Tung förlust inför rekordpublik – bollen vill inte in

Ett segerhungrande VSK tog emot Djurgården bara dagar efter deras utdragna cupfinalförlust mot Malmö. Gångbara förutsättningar för att åtminstone ta poäng.  Spelmässigt såg det också väldigt bra ut men som en nästan kuslig upprepning av tidigare hemmamatcher föll ett ineffektivt VSK igen.

Polishelikoptrar som hovrade, polisbilar utpositionerade lite varstans på Rocklundaområdet. Folk i rörelse och en arena som hastigt fylldes inför avspark klockan 14.00.

Jabir var tillbaka i startelvan och Marques klev in i stället för en krasslig Herman Magnusson. Trots den poängmässigt tunga säsongsstarten rådde optimism på läktaren och ett beslutsamt VSK-lag samlades i ring strax före avspark.

Det VSK-lag som äntrade Hitachis gräs gjorde det också med väldig intensitet. Pressade högt och placerade gästande Djurgården i knät på sin målvakt. Chanserna kom i en strid ström. Douglas nickade utanför från nära avstånd. Därefter hade Simon Johansson och Jabir varsina chanser.

VSK var faktiskt frapperande överlägsna första 10. Vann alla dueller och pressade med framgång. Bara målet saknades nu, precis som tidigare.

Det var faktiskt först i minut 13 som gästerna skapade något framåt. Först ordnade Lucas Bergvall en hörna via ett distansskott och på den fick Johan Brattberg svara för en verklig klassräddning.

Den period som följde var snarlik matchens första kvart. Ett aggressivt, hårt jobbande och högt pressande VSK fortsatte att ställa till det för ett till synes håglöst Djurgården. Det kunde och borde ha blivit något mål på de lägen som skapades.

I stället för ett hemmamål kom en verklig kalldusch när Samuel Leach Holm med ett wobblande skott utifrån ställde Brattberg. 0-1 och obehagliga påminnelser om tidigare matcher. Johan Brattberg, som annars inlett säsongen lysande, borde nog tagit den bollen.

Grönvitt fortsatte att gnugga på som innan trots det så tunga baklängesmålet. Flera ytterligare chanser skapades och några anfall var riktigt fina att se på. Bolluslingen ville bara inte in.

Halvtidspausen präglades inte av någon uppgivenhet men med tanke på tidigare matcher var det närmast osannolikt att få den här första halvleken. Så många chanser som skapades, nu nästan ännu mer öppna än tidigare. Ändå inget mål!

Lagkapten Simon Johansson hade följande att säga om första halvlek:  ”Vi kommer ut starka och har många riktigt fina kombinationer och lägen. Tyvärr som det blivit i lite för många matcher i år så lyckas vi inte få in bollen.”

VSK inledde även andra halvlek frenetiskt. Det finns naturligtvis en styrka i det, att laget fortsätter trots missade chanser och snöpliga baklängesmål.

En ödesdiger sekvens tidigt i halvleken kom emellertid att döda matchen. Jabir Abdihakim Ali drogs ned av Markus Danielsson och straff dömdes. Kraftiga protester från Djurgårdsspelarna trots att straffen såg ut att vara klar. Lång tid gick men Simon Gefvert tog hand om bollen redo att göra det hans lagkompisar, Max Larsson och nämnde Jabir, misslyckats med tidigare.

Gefverts straff var dock i tacksam höjd för Djurgårdens målvakt, Widell Zetterström, med ny miss som följd. Ett påpassligt bortalag kunde direkt ta hand om returen och skoningslöst kontra. Ett mer eller mindre chockat VSK såg passivt på när Oskar Fallenius tryckte in 0-2. Ridå!

Straffmissen och det efterföljande målet gav givetvis Djurgården energi och en helt annan kontroll än tidigare. Det ska dock sägas att Grönvitt inte var uppgivna utan fortsatte nöta på vilket talar om mental styrka. Straffmissande Gefvert var exempelvis bästa hemmaspelare sista halvtimmen vilket vittnar om extra stark karaktär.

Någon forcering mäktades däremot inte med. Djurgården kunde kontrollera matchbilden under sista halvtimmen. Som om inte resultatet vore illa nog gick både Freddy Nsabiyumva och Max Larsson ut med skador. Förhoppningsvis är det inget allvarligt med duon.

Förlust blev det, tungt känns det. Att VSK:s första 20 förmodligen var säsongens absolut bästa spel är en klen tröst nu men kommer vara bra att ta med sig inför kommande matcher då programmet känns betydligt mer överkomligt.

Simon Johansson avslutar: ”Vi börjar bra i andra men det känns som att luften går ur oss lite vid 2-0 målet, med dubbla käftsmällar. Efter det skapar vi inte tillräckligt för att det ska kännas nära.”

VSK Fotboll – Djurgårdens IF 0–2 (0–1)

Mål: 0–1 (31) Samuel Leach Holm, 0–2 (54) Oskar Fallenius
Varningar, VSK: Max Larsson DIF: Samuel Leach Holm, Marcus Danielson
Domare: Fredrik Klitte
Publik: 8 714