik. Det här var en perfekt match för oss att matcha in flera av våra talanger.

QBIK var en gång en allsvenskt klubb men har fallit ned i seriesystemet och är den här säsongen nykomling i tvåan.

Karlstadslaget höll tätt i drygt en kvart – och sedan gjorde Elin Antonsson det inledande av sju grönvita mål med en skottlobb.

– Första matcherna i serien har det varit mer rak fotboll, kraft och speed. Nu bjöd vi på väldigt sevärd fotboll mot ett lag som inte alls är dåligt. Vi har spelare för kortpassningsspel och kan variera speluppbyggnaden. Vi har under veckan tryckt mycket på klubbens värdeord glädje, gemenskap och ansvar och det fick vi se mot QBIK, säger Lisa Hellenberg till klubbmedia med ett berättigat leende.

VSK Fotboll–QBIK 7–0 (4–0)
Målen: 1–0 (17) Elin Antonsson, 2–0 (26) Safiya Abdulkadir Abshir, 3–0 (37) Bianca Iglesias, 4–0 (40) Elvira Peterson, 5–0 (49) Elin Antonsson, 6–0 (59) Alin Antonsson, 7–0 (62) Bianca Iglesias.
Hörnor: 7–2 (6–1).
Varningar, VSK: -. QBIK: -.
Domare: Frida Westerlund, Västerås.
Publik: 132 (på Hitachi Energy Arena, Västerås).
Matchens VSK-lirare: Sally Messing.

Så spelade VSK Fotboll
Målvakt: Eila Viitala.
Backlinje: Tyra Magnusson, Emrica Randberg, Sally Messing, Evelina Sjöstrand (46).
Mittfält: Elvira Peterson (62), Elsa Sund, Safiya Abdulkadir Abshir (kapten, 69), Julia Lindholm (ut 46, in 62, ut 89).
Anfall: Sofia Hasler (ut 32, in 68), Elin Antonsson (68).
Avbytare: Bianca Iglesias (in 32, ut 81, in 89), Julia Holmström (46), Alicia Nordström (in 46, ut 64, in 81), Elin Ankarswed (64), Ines Widén (69). 

Mer från Hitachi Energy Arena

 • Elin Antonsson utsågs till Årets damspelare i VSK Fotboll 2022 efter bland annat sina 20 mål. Skyttedrottningen var minst sagt het mot QBIK. Tre fullträffar innebär att 21-åringen nu är uppe i fyra. Det hade kunnat bli ytterligare två mål men en nick smet strax utanför och en gång gjorde QBIK:s keeper Viktoria Jansson en klassräddning. 
 • Grönvitts tränare Lisa Hellenberg, Lotta Hjalmar, Emelie Holmström och Jonna Böckert släppte inte bara fram Alicia Nordström. Elin Ankarswed gjorde också första matchen i representationslaget. 16-åringen kom i vintras från Gideonsbergs IF och fick 26 minuter.
 • Sally Messing lyftes upp i division 2-truppen inför den här säsongen. 15-åringen bildade mittbackspar med rutinerade Emrica Randberg och utsågs till Matchens lirare i VSK.
 • Elvira Peterson signerade en stark insats och var nära att få samma pris. ”Elvis” sköt 4–0 ur minimal vinkel och hade dessutom ett skott i ribban.
 • Bianca Iglesias inledde på bänken och var på bästa spelhumör när hon kom in. Det blev två mål (3–0 och avslutande 7–0). Därtill fanns även lägen för några till.
 • Damlaget samlades tre timmar innan kick off för gemensam måltid i VIP-loungen på Hitachi Energy Arena. Salladsluncherna var uppenbarligen en perfekt uppladdning inför 7–0-segern.
 • Grönvitt saknade landslagsspelarna Nathalie Brorson och Tilda Hellén som är på landslagsuppdrag med svenska F 07-landslaget i Portugal.
 • Tilda Hellén debuterade för övrigt i division 2 sommaren 2022 – när hon var bara 14,5 år.
 • Jacqueline Jessen signerade en lysande insats mot Lysvik för en vecka sedan. Tyvärr blev hon skadad då och tvingades vila mot QBIK. 17-åriga Eila Viitala ersatte i målet och höll nollan. 
 • VSK Fotbolls herrlag har ett publiksnitt i Superettan på utmärkta 3 289 efter matcherna mot Örgryte, Örebro SK och Landskrona. Damlaget bjöd på stor underhållning på Hitachi Energy Arena i dag och är definitivt värt många fler besökare än dagens 132.
 • Västerås har badat i sol en tid och söndagen var årets hittills varmaste. I dag kom första regndropparna på ett tag – samtidigt som solen sken.
 • Grönvitt åkte 60 mil fram och tillbaka till Lysvik i västra Värmland för en vecka sedan. Nu är det tre matcher på raken i Västerås. Kommande lördag 20 maj (14.00) väntar derby mot Västerås BK 30 2 på Ringvallen.
 • Bo-Göran Lundqvist serverar som vanligt en intervju med Lisa Hellenberg i VSK Fotbolls sociala medier.